Didim-Miletos felsefenin doğum yeri. Thales’in doğduğu yer. Adına bu sene ikincisi düzenlenen ‘Bizim Thales’ günlerinde bir ses dinledim. Milet Antik Tiyatro’dan Rima Khcheich geçti. 15 bin kişilik bu tiyatroda, notalar çok nadir duyuluyor. Bu, tarihi dokunun zedelenmesi sorunu mu yoksa ilgisizlik mi? Beş yüzyıllık Endülüs terennümünün kontrbas klarnet ve vurmalılar eşliğinde yağmur bulutlarına ulaşmasıydı duyduğum. Kontrbasın Tony Overwater elinde büyülü bir sese dönüşmesiydi. Ardından Maarten Ornstein klarneti Maarten Van Der Grinten akustik gitarı ve onların altyapısında ritimleriyle Ruven Ruppik bütünlüyordu bu şöleni.
Şölen diyorum çünkü başladığı ve bittiği an arası bir gece masalı dinler gibi huzurlu ve sakindi Rima’nın sesinde. Bağırmayan ama çıktığı her notanın yükünü omuzlayan, bizde pek alışık olunmayan bir ses. ‘Nedir bu müziğin, bu tavrın adı?’ diye sordum “Muvaşşah” dedi Rima Khcheich. Lübnan’da doğup büyümüş konservatuvarda Arap müziği üzerine eğitim almış. Aileden müzisyen, son dönemin en önemli seslerden biri kabul ediliyor. Bu ekiple çalışıyormuş genelde. Bana ve eşime imzaladığı ‘Washwishni’ albümünde de aynı ekiple çalışmış. Yer yer Barok altyapılara yelken açan, üstünde birden ‘makam’ rüzgarları esen dingin şarkılar. Ülkemize daha çok gelmesi, festivallerin vazgeçilmezi olması temennisiyle unutulmaz bir Milet Antik Tiyatro gecesinden anıydı yaşadığım.
BİR HÜZÜNDÜR TEK TARİFİ
‘Bulutsuzluk Özlemi saat 23.00’te Kadıköy Shaft’ta’ gazetede ilanları vardı. Artık Shaft olmayacak. Bu cumartesi son diyecek. Avrupa Yakası’nda Hayal ve Kemancı, Kadıköy tarafında Shaft vardı. En son Kurtalan Ekspres’in bizim Akın’la (Akın Eldes) birlikte çaldıkları ekibin gecesine gittim. Yorgun ve bitkindi Shaft. ‘Olmayabilirdi’ demek kolay, biten her şeyin ardından... Söylenir tamam da hiçbir şey de eskisi gibi olmuyor kardeşim.
GİTARİSTLERİN BULUŞTUĞU PROGRAM
Radyo günleri, her daim daha samimidir televizyondan. Bir zamanlar ne çok yazardım, şimdi tık yok. Bir öz eleştiri diyelim. Müzik üzerine çok şey vardır. Bir de özel olanları bulunur radyo dalgalarında. ‘Gitarcıların buluştuğu yegane program’ adıyla tam 15 yıldır radyoda Okan Meriç... Şöyle diyeyim, dünya üzerinde önemli gitar adamlarının takip ettiği programdır. 50 ülkeden bileni, dinleyeni bulunur. Kendi kulvarında dünya çapında yani. Rock camiası da bilir. Hâlâ duymayan varsa
ve gitar adına güzel nağmeler dinlemek isteyenler olursa, adres internet radyosu www.radyodinlemekicinbir.site. En son Rock FM’deydi Okan... Araplar aldı, rock bitti (!)