Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Berk Hakman, Kurtlar Vadisi Pusu’da’ haberi öyle bir yayıldı ki... Ama tam bir şehir efsanesiymiş. Oyuncuyla konuştum, şunları söyledi: “Haberler tamamen yalan. Daha önce ‘Muhtemeş Yüzyıl’ ve ‘İntikam’ dizileriyle ilgili de aynı şeyleri yaşamıştım. Bir deli kuyuya taş atıyor, herkes peşine düşüyor. ‘Kurtlar Vadisi Pusu’yla ilgim yok. Ayrıca kimse aramadı zaten.” Bana da ufak bir sitem geldi, “Siz de yazmışsınız bu konuyu” diye. Benimkisi, biraz sektöre göndermeydi. Daha diziler bitmeden transferlerin konuşulması üzerineydi. Bu kadar konusu geçtikten sonra yapımcılar Berk Hakman’ı ararlarsa şaşmam!

Haberin Devamı

BİR BAŞKA BELGESEL

Çekimleri farklıydı, BBC’nin ağzımızın suyu akarak izlediğimiz belgeselleri gibiydi. Kamerayla birlikte ağacın oyuklarına tırmanıyorsunuz hissi veriyordu. TRT Haber’de geçtiğimiz pazar akşamı denk geldik ‘Yoldan Çık’ adlı programa. TRT, 2015 tarihli bu yapımı ‘National Geo tadında’ diye tanıtmış. Özellikle havadan çekimleriyle farkını ortaya koyuyor.
Metin yazarı ve yapımcısı Uhud Tekin, “Usta bir kaşifin merakını, küçük bir çocuğun heyecanını ve teknolojinin tüm imkanlarını bagajımıza doldurup yola çıktık” demiş tanıtımda. Aynen öyle. Yönetmen koltuğunda Abdüsselam Sancaklı yer alıyor. Kendisi Türkiye’de ‘time lapse / zaman atlamalı çekim’ tekniğini en iyi uygulayan isimlerden.
BBC yapımlarının menşei olan bu teknik, zor bir iş. Alet edevat bir yana, matematik, hesap, uzun çalışma süreci ve çekimde zaman ayarı gibi ayrıntıları var. Havadan çekimlerde Özgür Oruç’un imzası var. NTV ve TV8’de tecrübesi bulunan kameraman belgesel çekimlerine atlamış! Bu konuda epey yol almış, piyasanın tecrübeli flycam / done operatörlerinden biri.
Seslendirmeyi Mazlum Kiper yapınca zaten şöyle bir geriye yaslanıyorsun. Tarih adına belgesel adına çokça gezilmiş yerlerin yeniden keşfi... TRT Haber’de yayınlanıyor. Kaçırmayın.

DİZİ Mİ KLİP Mİ?

Dizilerin ciklet gibi uzatılmasından sonra bir de klipler çıktı ortaya. Bildiğiniz klip çekiyorlar. Bir şarkıyı alıyorlar ve sahneye uyarlıyorlar. Her bölüm en az üç tane olan var. ‘Arkadaşlar İyidir’, bizim ev ahalisini sarmasa da bana nedense farklı geldi. ‘Masalsı anlatım’ hikayesinden bıktığımdan olabilir. Karakterler daha bir gerçekçi.
Genç kuşak şehirli gençlerin sevdikleri müzik gruplarından seçmeler yapıyorlar ve serpiştiriyorlar. Önce bir tane dinledik, ardından ikincisi geldi. Yetmedi üçüncüye başladılar, ben kaçtım. Hani zaman atlansa biraz diziye hız getirse tamam. Hayır, şarkı süresi kadar zaman geçiyor sadece. ‘Play list’ yapın daha iyi!