İşi, buz dağının altı ve üstü olarak görüyorum. Üzerine ekranda gösterilen diziler var. Tüm sezon 1-2 istisna, basmakalıp işlerin sunulduğu bir dünya gibi. Buz dağının altında, halihazırda ekranda gösterilen dizilerle bağını koparan geniş bir kitle var. Dünyaya bakışları farklı. Değiştirilen deneklerin oluşturduğu beğeni skalasına tepkili çoğunluk, gençler ve orta yaş kitleyle bu düzenden sıkılan profesyonellere kapıların açılmasıyla yeni dizi sektörü oluştu. Süre olarak kısa, konu olarak daha yaratıcı, olabildiğince sansürsüz, oyunculuk olarak “İşte ben buyum” şansı tanıyan diziler. Son zamanlarda giderek artan değişik işler ardı ardına geliyor. Zaten var olan internet kahramanlarıyla, parodi ve skeç dünyasına daha ‘profesyonel’ yaklaşımlar oluyor.
‘Yara Bandı’
“Dijital yayınların ses getirmeye başladığı son dönemde, iddialı bir internet dizisi: ‘Yara Bandı’ geldi! Sadece YouTube’da izlenebilecek dizi, hayatta alınacak intikamı olan üç genç adamın hikayesini konu alıyor.” Basın bülteni bu şekilde. Yarın YouTube’da saat 21.00’de yayında olacak. Mesela böyle bir iş var. Ve arkası mutlaka gelecek.
‘Geçit’ bir bilim kurgu
Sadece bilim kurgu uzmanlık alanımız diyerek yola çıkan bir ekip; Boom Yapım. Günümüzle, 100 yıl sonrası arasındaki geçitten geçen bir grup gencin hikayesini anlatan ‘Geçit’ dizisini ilk bölümünü çektiler. Yapımın dünyayı dijital efektlerle yaratan prodüksiyon ekibi, dekor ve kostümleri bire bir uyguluyor. TV kanallarıyla görüştüler. Büyük olasılık PuhuTV ya da BluTV portföyüne girerler diye düşünüyorum.
Ünlü yönetmen isyan etti
‘Görünen Adam’ bir internet dizisi.
10 bölüm olarak çekildi, altı bölümü yayınlandı. Onur Ünlü’nün elinden çıktı. CNN Türk’te Aslı Öymen’e anlattı Ünlü; “TV’ye iş yapmak konusu sallanmaya başlayınca çalışmamız gerektiği için, başka yerlere bakmaya başladık. O yer internet oldu. Her bölüm 15 dakika sürüyor. TV dizisi gibi bezdirici değil. TV dizisini her hafta çekiyorsun, biz bir kerede çektik, bitirdik. 10 bölüm bir film gibi hazırladık.” BluTV’nin üç dizisi, PuhuTV’nin ses getiren ‘Fi’si, Netflix’in yerli sektöre eğilmesi işin cabası. Yani buz dağının altında da yeni bir alternatif dizi sektörü oluşuyor. Bedava olmayacak tabii ki. Kim seyrediyor, ne kadar reklam geliri var hepsi denetim altında. Bir ‘kapitalist’ tarafı da olacak altını çizmek lazım.