Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Downton Abbey’ dizisini ev ahalisi sonradan keşfetti. İki ayda bütün sezonları keyfine vara vara bitirdik! 1912-1926 döneminde geçiyor. Yapım boyunca tasvir edilen olaylar arasında Titanik’in batması, I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi, İspanyol grip salgını, İrlanda Bağımsızlık Savaşı, 1923 Birleşik Krallık Genel Seçimi şöyle bir konu edildi. Osmanlı İmparatorluğu dönemi önemli bir yer aldı. Bir yerde ‘Osmanlı’ ama diğer sahnelerde ‘Türkler’ diye geçti. Osmanlı tarihiyle ilgili en belirgin sahne, 6’ncı sezon 7’nci bölümdeydi. Aristokrat Crawley malikanesinin genç hizmetçilerinden Daisy (Sophie McShera) dışarıdan hazırlandığı okul bitirme sınavına girmiş. Malikane hizmetlileri piknikte Daisy’ye sınavın nasıl geçtiğini soruyorlar. “İkinci soruya bak, soğuk duş etkisi yaptı” diyor Daisy. Neymiş ikinci soru; “Çar 1’inci Nikola Türkiye’ye Avrupa’nın hasta adamı demiştir. Türkiye’nin bu hastalığının sebepleri nedir? Çar bu hastalığın tedavisi için ne önermiştir?”

Haberin Devamı

Türkiye olarak dile getirilmesi dikkatimizi çekti. Rahmetli amcam Orhan Koloğlu “Batı Osmanlı demedi, Türk dedi” diye söylerdi. 

Türk diplomat; flaş olmuştu

Birinci sezon 3’üncü bölümde malikaneye gelen Türk diplomat Kemal Pamuk, Leydi Mary’nin (Michelle Suzanne) aklını başında fena almıştı. Leydinin kollarında öldü hatta! Dizinin fanları ‘pamuked’ hastag’i bile açtılar, bir fiil olarak kullanıldı. Karaktere hayat veren Theo James’ın hayran kitlesi de arttı. Ve bu karakterle unutulmazlara girdi.

Kurgu-gerçek tartışması

Bize özgü bir durum değil. Ciddi iş yapıyor diye sunulan İngilizler de aynı tartışmayı yapmış bu dizi vesilesiyle. Kemal Pamuk özelinde olmuş. Yapımda bu karakter ve anlatılanlarla ilgili ‘tarihi gerçekler’ ve ‘kurgu’ tartışması da çıkmış. Pamuk İstanbul’lu bir Türk olarak sunuldu dizide. Ülkesinin çok güzel olduğunu söylüyordu. “Cumhuriyet 1923’te ilan edilmişti. Osmanlı döneminde soyadı yoktu. O dönemde Kemal Pamuk olamazdı” diye eleştiri konusu olmuş yapım.