Hulu’nun Türkiye’ye gelmesi, pek sürpriz sayılmaz. Bir ülke, ‘Cepten dizi izlemeye fazlasıyla meraklı ise pazarın tartışmasız en iyi müşterisidir. Gerçi bizde ‘korsan izleme’ alışkanlığının hayli gelişmiş olduğunu da söylemekte fayda var. Korsan izlemede 7.3 milyar ‘tık’lamayla altıncı sıradayız. Bir yandan internet olayına düşkün bir ülke, diğer yandan para vermeden, ‘Kaçak nasıl izlerim?’ konusunda ‘uzman’ bir izleyici profili...
Gelelim sadede; geçenlerde söz sahibi bir mevkide bulunan, sektörde yıllardır tanıdığım bir isimle konuşuyorduk. “Dijital platformların işi zor. Hiçbir yenilik yok. Sinema kanallarını seyrediyor musun? Netflix’ten sonra buralarda film izlenir mi?” dedi. Tabii ki yatırım meselesi... Evet,
bir dönem dijital platformlar vazgeçilmezdi. Özellikle, film konusunda... Bugün aynı şeyi söylemek mümkün değil. Ee dizi işi de pahalı, bak Digiturk, yan çizdi “Anlaşamadık” diye! Sadece bir maç ve spor yayınları kaldı. Menüdeki ‘yabancı kanallar’ ne kadar cazip, o da tartışılır!
Paralı içerik cazibesi
İnternet ortamında yasal dizi ve film olayı bizde şimdi oluştu. Amazon’u yazmıştım, çoktan geldi. Çekirdek kadrosunu kurdu ve yapım şirketleriyle görüşmelere başladı. “Şimdi sırada Hulu var. Disney, FOX ve NBC ortaklığında... Özellikle geniş bir Disney arşivi var. En geç iki yıl içinde Türkiye’de, bak görürsün”
bilgisini aldım. Sürpriz değil, sadece süreyi öğrenmiş olduk.
Netflix’e dizi yapmak
“Ne güzel yurt dışına açılıyoruz” diyoruz ya... Netflix’in dizi şartları, öyle bizim sektörün alıştığı tarzda değilmiş. Pazar sektörünün çok tecrübeli bir ismi söyledi. “Bölüm başı fiyatı belli, 950 bin ila 1 milyon TL arasında... Öyle 3-5 milyon yok. “Belirlediği muhasebeciyi yolluyor, harcama yapılırken, başında duruyor. Bizim alışık olmadığımız bir durum” demişti. Sayıştay durumu, ee sevmeyiz biz! “Diziyi mülkiyet haklarıyla devrediyorsun. Yani sen yapımcı değil, yüklenici yapımcı oluyorsun” diyor. Hadi bakalım Netflix’e mi dizi yapmak daha kârlı, yoksa yerli kanala mı? Ama yerli sektörde artık para dönmüyor. O günler geride kaldı. Ve uzun vadede ‘Çok uluslu paralı platformların’ şartlarını kabul, bir kural olacak! Yerli ve milli dijital platformlarımızı oluşturabilir miyiz, güçlendirebilir miyiz bilemem!