Eurodata, dünya çapında televizyon ölçümlerinin yanı sıra, programlar üzerine analizler yapan bir araştırma şirketi. 2015 yılında hangi yapımların öne çıktığını araştırmış. Diziler yine birinci. Bu yıl ekrana gelen 8 bin 500 programın yüzde 40’ını diziler oluşturuyor.
Türkiye nerede?
En çok orijinal yapım üreten ülkelerin dizi kategorisinde sıralama şöyle: Yüzdeler, yayınlanan programlar arasında dizilerin aldığı pay üzerinden yapılmış. Şöyle ki, Hindistan yüzde 80’le birinci. Yani neredeyse bu ülkede yayınlanan programların tamamına yakını dizilerden oluşuyor. Bollywood, tartışmasız bu konuda lider. Çin, ikinci sırada yer alıyor. (Tüm programların yüzde 60’ı dizilerden oluşuyor.) Rusya ve Nijerya yüzde 45’er oranla eşit pay alarak üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, yüzde
44’le dördüncü sırada yer alıyor. Aynı
oranı yakalayan bir başka ülke de Mısır.
Nijerya sürprizi
Nijerya bugün, Hollywood ve Bollywood’tan sonra Nollywood adıyla sinema sektörünü kuran ve üreten tek Afrika ülkesi. 2000 yılında kurulan sinema sektörü sadece 10 yılda 10 bin film üretti. Nijerya televizyonlarında neredeyse 24 saat kendi dizileri oynuyor. (Brezilya dizilerinin kopyası ucuz yapımlar, ama halk memnun!) “2015’te yaratıcı sahnenin iki ülkesi olarak ortaya çıkıyor.” diye yorumlamış Eurodata Türkiye ve Nijerya’yı.
Kore hem dizide hem de programda
Verilerde aslında bir ülke her iki alanda güçlü: Güney Kore. Tüm yayınların yüzde 41’i diziler, yüzde 26’sı eğlence formatında. (Yarışmalar, eğlence programları, gerçeğin şovu vs.) Yani her iki alanda üretimi olan bir ülke. Yarışmalara en çok önem veren diğer ülkeler de Japonya ve Amerika.
Peki ya Avrupa?
‘Gerçek hayatın içinden’ yapımların ilgi gördüğü ülkeler Avrupa’dan. Mesela ‘Top Gear’ ya da ‘Jemie’nin Yemek Okulu’ gibi. İngiltere’de 100 programın 47’si, Danimarka da 38’i, ‘gerçek olaylar ve kişilerin üzerine kurulu programlara’ yer veriyor.
DİZİSİZ BİR ZAMAN DİLİMİ