CaddeŞIK VE PRATiK SOFRALAR

ŞIK VE PRATiK SOFRALAR

17.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Soframızda şıklığı sağlamak için pahalı porselenlere ya da paha biçilmez kristallere ihtiyacımız yok. Bunun için pratik birçok seçenek mevcut

ŞIK VE PRATiK SOFRALAR

Soframıza koyacağımız yemek ne olursa olsun, onu özenle hazırlayıp sunmak ailemize ya da konuklarımıza verdiğimiz değerin bir göstergesidir. Masaya koyacağımız tabaklarımızla uyumlu örtü, taze çiçekler, mumlar kendimizi özel hissetmemize neden olur. Peçetelerimizi katlayıp, boncuklu bir saç tokasıyla tutturmak, taze ağaç yapraklarını bardakların altına koymak sunulacak hoşluklardan birkaçı.


Domatesli tart tatin
Hazırlanışı: Soğan sos için, tereyağ ve sıvı yağda ay şeklinde doğranmış soğanları kavurun. Toz şekerini ekleyip 1 dakika daha soteleyin. Hamuru için tereyağ, un, peynir, tuz ve kekiği birlikte yoğurun. Yumurta sarısını ve 2 çorba kaşığı soğuk suyu ekledikten sonra hamuru buzdolabında 20 dakika dinlendirin. Domates sos için tereyağ ve sıvı yağda dörde bölünmüş domatesleri ve sarımsağı 5 dakika soteleyin. Fesleğen ve tuz ekleyin, 20 cm. çapındaki tart kalıbını yağlayarak domatesleri kaşık yardımıyla kalıba dökün. Pişmiş soğanları domateslerin üzerine yerleştirin. Tart hamurunu oklavayla açarak soğanların üzerine koyun. 180 derece fırında hamur kızarana kadar pişirin.

Malzemeler (6 kişilik)
Soğan sos için
- 50 gr. tereyağ
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Domates sos için
- 4 diş sarımsak
- 25 gr. tereyağ
- 1 çorba kaşığı
zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 5 adet domates
- 1 çorba kaşığı fesleğen
Hamuru için
- 85 gr. tereyağ
- 175 gr. un
- 50 gr. beyaz peynir
- 1 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı kekik

Biberiyeli ve peynirli isveç Köftesi
Malzemeler
(6 kişilik)
-

1 adet kuru soğan
- 1/2 kg. kıyma
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çorba kaşığı biberiye
- 1 çorba kaşığı dereotu
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı krem peynir

Hazırlanışı: Soğanı rendeleyin, kıyma, yumurta ve baharatlarla yoğurun. Elinizle ceviz büyüklüğünde şekil verin.
Sıvı yağda çevirerek kızartın. Süt ve krem peyniri karıştırın, kısık ateşte krema kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Köfteleri servis tabağına alın ve üzerine biberiye, dereotu ve erimiş peynir dökerek servis edin.


Soğanlı patates graten
Malzemeler
(4 kişilik)
- 2 adet kuru soğan
- 1.5 kg. patates
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3-4 dal taze kekik
- Yarım çay kaşığı muskat rendesi
- 1 çay bardağı beyaz peynir


Hazırlanışı:

Patatesleri halka şeklinde doğrayın ve sıvı yağda kızartın. Sonra da fırın kabına alın. Soğanları ay şeklinde doğrayın, baharatlar ve peynirle beraber patatese ekleyin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatarak 200 derecede 20 dakika pişirin. Etlerinizin yanında servis edebilirsiniz.