21.12.2012 - 22:54 | Son Güncellenme:
U. KAAN ALTIN/kaan.altin@milliyet.com.tr
Pek çok gazetecinin hayalidir günün birinde koşuşturmacayı, stresi, kavgayı, gürültüyü geride bırakıp bir bar, kafe ya da restoran açmak. Pek azı başarır, açanlar da kısa sürede batar. Çünkü bilmezler ticaretin başka bir şey olduğunu. Kolay gelir ama aslında dünyanın en zor işlerinden biridir işletmecilik... Bunları neden mi yazdım? Hayalini gerçekleştirmiş bir adamdan bahsedeceğim çünkü size... Gazetecilik camiasının yakından tanıdığı bir isim Behzat Şahin. Yıllarca o gazete senin, bu televizyon benim çalışmış durmuş. En son çalıştığı televizyon kanalı kapının önüne koyunca, durup düşünmüş uzun zaman “Ne yapabilirim bundan sonra?” diye. Aldığı tazminat suyunu çekerken gözünü karartıp lokanta işine girmeye karar vermiş. Eş-dost keseleri birleştirmişler... Behzat, “Kervan yolda düzülür” deyip kolları sıvamış. Cibali-Balat hattının henüz bu kadar popüler olmadığı dönemler. Yıkık dökük 3 katlı bir binayı dostlarının maddi-manevi desteğiyle adam etmiş Behzat. Başlangıçta arkadaşlar gelir, gidermiş. Fısıltı gazetesi sağ olsun, kısa sürede şanı yürümüş Cibalikapı Balıkçısı’nın. Sene 2001. Gel zaman git zaman, Anadolu yakasında oturan müşterilerden baskı gelmeye başlamış. Moda şubesi, 2004’te açılmış. Bugün, İstanbul’un sayılı lezzet duraklarından biri Cibalikapı Balıkçısı.
Sadece mezeleri yeterGeçen hafta Moda’daydık sevgili Süha (Derbent) ve Füsun’la (Saka) birlikte. Cibali’deki ilk göz ağrısının havası olmasa da burası da eski Türk filmlerinin dekorlarını andıran, o dönemin meyhanelerinin basitliğinde; salaş, sıcacık bir mekân. Cibalikapı Balıkçısı, mezesinden ara sıcağına, balığından tatlısına her şeyiyle iddialı. İstanbulluyla Ege otlarını tanıştıran ilk isimlerden biri Behzat. Soğuklarda hâlâ otlar, baş köşede. Cibes, kaya koruğu, şevketi bostanla başlıyoruz yemeğe. Zeytinyağları Edremit’ten. Behzat’ın, tarifi Osmanlı Sarayı’na dayandığı için Saraylı ismini koyduğu ballı, baharatlı levrek, yine ana malzemesi levrek olan kurutulmuş domates sarması, Girit ezme ve çekirdeğini çıkarıp içine ceviz yerleştirdikleri kırma zeytinle devam ediyoruz. Hepsi standardın çok üzerinde. Derdimiz balık yemek, o yüzden ara sıcak faslını çok uzatmıyoruz. Sadece şunu söyleyeyim, parmesanlı midye ızgarayla ahtapot ızgarayı özellikle deneyin.
Enginar tatlısı!Balık olarak asma yaprağına levrek ve hamsi ızgara tadıyoruz. Asma yaprağı, balığa her zaman çok yakışıyor. Hamsiyi de çok iyi pişirmişler, sulu sulu, yumuşacık.
Finali, enginar tatlısı ve Cibalikapı tatlısıyla yapıyoruz. Evet, yanlış okumadınız, bildiğiniz enginar. İlginç bir lezzet...
Hoş bir sığınak olarak da düşünebilirsiniz Cibalikapı Balıkçısı’nı. Hele şöyle hafiften yağmur atarken, ortamın sıcaklığı, içerinin ısısı yüzünüze vurmuşken, şöyle bir pazar keyfi yapmak isterseniz mesela; masadan çok mutlu kalkacağınızı garanti ederim.
BİRAZ DA FİYAT BİLGİSİ
Cibalikapı Balıkçısı’nda mezelerin fiyatları 3-15 TL arasında değişiyor. Saraylının porsiyonu 15, Girit ezme
12 TL. Kalamar, karides, ahtapot gibi deniz ürünlerinden yapılan ara sıcaklar alış fiyatı üzerinden değerlendiriliyor. Tatlıların ederiyse 12-14 TL. Mekânın limitli içecekle sunduğu fiks mönüsünün fiyatı da 90 TL.
KİTABI DA VAR
Behzat Şahin, gazeteciliği bırakmış ama içindeki yazma aşkını, çok önemli bir referans kitapla canlı tutmuş. Kısa sürede ikinci baskıyı yapan ‘Cibalikapı Balıkçısı’ndan’ kitabında 130’a yakın tarif var. Behzat, 1 yıl üzerinde uğraştığı kitabındaki fotoğrafları da kendisi çekmiş. Tedarikçileriyle de konuşmuş, onların verdiği ipuçlarını eserine eklemiş.
Not: Kitabın İngilizce baskısı da raflarda...
İş Bankası Kültür Yayınları, 32 TL
Adres: Cibalikapı Balıkçısı Haliç: Kadir Has Cad. No: 5, Cibali
Tel: 0 212 533 28 46
Cibalikapı Balıkçısı Moda: Tarihi Moda İskelesi Yolu Moda Cad. No: 163/A, Kadıköy Tel: 0 216 348 93 63