15.12.2011 - 20:36 | Son Güncellenme:
SENEM AYDIN/senem.aydin@milliyet.com.tr
... hizmet veriyor. Elektrik fabrikasıyken (Silahtarağa Elektrik Fabrikası) su arıtma tesisi olarak işleyen bu hangar yapılı bina, daha sonra fabrikanın tamirhanesi işlevini görmüş. Mekanın ortakları Kerim Göknel ve Elif Ocak, binanın orijinal halini korumaya özen gösterdiklerini söylüyor
* Öncelikle biraz Santralistanbul’un dönüşüm hikayesini anlatabilir misiniz?
Kerim Göknel: Santralistanbul, 1911’de termik santral olarak işlemeye başlıyor ve 1983’e kadar şehre elektrik veriyor. Sonra birtakım çevresel, ekonomik koşullar nedeniyle kapatılıyor. Bir dönem İETT garajı oluyor. 2003 yılında da dönüşümü gerçekleştiriliyor. Tamirane de geçmiş dönemdeki fabrikada ilk etapta su arıtma istasyonu olarak kullanılıyor. Bir süre sonra kendi yapısı sebebiyle, fabrikaların büyük parçalarının tamir edildiği bir tamir atölyesine dönüşüyor. İçinde vinç alanları var, o zamandan kalma. 2007 yılında Santralistanbul, 2008’de de Tamirane açıldı. Biz de o dokuya minimum müdahale ederek, binanın orijinalini koruyup, bu hale çevirdik.
* Eski bir tamirhaneden dönüştürüldüğü için mekan Tamirane adını aldı, öyle mi?
K.G.: Evet, hem o hem de geçmiş kültürlerde gezmek, yemek-içmek, konsere gitmek bunlar tedavi ve tamir unsurları. Böyle iki anlamlı bir durumu var.
“Santralistanbul ferahlık veriyor”
* Santralistanbul’da olmanın farkı nedir sizin için?
K.G.: Hakikaten özel bir yer. Çünkü alan içine girdiğiniz andaki his, kentin genel hissinden çok başka. Büyük açıklıklar, düzlükler, yeşil alan, o ferahlığın verdiği iyi bir duygu var.
Burası önünden her gün geçtiğiniz bir yer değil. İnsanlar sadece buraya gelmek için evlerinden çıkıyor. Bu çok hoş. Ama bir yandan da o mıknatıs etkisini yaratmak kolay bir şey değil. Devamlı yaratıcı olmak zorundasınız. İnsanların ilgisini çekmek zorundasınız. İnsanlar burada hakikaten uzun vakit geçiriyorlar. Özellikle hafta sonu beş saat burada oturan çok insan var. Bunu yapmaya çalışırken yalın olmaya özen gösteriyoruz. Mönü, fiyat, dekorasyon... Hiçbir şeyi abartmamaya çalışıyoruz.
Elif Ocak: İnsanlar tarafından uzak olarak algılanıyor. Çünkü Santralistanbul dört yıldır olan bir alan. Bence semt gibi bir yer burası, Nişantaşı ve Cihangir’den farksız.
* Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor?
K.G.: Krek ekibi bizim buradaki en önemli müdavimlerimizden. Hafta içi öğrenciler, akademisyenler geliyor. Sanatçılar, mimarlar burayı çok seviyor. Müze ziyaretçileri, turistlerin de ilgisini çekiyor. Müzeyi ziyarete gelen çocuklu aileler uzun saatler geçirebiliyor burada. İş toplantılarını Tamirane’de yapan insanlar var. Mekan tamamen dönüşebiliyor o tip işlerde.
* Burası aynı zamanda bir performans mekanı. Ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?
K.G.: Üç temel yaptığımız müzikal etkinlik var. Birincisi, her pazar brunch sonrası ‘Morning Jazz Sessions’ performansları var. İkincisi, cumartesi günlerine renk katan ‘Morning Indie Sessions’. Bunun da esprisi yine gündüz olması. Saat 14.00’te başlayıp, 18.00’de bitiyor. İstanbul’un alternatif, bağımsız ve güncel müzik yapan DJ’leri gündüz saatlerinde performans sergiliyorlar. Çok nadiren canlı bir şeyler de yapıyoruz. Bir diğeri de, uluslararası performanslar. Bayağı konser kıvamında işler yapılıyor. Yabancı şarkıcıları dinlemek ücretli, diğer performansların giriş ücreti yok.
E.O.: Konserlerde bütün eşyalar kalkıyor, mekan tam bir konser salonuna dönüşüyor.
* Kemerburgaz’da açtığınız şubeden bahsedebilir misiniz?
E.O.: Tamirane Express Quality Food, Tamirane’den unsurlar taşımakla beraber yepyeni içerikler de barındırıyor. Evlere ve yerinde servis veren butik bir yeme-içme mekanı. Taş fırından çıkan pizzalar, burgerler ve dürümler menünün başlıca tatlarını oluşturuyor. Şimdi oranın oturma kapasitesini biraz büyütüyoruz.
Mönüde neler var?
Akdeniz ve Türk mutfağından tatlarn yer aldığı mönüde, alışılagelmiş yemekler özgün bir sunum ve lezzetle hazırlanıyor. Günün her saatine uygun alternatif yiyecekler sunmaya özen gösteriyoruz. Brunch ve kahvaltı mönüsünde; peynir, zeytin çeşitleri, domates, biber, salatalık, maydanoz, tereyağı, bal, reçel çeşitleri, fındık ezmesi, macar salamı, rafadan yumurta, patates salatası, meyve salatası, beş çeşit ekmek ve tamirane çayı var. Başlangıçlar ve ekmek arası bölümünde; burger çeşitleri, sandviç ve dürümler var. Ana yemekler bölümü; kırmızı et, deniz mahsulleri, makarna, rizotto ve vejetaryenlerin de ilgisini çekecek otlu yemeklerden oluşuyor. Odun fırınında pişirilen pizzalar mönüye son eklenen tatlardan. Barımız, Corvus tarafından üretilen Tamirane şarabı, taze meyvelerle hazırlanan limonata ve özel kokteyllerle müşterilerine farklı alternatifler sunuyor.
Erik Truffaz Quartet sahnede
Caz müziğini elektronik ritimler, hip-hop ve rock ile harmanladığı tarzıyla bilinen, Erik Truffaz liderliğindeki grup, yarın Tamirane’de sahne alacak. Son albümü ‘In Between’in yanı sıra diğer albümlerinden bestelere de yer verecek. Biletler: 45 TL 21 Ocak’taysa kendilerine has müzik tarzlarıyla fenomene dönüşen ve dokuz kişilik bir orkestradan oluşan Norveçli progresif caz topluluğu Jaga Jazzist, Tamirane sahnesinde olacak. Biletler: 45 TL Santralistanbul Eski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. Eyüp Tel: 0 212 311 71 02