KKTC Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, “KKTC’yi il il tanıtacaklarını” açıkladı. Çünkü ‘dünyaya açacağız’ dediğimiz Kuzey Kıbrıs’ı, yanı başımızdaki Türkiye’ye tanıtamadık. Kıbrıs’ın yerini dahi bilmeyen bir nesle sahibiz. Bunda en büyük suçlu ise Kıbrıs’ı yönetenler. Doğru stratejiyle yapılmayan çalışmalar. Bakan Bey’in ‘il il tanıtım’ atağı doğru, ancak eksikleri çok. Kuzey Kıbrıs’ta turizmin gelişmesi için atılacak çok adım var. Bu adımları tamamlamadan, Kuzey Kıbrıs’ı tanıtsak ne elde edebiliriz ki? Düşünsenize İsrailli ünlü model Neta Alchimister, Girne’ye geldi. Kimsenin ruhu sezmedi. Kaldığı otelde de kim olduğunu bilen yoktu. Neta, Instagram adresinde paylaşımlar yapınca, “Aaa İsrailli model ülkemize geldi” denildi.
Turizm nedir?
Bizler, destinasyonu güçlendirmeyi değil sadece ‘reklamını’ yapmayı seviyoruz. Bunu mutlaka değiştirmemiz gerekir. Mesela turizm öncelikle altyapı demektir. Yol, su, elektrik, kanalizasyon ve internet dahildir. Çevre temizliği, doğa korumayı eklemeniz gerekmektedir. Kültürel varlıklarınızı da eklemelisiniz. Turizm sadece otel değildir. Taşımacılıktan tutun da, turistin konaklayacağı oteldeki huzuruna kadar her şeydir...
Etkili tanıtım
Bakan Bey’in sadece Türkiye’deki veya yurt dışındaki etkinliklerdeki çabası yeterli olmaz. Ercan’da turist karşılanmalı. Birebir turiste yapılan muamele izlenmeli. Etkili bir tanıtım, ülkede yapılacak yatırımlarla güçlendirilmeli. Yoksa, sadece hafta sonları ünlülerin sahne aldığı ‘kumarhane’ haberleriyle ekranları süslemekten öte gidemeyiz.
ŞEBNEM FERAH’A YAPILAN AYIP
Şebnem Ferah, 21. Uluslararası Mağusa Kültür- Sanat ve Turizm Festivali’nde sahne aldı. Ancak organizasyonu yapanlar, kendi hatalarını Şebnem Hanım’a yükledi. Konser normalde 21.30’de başlayacaktı. Şebnem Ferah’a 22.00 olarak söylendi, konser alanına 22.15’te giriş yapıldı. Ada sıcağından bunalan yaklaşık 5 bin kişiden protesto alkışları yükseldi. Arada ‘yuh’ sesleri de oldu. Şebnem Hanım ağlamaklı bir konuşma yapmak zorunda kaldı. Ferah, “Alt tarafı 15 dakika gecikmeli olarak karşınıza çıktım. Böyle yapmayın. Hayatımda ilk kez dinleyiciden böyle bir tepki alıyorum. Bana konserin 22.00’da başlayacağı bildirilmişti. Bunda benim hatam yok” dedi.
İyi yönetim şart
Kuzey Kıbrıs’ta son dönemde ‘umursamaz’ yönetim anlayışına bir örnek aslında bu. Ünlü bir sanatçı davet ediliyor, binlerce insan mekanı doldurmuş ve eksik organizasyon fiyaskosu yaşanıyor. İzleyiciler mırıldanmaya başlayınca, “Sanatçı geç kaldı” deniliyor.
İlk yazıda da belirtmeye çalıştım. Kuzey Kıbrıs’ın her alanda iyi yönetilmeye ihtiyacı var.
YAZARLIKTA SON NOKTA
Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Ama bakıyorsunuz ki, çok önemli köşelere sahip yazarlar, karşılıklı sataşmaktan başla bir şey yazmıyor. Ülkenin sorunlarıyla ilgili kalem oynatmak yerine; kendilerini tatmin etmekten öte gitmeyen yazılar okuyoruz. Medya sitelerinde haber olmak, ülke sorunlarını yazmaktan daha önemli olmuş durumda.