Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Kuzey Kıbrıs’a her yıl 200’e yakın kaplumbağa gönüllüsünün gittiğini biliyor muydunuz? ABD, İngiltere, Danimarka, Pakistan ve Türkiye’den onlarca kaplumbağa seven, ağustos ve eylül aylarında Kıbrıs’a gidiyor ve kaplumbağaların hayatla buluşmasına tanıklık ediyor.

Kaplumbağa sevenler yumurta dönemine şahitlik yapmak istiyorsa, haziran ve temmuz ayında Kıbrıs’a gidiyor. Kaplumbağalar yumurtaladıktan sonra 60 günlük bir süre başlıyor. Bu süre içinde yumurtalar koruma altına alınıyor. Yurt dışından gelen gönüllüler devreye giriyor. Gruplara ayrılan ekip, yumurtaların etrafında, sahilde ‘vardiya’ usulü nöbet tutuyor. Bir olumsuzluk olursa, yetkililere haber veriliyor. Bu amaçla ayrıca 17 sahil, özel çevre koruma bölgesi ilan edildi. Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği, ‘Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi’ geliştirdi.

Haberin Devamı

Turkcell’den sorumluluk

Proje sayesinde, Kuzey Kıbrıs’ta 300’ün üzerinde kaplumbağa yuvası tespit edildi. Bu rakam Güney Kıbrıs’ta 800. Kuzey Kıbrıs’ı nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta ve yeşil kaplumbağalar ziyaret ediyor.

Geçen perşembe yumurtalarından çıkan yavru kaplumbağaların denize bırakılması etkinliği vardı. Turkcell’in davetlisi olarak Alagadi’ye gittim. Turkcell’in Kıbrıs’taki şirketi Kuzey Kıbrıs Turkcell, bu konuda ciddi bir duyarlılık gösteriyor. Bunu yakından izledim. Kaplumbağalı logosu var. Sahil şehirlerinde kaplumbağa seminerleri düzenleyerek toplumu bilinçlendirdi.

Bakanların heyecanı

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, kaplumbağaların yaşamla buluşmasına yaptıkları katkıyı, “Bu mutluluk hepimizin” diye açıklıyor. Ayrıca dalış eğitmenliği de bulunan Karaatmaca, “Çalışanlarımızla birlikte kaplumbağaların yaşama kavuşması için efor sarf ediyoruz” dedi. Aybars Bey’in ‘Kaplumbağalar korumamız altında’ sloganını da tuttum.

Yaşamla buluşmada gönüllülerin yanında turistler ve Kıbrıslı Türkler sahile akın etti. Etkinliğe Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ve Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren de katıldı. İki bakana da etkinliği sordum.

Haberin Devamı

Sucuoğlu, “Sefa bu etkinlikte bulunmak heyecan verici” derken Evren, “Harika bir an” dedi. Sucuoğlu, kaplumbağaların turizm açısından değerini ve evrende yaşamaları için temiz bir sahil gerektiğini biliyor. Turkcell’in katkısına teşekkür ediliyor.

Caretta’ya müdahale

Kaplumbağaları Koruma Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Özge Özden Fuller ise yapılan çalışmalarla kaplumbağaların yuva sayılarında artış olduğunu söyledi. Yaralanan veya tıbbi müdahale gerektiren kaplumbağaların Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde kontrol altına alındığını belirtti. Hatta şu anda başından yaralanan bir caretta caretta’nın Hayvan Hastanesi’nde tedavi gördüğünü anlattı. Caretta caretta’nın tedavisinden sonra denize bırakılacağını ifade etti.

Küçük adımlarla yaşama tutunmayı izlemek için Kuzey Kıbrıs’ı mutlaka ziyaret edin. Pişman olmayacaksınız.