CaddeSAÇ DÖKÜLMELERİNE DİKKAT EDİN

SAÇ DÖKÜLMELERİNE DİKKAT EDİN

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Modern ama stresli yaşamın kadınlara ve erkeklere olumsuz etkilerinden biri de saç dökülmesi…

SAÇ DÖKÜLMELERİNE DİKKAT EDİN

Özellikle erkeklerin saçı-sakalı, makyajıdır ve sağlıklı olduklarının göstergesidir. Kadınların da güzelliğini tamamlayan aksesuarıdır… Son zamanlarda saç çizginizin, alnınızdan biraz daha gerilediğini fark ettiyseniz, yastığınızda ya da banyonuzda gördüğünüz saç telleriniz arttıysa, saçınızın çok az olduğu bölgeleri saklamaya başladıysanız, konunun uzmanlarına kulak vermelisiniz.
Erkeklerde ve kadınlarda son yıllarda sıklıkla görülen saç dökülmesi, genetik faktörlerin, genel dökülme ise demir, hormon bozukluğu, çinko, magnezyum ve B12 eksikliği gibi sorunlardan olabilir. Fakat uzun süren saç dökülmeleri, ciddi hastalıklarla da ilgili olabilir.

Haberin Devamı

Uzmanlar uyarıyor!

Uzmanlar, 10 saç telinin üçünden fazlası dökülüyorsa dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili, “Başımızdaki 100 bin tel saçın, yüzde 10’una kadar olan dökülme, kabul edilebilir. Fakat yüzde 10 ve üzeri dökülme söz konusu ise bu, saç dökülme hastalıkları içine girer” diyor. Saç tellerinin de bir ömrü olduğunu bilmek gerektiğini ve saçın dökülme evresinin, her bir telin kendine özgü süreçlerden meydana geldiğini dile getiren uzmanlar, kişilerde yaklaşık 100 bin saç kökü bulunduğunu söylüyor.
Bu köklerdeki saç telinin her birinin farklı zamanlarda dökülme döngüsüne girdiğini ve normal sürecin kişilerde, her 10 saç telinden üçünün aynı döngüde döküldüğünü, yerine mutlaka yeni saçın geldiğini vurguluyorlar. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, genellikle 25 yaşlarında başlar ve hayatları boyunca tüm erkeklerin yüzde 70’ine yakınını etkiler. Kadınlarda ise hamilelik, emzirme dönemi, menopoz ve doğum kontrol hapı kullanılan süreç, saç dökülmesinin arttığı dönemler olarak görülmektedir. Saça sık uygulanan boya işlemlerinde, perma, röfle ve fön gibi etkenler de kadınlarda saç dökülmesine neden olmaktadır.

Haberin Devamı

Doğru bilinen yanlışlar

- ‘Saçlar sık sık yıkanırsa, daha sağlıklı olur’, Yanlış.
Kuru saç yapısına sahip olan kişiler, ılık su ile duş almalı saç yapısına özel daha hassas şampuanlar kullanmalı.
- ‘Saçları sık kestirmek sağlıklı uzama için etkili değil’, Yanlış.
Saçların kestirilme sıklığı önemli. İhtiyaç olması durumunda saç uçları temizlenmeli, özel bakım kullanılmalı.
- ‘Saç sağlığında beslenmenin etkisi azdır’, Yanlış.
Kötü beslenme alışkanlıkları da saça zarar verir. Vücut yeterli protein, vitamin ve minerali alamazsa, saç da gelişemez. 
Kökleri uyandırma zamanı!
Saç dökülmesinin ve kelliğin kader olmadığını, önlenebileceğini, saç köklerinin hormonal baskının ortadan kalkmasıyla, yeniden canlanabileceğini ortaya koyan uzmanlar, “Önemli olan hangi uygulamaların işe yarayıp, yaramadığının bilinmesi ve geçici çözümler yerine, kalıcı tedaviler araştırılmasıdır” diyor. Uzmanlar, yeni nesil yöntemlerin ve losyonların, saç kökü hücrelerinden çok daha küçük olması nedeniyle saç yolunu kolayca geçerek, kökündeki hücrelere ulaşan nano teknolojik keseciklere dikkat çekiyor. Bu yöntemin, saç yapımını durduran ve kelliğe neden olan dihidrotestosteron (DHT) hormonuna karşı saç köklerini koruduğunu vurgularken, saç kökünü besleyen kılcal damarları onararak beslediğini ve yeni saçlara kavuşulabileceğinin müjdesini veriyorlar.