17.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Orkun Bulut - Altıncı Duyu
Sakatatın yükselişi
Gastronomide yükselen değer sakatat... Kokoreç, kelle, paça ve işkembe, Türk jet-set’inin en tercih ettiği ürün haline geliyor. Eskiden gece kulüp çıkışı yenen bu yemeklere yönelik konseptler, artık sevgililiğe ilk adım buluşmalarında ve özel günlerde bile aranıyor…
Kadınların güzellikleriyle ilgili kolajene olan ilgisi de bunu tetikliyor. Sakatatın hem güzelliğe hem de sağlığa faydası, detoks sularının yerini ilik suyunun almasını sağladı. ‘Etineniyisi’ ve ‘organik market’ gibi sitelerden alınan ilik suyu, yeni vazgeçilmezlerden...
Bir de yeni dönem işletmelerin jargonları var. İşletmecisinden garsonuna kadar hepsi, ”Tüm rezervasyonlarımız dolu” diyerek, sosyal medya paylaşımları yapıyorlar. Evet, bu bir algı oyunu ve bunu ilk uygulayanlar başardı. Ama 10 masalık restoranların bile bunu yapması komik. Tüm dünyada ‘rezervasyon dolu’ çok havalı bir algı olsa da, kapıdaki kuyruk daha da önemli!
Pazartesi yemeğe çıkma veya bir davete katılma, her daim tedirgin bir teklif gelirdi. Geçtiğimiz hafta gittiğim iki etkinlik de gördüğüm şey, pazartesinin, salı günlerinin tahtını sallamaya başladığıydı! Arnavutköy’ün popüler mekanı Hudson, şef değişikliğini bir haftadır menü davetleriyle kutluyor. Yeni şef Arda Öney, CV’sindeki o havalı otel ver restoranların hepsinin adına yakışır lezzetler hazırlamış. Özellikle tikka masala ve antrikot yorumuna bayıldım. Hudson’ın üçüncü yılındaki üçüncü şef olan Öney, markanın sahibi Uğur Karabayır’a şimdiden ‘uzun yıllar çalışırız’ hissiyatı veriyor.
Bir diğer pazartesi davetiyse Spago’daki bir saat markasının lansmanıydı. Markanın yüzü James Bond olunca, davete katılanların çoğu ‘kraliçenin hizmetinde’ gibi giyinip gelmişti. Şık insanların olduğu, iyi davetlilerin katıldığı etkinlik diğer günün ilk saatlerine kadar sürdü…
MEKSİKA DOKUNUŞLU VEGAN TATLAR...
Son dönem sayıları gittikçe artan veganlar, arkadaş grubundaki sosyalliği de etkiliyor. Vegan arkadaşına göre her yere gidemiyorsun haliyle... Lucca’nın başı çektiği birçok popüler mekan, yeni menülerini bu hassasiyetle kurguluyor. Meksika restoranı Ranchero da, vegan misafirlerine özel lezzetler hazırlamış. Meksika’nın klasik yemeği fajita’yı içinde hiçbir et ürünü ve hayvansal gıda olmadan, karamelize soğan, renkli biberler, bitkisel yağ, sarımsak püre, dağ kekiği, kimyon, isli paprika ve kişnişle sotelenen mantarlardan hazırlayarak, yanında özel soslar ve el yapımı mısır tortillası eşliğinde servis ediyor.