CaddeRamazanda da öÇün sayısını artırın

Ramazanda da öÇün sayısını artırın

10.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kilo almamak için normal günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmemiz gerekiyorsa ramazanda da bunu sürdürmeliyiz. Mutlaka sahura kalkmalı, bol su içmeli, aşırı yaÇ ve tuzlu besinlerden kaçınmalı...

Ramazanda da öÇün sayısını artırın

Beslenme açısından en önemli nokta, sahura kalkılması koşulunun yerine getirilmesidir. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öÇün sayısı birdenbire deÇişiverir. Üç öÇün olan günlük beslenme iki öÇüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artıyor. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalıyor. Oysa, unutmamak gerekir ki ramazan, bayram, tatil ne olursa olsun günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları deÇişmez.Ramazan ayında saÇlık açısından riskli grupta bulunanların mutlaka hekimlerinden müsaade alarak bu ibadeti yerine getirmeleri önemlidir. Sıcacık pideler, kalabalık sofralar, çeşit çeşit iftariyelikler ve güllaç. Ramazan geliyor, sofralar şenleniyor. Dünyanın birçok yerindeki müslümanlar İslami takvimin dokuzuncu ayı olan Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutuyorlar. Ancak oruç saÇlıklı müslümanlara farzdır ve gerekleri yerine getirilerek tutulmalıdır. Normal günlük hayatımızda nasıl azar azar sık sık beslenmemiz gerekiyorsa ramazanda da bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadıÇımız besin öÇesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öÇün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yaÇ ve tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduÇu unutulmamalıdır. Bu nedenle sahurda uyanılarak protein içeren süt içilmeli, yoÇurt, peynir gibi gıdalar yenmeli. Kan şekerinin düşmesini önlediÇi için yanına mutlaka ekmek eklemeli. Yiyecek olarak da çorba, az yaÇlı yapılmış sebze, zeytinyaÇlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doÇrusu olacaktır. Oruç tutan kişiler yaklaşık 12 saat açlıkla karşı karşıya kalıyorlar. Bu açlık süresi içinde kan şekeri düşer. EÇer kişiler sahura da kalkmıyorsa kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük deÇerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır. Mutlaka sahura kalkın Gece yatarken niyet edip uyumayın mutlaka sahura kalkınİftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öÇüne sıÇdırmayınBol su içmeyi unutmayınTatlı tercihlerinizi sütlü tatlı olarak yapınMeyve sebze tüketiminizi artırınHaftada iki kez sütlü tatlı tüketip diÇer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanınİftardan 1 - 2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışınİftariyelikler genelde yüksek yaÇ içerir bu sebeple her gün tek bir seçim yapın örneÇin bir gün tereyaÇ - bal, diÇer gün 2 - 3 dilim sucuk gibi. Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yaÇ almış olursunuz Ramazanda kilo almamak için ne yapmalı Kronik hastalıÇı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler mutlaka ilaç saatleri ve dozu ile uzun süreli açlıÇı hekimlerine danışmalılar.Emziren anneler ve hamileler için uzun süreli açlık önerilmez.Şeker hastaları, özellikle insüline baÇımlı olanların mutlaka hekim izni ve ardından bir beslenme uzmanı tarafından günlük beslenme planının yapılması gereklidir.Çocuklar günlük enerji kullanımı ve gelişmekte olan vücut yapıları sebebiyle okullarında başlayacaÇı göz önünde tutulduÇunda oruç tutmak konusunda riskli gruptadırlar. Özellikle dokuz yaşın altındaki çocuklar oruç tutmamalıdır.Seyahatte olanlar, akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar da oruç tutmayabilir.65 yaş üzerindekiler, böbrek hastaları ve diyalize baÇımlı olanlar ile kan şekerinde ani düşme (hipoglisemi) problemi olanlar oruç tutma konusunda risk altındadır.Mide ve baÇırsak gibi sindirim sistemi rahatsızlıÇı olanlar, uzun süreli açlık ve ardından boş mideye yenilen yemekler sindirim güçlüÇü yaratabilir. Kimler risk altında? Sahur seçenekleri (AşaÇıdaki maddelerden biri seçilebilir) 1 - Bir su bardaÇı kadar haşlama makarna ile peynir veya yoÇurt yenilebilir. 2 - Bir dilim az yaÇlı börek, bir kase yoÇurt ve az şekerli komposto.3 - Bir tost, bir bardak süt ve 1 meyve.4 - İki dilim ekmek, bir dilim peynir, bir yumurta, bir meyve, iki kuru kayısı, iki ceviz.5 - Bir kase çorba, bir dilim ekmek, bir tabak sebze yemeÇi, az yaÇlı yoÇurt, bir hurma. Örnek Program 1 hurma veya 2 kuru kayısı2 - 3 zeytin veya 2 - 3 parça ceviz 1 dilim az tuzlu peynir1 kepçe çorba1 avuç içi kadar pide1 porsiyon et veya tavuklu sebze veya sebze garnitürlü balık - tavuk veya kurubaklagil yemeÇi 2 dilim ekmek veya 4 kaşık pilav- makarna (kilosuna dikkat edenler eÇer yemekten sonra tatlı yiyecekseler pilav-makarna yenilmemesi daha iyi olur) İftar Bol Su 1 bardak süt veya yoÇurt2 porsiyon meyveBol suHaftada 2 kez ara öÇün yerine sütlü tatlı yenilebilir bilgi@mezurasaglik.com.tr 21.30-22.00'da