CaddePekinel kardeşlerin Antalya şaşkınlığı

Pekinel kardeşlerin Antalya şaşkınlığı

17.02.2010 - 20:06 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin müzik alanında üstün yetenekli gençlerini keşfetmek amacıyla düzenlenen proje kapsamında, Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda eleme yapan dünyaca ünlü piyano virtüözleri Süher ve Güher Pekinel kardeşler, konservatuvarın fiziki şartları ve eğitimindeki olumsuzluklar nedeniyle şaşırdıklarını belirttiler

Pekinel kardeşlerin Antalya şaşkınlığı

Pekinel kardeşlerin çatı ve yalıtım sistemleri üreticisi bir firmanın desteğiyle başlattığı "Türkiye’nin Dünya Çapındaki Yeni Virtüözleri Aranıyor" projesinin Antalya ayağı sonuçlandı.
Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı’nda eğitim gören 150 öğrenciden öğretmenlerin seçtiği 4 kişi, Pekinel kardeşlerin karşısına çıktı. "Uluslararası alanda üstün yetenekli genç" tespit edemeyen Pekinel kardeşler, piyano eğitimi gören Iraz Yıldız ile keman eğitimi alan Can Özhan’ı destekleme kararı aldılar.
Süher ve Güher Pekinel, 12 yaşındaki Iraz Yıldız’ı Bilkent Üniversitesi Konservatuvarı’na yönlendirirken, 20 yaşındaki Can Özhan’a ise enstrüman temin etme kararı aldılar.

ANTALYA ŞAŞIRTTI
Konservatuvarda düzenlenen basın toplantısında konuşan Süher Pekinel, AÜ Devlet Konservatuvarı’nın finansal açıdan desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, kentteki iş adamlarına çağrıda bulundu.
Pekinel, konservatuvarda yeterince enstrüman ve müzik kütüphanesi bulunmadığını, fiziki şartlarının da yetersiz olduğunu belirterek, "Buraya gelirken bunları öngörmemiştik. Antalya çok zengin bir ilimiz. Bu problemi hepimiz üstlenmeliyiz. 150 çocuğun geleceği sizlerin elinde" dedi.
Eğitmen kadrosunu da yetersiz bulan Pekinel, "Öğretmen kadrosu daha iyi olmalı. Hem eğitmen hem de sanatçı olarak kendini kanıtlamış kişilere ihtiyaç var. İyi maaş ödenirse, iyi hocalar gelir, ders verir" diye konuştu.

ORKESTRA ÇALIŞANLARINI KÖRELTİYOR
Yurt dışında orkestraların 2 yıllık eğitimden sonra eleman aldığını ve her yıl yapılan sınavlarla dinamik tutulduklarını belirten Süher Pekinel, şunları söyledi:
"Türkiye’de ise orkestra sistemi vizyonel bir sistem değil. Orada çalışanları köreltiyor. Bakanlık, sorunu orkestralarla birlikte oluşturacağı yeni bir sistemle çözebilir. Orkestralarımız kendi şehirlerinden çıkarak halkla buluşmalı."

KONSERVATUVARLAR YENİDEN OLUŞTURULMALI
Güher Pekinel de "Antalya bizim için şaşırtıcı oldu. Konservatuvarın kendine özgü müfredatı çok ağır olduğundan, çocuklar enstrümanlarla çalışmak için yeterince zaman bulamamaktan şikayet ediyorlar" şeklinde konuştu.
Pekinel, konservatuvarlarda çok geride kalmış bir sistem bulunduğuna da değinerek, konservatuvarların yeniden oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Güher Pekinel, "Mabet olarak görmemiz gereken konservatuvarlarımız, finansal yetersizlikler nedeniyle bu ortamı yaratamıyor. Enstrüman yok, çalışma odası yok, müzik kütüphaneleri yok" ifadelerini kullandı.
Sanatçıların "devlet memuru" zihniyetinden çıkması gerektiğini savunan Pekinel, "Bir müzisyen memur olamaz. Müzik, yaşantımızın bir parçasıdır, inanarak yapmalısınız. Biz de bu nedenle devlet sanatçısı maaşlarımızın çocukların eğitiminde kullanılması için memurluktan çıktık" dedi.

"İDİL BİRET YASASI İŞLEVLİK KAZANSIN"
Pekinel, 1948 yılında yürürlüğe giren ve kamuoyunda "İdil Biret Yasası" olarak bilinen "Harika Çocuk Yasası"nın, 10 yıldır komisyon kurulmaması dolayısıyla işlevini yitirdiğini vurguladı.
Pekinel, hükümetin yeniden buna kaynak ayırabileceğini ve Türkiye’yi yurt dışında temsil edebilecek harika yetenekleri okutabileceğini dile getirerek, 1 milyon Avro ile yaklaşık 10 çocuğun dünyanın en iyi müzik okullarında eğitim görebileceğini söyledi.
Pop konserleri organizasyonlarına harcanan paraların yanında bunun çok büyük bir miktar olmadığını savunan Pekinel, "72 milyonluk ülkenin dünya çapında gelişme gösterecek dahi çocuklarına 1 milyon Avro ayırabilmesi gerekir" diye konuştu.
Pekinel kardeşlerin İstanbul ve İzmir’de yaptıkları elemelerde ise 3 çocuğun projeye dahil edildiği bildirildi.