Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

İyi marinasyon, uyguladığınız malzemenin lezzetine lezzet katar. Öyleyse ne duruyorsunuz, hemen harekete geçin

Yıllar önce adamın biri yurt dışında da gördüğü bir marinasyon yöntemini ve ekipmanını getirmiş Türkiye’ye. Amacı yaptığı yemeklerde kullandığı et ve tavuğa lezzet katmakmış. Aslında masum bir amaçla yola çıkmış; amacı yaptığı işe değer katmakmış. Ama gel gör ki bu marinasyon işi, bazı sivri zekalıların çok hoşuna gitmiş. Çünkü aynı zamanda etin, tavuğun ya da marine edilen ürün her neyse ağırlığını artırıyormuş. Bu ne demek, “Kolay para” demek, “Haksız rekabet” demek. Bu uygulama anlaşılana kadar atı alan Üsküdar’ı geçti. Bırak Üsküdar’ı Rusya’ya vardı. Neyse konum, bazı sivri akıllıların kazandığı haram para değil, masum bir aşkla yapılan marinasyonun gerçek nedeni. Pişirmeden önce kullanabileceğiniz birkaç lezzet verici marjinal terbiye usulü aşağıda.

Haberin Devamı

Jack Daniels
* 4-5 diş sarımsak (püre yapılmış)
* 1 kapak Jack Daniels n 1 çorba kaşığı balsamik sirke n 1 tatlı kaşığı bal n 1 fincan zeytinyağı
Oldukça iddialı ve etkili bir marinasyon. Bütün malzemeyi karıştırıp marine etmek istediğiniz etin her tarafına eşit miktarda sürün. İyi sonuç almak için etinizi en az 1 gün dinlendirin.

Birayla marinasyon
* 1 su bardağı bira n 1 fincan zeytinyağı
* 1 diş tuzsuz iyice ezilmiş sarımsak püresi
* 1 tatlı kaşığı esmer şeker
Çok etkili bir marinasyondur. Bira içindeki maya ve asitler, eti çok kısa süre içinde çürütür. Uygulamayı yapabiliyorsanız enjeksiyon yöntemiyle yapın. Eğer enjeksiyon yaparsanız, 8 saat bekletmek yeterli olacaktır. Normal marinasyonda 1 gün kalması gerekir.

Barbekü sos
* 1 adet orta boy soğan n 5 diş sarımsak
* 1 fincan üzüm sirkesi n 1 tatlı kaşığı esmer şeker n 3 kaşık bal n 1 su bardağı ketçap n 3 kaşık Worchester sos n 3 kaşık soya sos n 3 kaşık acı sos n 1 su bardağı soğuk su n 1 kaşık hardal n 1 çay kaşığı sıvı tütsü aroması (Merak etmeyin bu ne diye. Füme yapımında yerine kullanacağınız ürünler olacak)
Bütün malzemeyi (sıvı tütsü aroması hariç) bir mutfak robotuna doldurun ve karıştırın. Koyu kırmızı bir renk alana kadar aleti çalıştırın. Daha sonra bir tencerede kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Üzerinde oluşan köpüğü de almayı unutmayın. Daha sonra buzlu başka bir tencere içinde soğutmaya alın. Soğuduktan sonra, sıvı tütsü aromasını ilave edin. İşte barbekü sosunuz hazır. Artık para da vermezsiniz barbekü sosuna ama daha çok sos yaratıcağız bu sostan. Mesela;

Haberin Devamı

Karamelize soğanlı barbekü sos
4 adet soğanı julyen doğrayın yani piyaz şeklinde. Soğanları, yağsız tavada, sadece 1 tatlı kaşığı şekerle kavurun. (Biz buna “Karamelize etmek” diyoruz) Soğanlar karamel rengini alınca, bir kenarda soğumaya bırakın. İçine 1 dolu kepçe barbekü sos karıştırıp ister etin yanında ister hamburger sosu olarak kullanın.