16.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
TÜLiN AÇIKBAŞ
26 kemik, 114 bağ ve 20 kastan oluşan ayakların bakımı sağlık açısından önem taşıyor. Gün boyu hareket halindeki bu organların bakım ve tedavisi podiatri uzmanları tarafından yapılıyor.
Sosyal çevrenin etkisi altındaki giyim tarzımız en çok ayaklarımızı etkiliyor. Sert zemin, dar, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılar, bilinçsiz uygulanan pedikür ve genetik yatkınlık bazı sorunları da beraberinde getiriyor.
Araştırmalar her 100 kişiden 85’inde ayak sorunu yaşandığını gösteriyor.
Zaman içinde değişime uğrayan ayaklarda, kemik ve eklem deformasyonları, batık, nasır, siğil, tırnak - deri mantarları ortaya çıkabiliyor.
En çok mantar görülüyor
Acıbadem Sports’tan Podiatri Uzmanı Merve Çayırlı, sık görülen ayak sorunları ve tedavileri hakkında bilgi verdi:
Ayaklarda en sık görülen sorunlar, tırnakların kalınlaşmasına ve sararmasına neden olan mantarlar.
Nemi seven mantarlar, bulaşıcı. Ağrıya da yol açabilen mantarların tedavi edilmesi gerekiyor. Medikal ayak bakımı, tırnakların inceltilerek ilacın daha iyi emilmesine ve bası nedeniyle yaşanan ağrıların ortadan kalkmasına olanak tanıyor.
Hijyeni konusunda şüpheye düşüren ve bilinçsiz yapılan pedikür, tırnağa dair farklı problemler yaşamasına yol açıyor.
Bunlardan en sık görüleni, tırnak batması. Tırnağın yan tarafında kalan yumuşak dokunun kızarmasıyla kendini belli ediyor.
Batığın iltihaplanması; özellikle diyabet, romatizma, kan dolaşımı bozukluğu, düztabanlık, baş parmak bunyonları veya ayakta his kaybına yol açan rahatsızlığı bulunanlar için büyük risk taşıyor.
Tırnak batığı varsa...
Tırnağınızı düz şekilde, çok fazla yuvarlamadan ve ucunda 1 - 2 mm’lik beyaz tırnak kalacak gibi kesin.
Ayakkabının ayakta bası yapmamasına dikkat edin.
Eğer deride renk değişikliği gözlemliyorsanız kulaktan dolma uygulamalardan kaçınıp bir doktora gidin.
Nasırlar cildin sürtünme veya basıya karşı kendisini korumak amacıyla oluşturduğu bir tepki. Genelde estetik kaygısı gibi görülse de bazı durumlarda acı veren, enfeksiyonlu bir tabloyla karşılaşılıyor.
Diyabet ve romatizma rahatsızlığı olan kişilerin nasırları ihmal etmemesi gerekiyor. Diyabetik hastalarda basit bir nasır gibi görülen problemin uzuv kayıplarına yol açması sıklıkla karşılaşılan bir durum.
Nasırlar için laktik asit, üre, kimyon, çuhaçiçeği ve shea yağı içeren ürünleri kullanabilirsiniz. Bu ürünler hem nasırlaşmış bölgelerdeki fazlalıkların alınmasına hem de cildin nemlenmesine yardımcı oluyor.
Basıyı tamamen ortadan kaldırmak ve benzer durumların yaşanmasını engellemek için ayak biyomekaniğinizi inceletebilirsiniz.
HPV siğillere yol açıyor
Zaman zaman siğil ve nasır birbirine karıştırılıyor. Siğillere nasır tedavisi yapıldığındaysa sorun şiddetleniyor. Ya da derinleşmiş nasırlar, siğilmiş gibi düşünülerek can yakıcı gereksiz tedavi metotlarıyla temizleniyor. Siğil, derinin üst tabakasına yerleşen insan papilloma virüsünün (HPV) bölgeye yerleşmesi sonucu gelişiyor. Yapısı bulunduğu yer ve tipine bağlı olarak farklılık gösteriyor.
Çıplak ayakla dolaşmayın
Siğil kendiliğinden geçebileceği gibi ağrı yarattığı durumlarda tedavisinde yakma, asitli kremler ve lazer gibi farklı yöntemler uygulanıyor.
Bulaşıcı özelliği bulunan siğil, ortak kullanım alanları olan havuz gibi ıslak zeminlerde çabuk yayılıyor. Bu sebeple yaz aylarında ıslak zeminlerde yalın ayak dolaşmaktan kaçınmakta fayda var.
Sandalet kokuya çare değil