Yağ emmek varken neden göğüsleri ameliyat edelim? Göğüsleri ufaltılmış genç hastaların birçoğunda sadece yağ emme ile iyi bir sonuca ulaşılabileceği görüldü
Eskiden büyük göğüslü hastalar hemen ameliyata yollanmakta ve kesilip biçilmekteydi. Artık günümüzde meydana gelen kalıcı ve güzel olmayan ameliyat izlerinden dolayı eğer aşırı sarkma yoksa sadece yağ emme ile göğüsler ufaltılabilmekte. Elimizdeki bulgulara göre, zamanında göğüsleri ufaltılmış genç hastaların birçoğunda sadece yağ emme ile iyi bir sonuca ulaşılabilirdi.
Genç hastalar bize geldiklerinde iri göğüslerinden dolayı ense ve boyun ağrıları oluşmuştur. Onları rahatsız eden veya diğer bir deyimle şikayetlere yol açan sadece göğüslerinin ağırlığıdır. Biz cerrahlar, şimdiye kadar sadece meme başının duruşuna önem verdik ama zamanla hastalar bize meme başının azıcık aşağıda olmasının fazla zararı olmadığını söylediler. Kaldı ki, meme başını her zaman ikinci bir seansta lokal anestezi altında yukarı kaldırabiliriz. Cerrah ultrason yardımı ile büyük memenin ne kadarının yağ olduğunu tespit eder ve meme dokusu az, yağ dokusu fazla ise bildiğimiz klasik yağ emme yöntemi ile fazla yağlar alınarak göğüs ufaltılır.
Bazı genç kızlarda göğüslerin büyüklükleri farklıdır. Bu durumlarda daha büyük olandan yağ emilir ve ufak olan bu alınan yağ ile doldurularak göğüsler eşitlenir.
Meme dokusuna önceden bir sıvı verilerek yağ dokusu gevşetilir ve arkasından yağlar emilir.
Sonrasında bir ay sürekli sutyen takmanız gerekir
Hastalar artık kalıcı izler ve uzun süren iyileşme devreleri istemiyorlar. İş-güç sahibi olanlar birkaç gün sonra tekrar işlerine dönmek istiyor. Dikişler mikrop kapabiliyor ve bazen göğüsler birbiri ile eşit olmuyor. Bu riskler ameliyatsız olarak sadece yağ emme ile ufaltma uygulamalarında çok az, hiç kalmıyor. Yağ emme esnasında memenin dört köşesine ufacık yarım santimetrelik kesiler yapılıyor ve yağ buralardan emiliyor. Arkasından bu kesiler tek bir dikişle kapatılıyor.
Yağ emmeden sonra göğüs şiş olduğu için önceleri farkı göremiyorsunuz ama 2-3 hafta sonra göğüsleriniz oldukça ufalıyor. Bu uygulamadan sonra süt emzirebiliyorsunuz ve meme başı hissi de kaybolmuyor. Aşırı büyük göğüslerde ise sadece yağ emmek çözüm değil, doku ve deri de çıkartmak gerekli, bu nedenle bu tür hastalara eski bildiğimiz meme ufaltma ameliyatını uyguluyoruz. Meme başı ise bu uygulamada 4-5 santim aşağı inebiliyor ama gerekirse bütün şişlik
indiğinde ufak bir ameliyatla meme başı yukarı kaldırılabiliyor.
Göğsünüzdeki fazla yağlar emiliyor!
Yağ emme için göğüs başına 30 dakika gerekli. İlk gün özel bir yapışkan ile portakal kabuğu şeklinde göğsünüz şişmesin diye sabitleştiriliyor. Ertesi gün için artık sıkı bir pansumana gerek yok ve rahatça sutyen giyiyorsunuz. 2-3 hafta, haftada iki defa lenf drenajı masajı ile şişlikler gideriliyor ve 2 ay sonra göğüs son şeklini alıyor. Uygulamadan 4-5 saat sonra evinize gidiyorsunuz. Ertesi gün duş yapıyor ve bir iki hafta sonra daha ufak sutyenler giymeye başlıyorsunuz.
Bu yöntemi en çok seven radyolog meslektaşlarım çünkü mamografide fazla bir değişiklik olmuyor ve her türlü doku rahatlıkla tanınıyor. En güzeli daha sonra göğüsler (yer çekimi, emzirme ve yaşlanma sonucu) sarktığında fazla doku çıkartmadan sadece deriyi gererek yıllar sonra bile olsa kolayca yukarı kaldırılıyor.
Ayrıca meme ufaltma ameliyatı esnasında zaten yağlar keserek çıkartılmakta veya emilmekte. Burada olay iki işlemi birbirinden ayırıp önce yağları emmek ve daha sonra eğer gerekirse (yüzde 60 vakada gerekmiyor) 5-6 ay sonra göğsü kesip ameliyat etmek.
Hangi yönteme daha uygun olduğunuza siz kendiniz karar verebilirsiniz. Elle incelediğinizde göğsünüz sert ise bu meme dokusudur, ameliyat edilmelidir. Yumuşak ise yağdır ve emilerek ufaltılabilir. Ne kadar basit değil mi? Ama yine de bırakın cerrahınız karar versin!