First Lady Betty Ford ve Angelina Jolie, meme kanserine karşı aldıkları tavırla birer kahraman bence. Özellikle Jolie’nin mastektomi ameliyatı, pek çok kadını cesaretlendirdi
Tarihte ilk defa bir kadın, zamanın Amerikan başkanının eşi Betty Ford, 1974 yılında kendi meme kanseri hakkında basına konuştu ve bütün memesi yerine ilk defa kanserli bölgenin çıkartıldığından bahsetti. Bundan yaklaşık 40 sene sonra bir diğer ünlü kadın, dünyanın en güzel kadınlarından biri Angelina Jolie kanser riski oluşturan gen taşıdığı için memelerine koruyucu mastektomi (memenin içini boşaltma ameliyatı) yaptırdığını açıkladı. Bu iki kadın, meme cerrahı olarak saygı duyduğum kahramanlar. Betty Ford, 2011 yılına kadar hayatta kaldı ve 93 yaşında kanser dışı nedenlerden hayatını kaybetti. Bazı psikologlara göre, Angelina Jolie ise oynadığı “Laura Croft”, “Salt” ve diğer savaşçı kadın rolleri etkisiyle daha cesur düşünüyor.
Göğüslerini boşalttırdı
“Meme Kanseri Savaşları” adlı kitabı yazan tıp tarihçisi Barron Lerner, Angelina için “Jandark’tan sonra gelmiş geçmiş en kahraman kadın” tabirini kullanır. Biz meme kanseriyle uğraşan cerrahlar, Jolie’nin ailesinde sıklıkla meme kanseri olan ve genleri mutasyona uğramış birçok kadına cesaret verdiğini biliyoruz. Şahsen tanıdığım New Yorklu meme cerrahı Kenneth Offit’e göre, eskiden genetik olarak tehlike altındaki kadınların ancak yüzde 10’u koruyucu ameliyata yanaşırken Angelina’nın ameliyatından sonra artık çok daha fazla kadın profilaktik mastektomiye sıcak bakıyor. Biz buna Angelina Etkisi (Angelina Effect) diyoruz. Zaten güzel sanatçının da istediği, diğer kadınları ameliyata motive etmekti.
Angelina Jolie, Beverly Hills’te Pink Lotus Meme Merkezinde Dr. Kristi Funk tarafından ameliyat edildi. Yapılan bir söyleşide Dr. Funk, Angelina’nın yaptığı basın açıklamasıyla gen mutasyonu olan kadınlara cesaret verdiğini ve kanser vakalarının ameliyat olsunlar veya olmasınlar azalacağını belirtti. Benim de burada belirtmek istediğim, bu tür hastalara mutlaka ameliyat gerekmez. Bazı hastalar, sadece ilaç alarak bu riski azaltabilir. Ayrıca ameliyat istemeyenlere daha sık mamografi ve ultrason önerilir.
Doğacak çocuğun kötü genlerini aldırabilirsiniz
Sizde hatalı genler tespit edilirse, çocuğunuz daha doğmadan tüp bebek yöntemiyle bu genleri içermeyen embriyolar ekilebilir ve bebeğinizde kalıtımsal meme kanseri oluşmaz. Ancak unutmayın, meme kanserlerinin yüzde 95’i kalıtımsal değildir ve diğer etkenlerle oluşur. Bu nedenle yediğimiz, içtiğimiz ve yaşadığımız çevrede bulunan zehirler çok önemli.
Bu arada korkulan oluyor ve genetik anlamda sağlam kadınlar da kanser önleyici ameliyatı yaptırıyor. Son aylarda FDA, beş Amerikalı kadının gen mutasyonları olmamasına rağmen psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle profilaktik mastektomi ameliyatı izni verdi. Angelina Jolie’nin kanser önleyici ameliyat yaptırdığını açıkladıktan sonra Berlin Charite Hastanesi Meme Kanseri Merkezi’ne 180 kadın ameliyat için başvurdu. Bunlardan sadece 24 tanesinin gerçekten ameliyata ihtiyacı vardı.
Meme kanseri genlerinin tespiti için gerekli test ülkemizde de yapılıyor ve oldukça pahalı olan bu işlem için alınan kan veya tükürük örneklerinden ne oranda kanser olabileceğiniz tespit edilebiliyor.
Angelina Jolie, eskiden yüzde 87 oranındaki meme kanseri olma ihtimalinin ameliyatla yüzde 5’e indiğini ve ağızdan alacağı ilaçla bu oranın daha da azalacağını belirtti.
First Lady Betty Ford, meme kanseri ameliyatından sonra 37 yıl hayatta kaldı ve başka nedenlerden hayatını kaybetti. Kurduğu Kanser Merkezleri onun adıyla anılıyor.