Meme kanseri, eğer genetikse daha önceden bir tükürük testiyle anlaşılabilir. Ancak günümüzde, kişinin meme kanseri olacağını daha önceden bilmesinin ne kadar gerekli olduğu tartışılıyor
Meme kanserini önleyici meme içini boşaltma ameliyatı normal bir meme protezi ameliyatına benzer ve meme dokusu yerine silikon protez konarak normal görüntü sağlanır.
Artık ailesinde kanser olmayan yok gibi. Elbette bütün kanserler genetik değil, ancak ailenizde görülen bu kanserlerin sizde de ortaya çıkıp çıkmayacağını bilmenizde ve erken önlem almanızda büyük fayda var. Meme ve yumurtalık kanseri söz konusu olduğunda bu tür kanserlerin bir tükürük testiyle tespit edilmesi mümkün. Bazı insanlar, “Kanser olup olmayacağımı önceden bilmek istemiyorum, olunca çaresine bakarım” diyor, bazıları da daha bilinçli ve daha önceden bilirlerse önlem alabileceklerini söylüyor.
Aslında meme kanserlerinin sadece yüzde 5-8’i genetik ama tek taraflı meme kanseri olanlarda bu oran yüzde 16’ya kadar çıkıyor. Tükürük testi pozitif çıkarsa “Angelina Jolie ameliyatı” denen işlem uygulanır ve kanser olma ihtimali olan memelerin içi boşaltılıp yerine silikon protez konur. Memenin şekli fazla bozulmaz, hatta mevcut sarkma da bu operasyon sırasında düzelir.
Bu seneki kanser aydınlatma ayı olan ekimde araya 10 gün bayram tatili girdi ve aydınlatma tam olamadı. Bu nedenle bu konuyu tekrar konuşmak bence çok gerekli.
Türk doktor arkadaşlarımla bu test hakkında konuştuğumda “Yüzde 5’ten bahsediyorsunuz, bu o kadar önemli değil” diyorlar. Amerikalı doktorlarsa “Değil yüzde 5, yüzde 1 bile fazla bir oran. Ailesinde meme kanseri olanlara mutlaka bu tükürük testi uygulanmalı” görüşünde.
Meme kanseri tükürük testi, ABD’de şimdiye kadar bir milyondan fazla insana uygulanmış. Ülkemizde ise bilinen sadece 9-10 vaka mevcut. Ülkemizde 500 bin kadında meme kanseri olduğunu düşünürsek işi galiba pek ciddiye almıyoruz. Sakın ülkemizde insan canının kıymetsiz olduğunu söylemek istediğimi zannetmeyin. Ama ileri toplumlarda insan ömrü bu şekilde uzuyor.
Evet test ucuz değil, ama kanser tedavisi daha pahalı
Belki de “Bana bir şey olmaz” veya “Olunca düşünürüz” diyenler var. Ancak önceden tedbir almanız yüzde 95 kanser olmayacaksınız demek. Ama meme kanseri olursanız normal yaşam sürenizi bile bitiremeyebileceksiniz. Yapılan bu tükürük testi ucuz değil, 3 bin dolar kadar; ancak kanser olunursa ameliyatlara ve kemoterapiye yüzbinlerce dolar harcandığını unutmayın. Yurt dışındaki sağlık sigorta şirketleri de “Kanser oluşmasını önlersem daha kârlı çıkarım” diye düşünüyor ve ailesinde kanser hikayesi ola ların masraflarını karşılıyor.
Önleyici meme çıkartma ameliyatı
Bu ameliyata biz profilaktik mastektomi yani önleyici meme çıkartma ameliyatı diyoruz. Memeleriniz boşaltılınca yerine silikon protezler konuyor ve kemoterapi görmeden en kısa zamanda iyileşiyorsunuz. Angelina Jolie’nin profilaktik mastektomi ameliyatından yedi ay sonra tekrar film çekimlerine başlaması ve meme kanseri olma ihtimalinin sıfıra yakın olmasını bilmesi, bence büyük bir olay. Eğer ameliyat olmak istemezseniz uzun bir süre özel bir ilaç alırsınız (Tamoksifen).
Risk taşıyıp taşımadığınızı öğrenebilirsiniz
Medikal risk yönetimi uzmanlarına göre Angelina Jolie’nin yaptırdığı kanser riski nedeniyle meme dokusunu çıkartma ameliyatı, meme kanseri riskine karşı en akıllı çözüm. Unutmayın, modern tıbbın esası, hastalıkları daha oluşmadan önlemektir. Ayrıca göğüslerinizden biri zaten kanserse ve genetik tip kanseriniz varsa sağlam göğsün kanser olma ihtimali 16 defa daha fazladır.
Eskiden meme kanseri olup olmamak sizin elinizde değildi ama artık ailenizde meme kanseri riski varsa sizin de yakalanıp yakalanmayacağınıza kendiniz karar vereceksiniz.
Time dergisi Amerika’da kadınların Angelina Jolie’yi örnek alarak meme kanserinden koruyucu meme ameliyatı yaptırmasını “Angelina Jolie Etkisi” diyerek kapak yaptı.