Göz altları sağlık ve güzellik açısından önemlidir. Gözlerimiz sayesinde biz dış dünyayı görürken başkaları da bizim iç dünyamızı görür
Fransızların dediği gibi “Gözler bir sanat şaheseridir ancak onları gösteren çerçevesidir.” Gözleri çerçeveleyen göz kapakları ve kaşlardır.
Yaşlandıkça meydana gelen göz altında yağ birikimi (torbacıklar), kapak derisinde renk koyuluğu ve göz çevresi damarlarının genişlemesi sonucu göz altı morlukları oluşur.
Göz altı morluklarının
3 nedeni vardır:
1- Göz altı derisinde meydana gelen pigment (Cilt boya maddesi) artması
2- Göz altı damarlarda genişleme ve kanın mor renginin ciltten görünmesi
3- Göz altı torbacıklarının büyümesi sonucu meydana gelen gölgenin morluk olarak görülmesi
Göz altı ve çevresi morlukları bazı koyu derili ırklarda daha sık görülür. Hamilelik esnasında da deri de lekeler oluştuğu gibi göz etrafında da morluklar oluşabilir. Bazı hastalıklarda da göz altı morlukları oluşur. Bu hastalıklar: kalp ve dolaşım bozuklukları, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, guatr, bazı kan hastalıkları, K Vitamini eksikliği ve böbrek üstü rahatsızlıklarıdır.
Göz kapağı ve burun ameliyatlarından sonra eğer aşırı kanama olmuşsa kandaki demir aynı bir dövme boyası gibi cilt altında toplanır ve cildin rengi koyulaşır. Lazer ve kimyasal soyulma işlemlerinden sonra yaz aylarında güneşe çıkılırsa lekeler oluşur ve gözaltı derisi koyulaşır. Son zamanlarda aşırı gazlı içecek kullananlarda ve çok kahve içenlerde kafeine bağlı olarak gözaltlarının
koyulaştığı öne sürülmekte.
Nasıl tedavi edilir?
Özel kremlerle göz altı morluklarının giderilmesi aylar alabilir ve pahalıdır. Göz altı kremlerinin hem besleyici hem de deri rengini açıcı özelliği olmalıdır. Hidrokinin içeren kremler bu uygulama için en idealidir. Hidrokinin, Michael Jackson’ın derisini beyazlatan ilaç olarak bilinir. Ayrıca vitamin C içeren göz kremleri göz çevresi bağ dokusunu kuvvetlendirir. Ben estetikçi
olarak çinkoyu da çok sevdiğimden sizlere çinkonun ciltteki serbest radikalleri ortadan kaldırdığını, gözaltı derisini enfeksiyonlara karşı koruduğunu ve şişlikleri, damar genişlemelerini azalttığını söyleyebilirim. Ancak siz yine de göz kremlerinden mucize beklemeyin.
Kimyasal soyulma sayesinde morluklar birkaç haftada kaybolur. Krem gibi aylarca beklemeye gerek yoktur. Kimyasal soyulmalar esnasında cilt çok kuruyacaktır ve bu nedenle nemlendiriciyle göz çevresi ve yüz yoğun olarak nemlendirilir.
Morlukları gidermede kimyasal soyulma en etkili yöntemdir. Daha iyi bir sonuç almak için kök hücre ve PRP’yle beraber uygulanır. Damar genişlemesi sonucu meydana gelen morluklara kimyasal soyulma uygulanmaz, damarlara bağlı morluklar ancak lazerle
ortadan kaldırılır.
Yeni nesil lazerlerle göz altı pigment tabakasını bozmadan da cildin rengi açılabilir. Ancak eski moda lazerlerde beyaz lekeler kalması ihtimali vardır.
Göz altı morlukları ameliyatla düzelmez. Ancak deri fazlalığı ve torbalar ameliyatla çıkarıldığında morluk azalır. Tecrübeli cerrahlar ameliyatla kimyasal soyulmayı her zaman beraber uygular ve sonuç çok daha iyi olur.
Göz altı morlukları akneden sonraki en yaygın yüz derisi şikayetidir. Hormonlarla ilgisi yoktur. Devamlı yorgun ve stres altında olanlarda daha sık görülür. Ancak genellikle göz altı şişlikleriyle karıştırılır. Bütün gece uyanık kalmanız ve bilgisayarla oynamanız, bütün gece dans edip eğlenmeniz veya çok tuzlu yemeniz göz kapaklarınızı karartmaz sadece şişirir.