Apple şu anda dünyanın en değerli teknoloji şirketi. Hayatımıza iPhone ve iPad’i sokan şirketin CEO’su Steve Jobs çekilirse Apple’ın da sonu gelebilir
Apple, Microsoft ve Google arasındaki savaşı kim kazanacak? Yanıtı belirsiz bir soru; her şey tek bir hataya bakar. “Kim hayatta kalacak?” sorusununsa yanıtını bulabiliriz.
Bugün internette ‘aramanın efendisi’ tartışmasız Google; Microsoft işletim sistemlerinin şahı, Apple ise “high-end” sınıfındaki üstün donanımlarla eğlence ve medya cihazları alanında lider konumunda. Bu durum değişebilir de... Her bir şirket diğerinin üstün olduğu alana el atıyor. Yukarıda saydığımız üstünlükler değişebilir. Peki gelecek için pozisyonu en iyi olan şirket hangisi ve hangisi çöküşe daha yakın?
Apple bugünlerde yükseklerde uçuyor. Ancak üç şirket içinde en kırılgan olanı da Apple. Çünkü şirketin başarısı tek bir vizyon, tek bir kişinin yeteneği üzerine inşa edilmiş durumda. O kişi de Steve Jobs!
Şirketlerin birçoğunda, mevcut CEO’nun yerine yenisi atandığında işler genellikle her zamanki gibi yürür. Ancak Apple’da durum farklı, çünkü Steve Jobs, Apple’ın ta kendisi... Jobs 1985’de ayrıldığı yuvaya 1996’da dönmeden önce Apple’ın durumu ancak ‘debelenme’ kelimesiyle anlatılabilirdi.
Steve Jobs, döndükten sonra Apple’ın ilk tablet bilgisayarı diye tanımlanabilecek, ‘kişisel dijital asistan’ Newton ile şirketini zarara soksa da aslında yeni Apple’ın temelini atmıştı. Evrilen Newton bugün iPhone adıyla Apple’ın amiral gemisi konumunda.
Şirketi yenileyen Steve Jobs’u geçen yıl Harvard Business Review ‘dünyanın en değerli CEO’su seçmişti’ Çünkü Apple’ın piyasa değeri onun liderliğinde 200 milyar dolar artarak, 240 milyar dolara ulaşmıştı.
Bu durum Apple için hem iyi hem de kötü haberi işaret ediyor. Steve Jobs işin başındaysa herşey mükemmel; peki ya sonra? Steve Jobs sonsuza kadar CEO olarak kalamaz. Bilinen bir veliahtı da yok. PC World’den Preston Gralla geçen şubatta yazdığı bir makalede Jobs’ın işi bırakması durumunda Apple’ın yavaş bir çöküş sürecine gireceği öngörüsünde bulunmuştu.
Apple’ın Micrsoft ve Google’a benzemeyen bir şirket yapısı var. Hollywood stüdyoları gibi büyük karlar etmek için her zaman bir gişe rekortmenine ihtiyaç duyuyor. Jobs işi bırakınca, satış rekorlarının da sonu gelebilir. Çünkü hayatımıza damga vuran her Apple ürünü Jobs’un eseri.
Öldü haberi bile çıktıSan Francisco’da 1955’de doğan Steve Jobs’un biyolojik babası Suriyeli, bazı kaynaklara göre Mısırlı bir Müslüman. Ancak doğumundan bir süre sonra evlatlık verilen Jobs, Hıristiyan bir ailede yetişti.
Steve Jobs, 2004 ortasında çalışanlarına pankreas kanseri olduğunu, ancak tümörün nadir rastlanan daha az agresif bir tümör olduğunu ilan etti. Steve Jobs’un tedavisi boyunca ortalıkta görünmemesi, işadamının ölüme çok yakın olabileceği dedikodularına yol açtı. Hatta 2008’de Bloomberg yanlışlıkla Jobs’un ölüm haberini yayınladı. Tüm süreç, Apple’ın üzerinde kara bulutlar dolaşmasına neden oldu. İşte bu yüzden artık sağlığının iyi olduğu bildirilen Steve Jobs Apple’ın her şeyi.
‘Dünyanın en değerli CEO’su’ Steve Jobs, Silikon Vadisi’nde egosu en yüksek insan olarak da biliniyor.
Değeri Microsoft’u geçti2000’in ocak ayında Steve Ballmer Microsoft’un başına geçtiğinde şirketinin pazar değeri 556 milyar dolar, Apple’ın değeriyse yalnızca 15.6 milyar dolardı. 26 Mayıs 2010’da New York saatiyle 16’da gelen bir haber ekonomi dünyasında büyük yankı buldu. 222.1 milyar dolarlık bir pazar değerine ulaşan Apple, değer olarak 219.2 milyar dolarlık Microsoft’u geçmişti.
Apple’ın yükseliş trendi tablet bilgisayarı iPad ile daha da ivme kazandı. Tablet bilgisayar olgusu Microsoft’un kurucularından Bill Gates’in 2001’de “Şirketleri bunu üretmek için, müşterileri de satın almak için ikna edemezsiniz” dediği formattı. iPad’in 3 Nisan’da ABD’de satışa çıkmasının ardından Apple bir anda dünyanın en büyük tablet üreticisi oldu. Yeni nesil iPhone, ‘4’ haziranda piyasaya çıktı. Microsoft CEO’su Steve Ballmer, 2007’de ilk iPhone piyasaya sürülürken bu cihazın şansı olmadığını öne sürmüştü. 2007’den bugüne iPhone en çok arzulanan teknolojik fetiş haline geldi; mobil internete açılan en etkili kapı oldu. iPhone ‘indirilebilir uygulama’larla ayrı bir sektör oluşmasını da sağladı.
iPad ve iPhone’un Apple’ın daha da büyümesini sağlayacağı kesin. Ancak Google’ın Android platformunun da iPhone’a ciddi bir rakip olması bekleniyor.