Bu hafta Lumix serisinin en yetenekli üyesi GX1’i, Toshiba’nın performans canavarı 3D dizüstü bilgisayarı Qosmio X 770’i ve Vodafone’un hesaplı tableti Smart TAB 10’u tezgaha yatırıyoruz
LUMIX GX1
Panasonic’in Lumix’i, ilk modellerinin piyasaya çıktığı 2001’den bu yana fotoğrafçılıkta önemli işlere imza attı. Bunda Leica ve Panasonic arasında her alanda süregelen işbirliğinin önemli rolü yadsınamaz. Elimde bu kez Panasonic’in Olympos’la birlikte geliştirdiği ‘Micro Four Third’ aynasız, değiştirilebilir objektifli fotoğraf makinelerinin son örneği Lumix GX1 duruyor.
Profesyonel fotoğrafçıların her ihtiyacını karşılayabilecek GX1’i üzerinde 14-42 ‘power zoom’ lensle yaklaşık 15 gün denedim. Ceket cebine sığan boyutuyla, amatör/profesyonel fotoğraçılara müthiş hareket kabiliyeti sağlayan GX1, gece/gündüz farketmeksizin 2.700 TL’lik (14-42 dahil) etiketinin hakkını veriyor. Teknik detaylar şunlar:
* 16 MP Micro Four Third sensör
* ISO 160-12.800
* 3 inç LCD ekran
* 1080/60i video çekimi
* Saniyede 20 kareye kadar fotoğraf çekimi
* Elektronik seviye ölçüm
* 4 fonksiyon tuşu (ikisi ekranda)
Kasası elde profesyonel bir his bırakan GX1, piyasadaki fotoğraf makineleri içinde Sony’nin NEX7’si ile karşılaştırabilirim ancak. GX1, 4.000 TL’lik NEX7’den 1.300 TL daha düşük etiketiyle avantajlı.
XOSMIO X770
Toshiba, oyun ve multi-medya için tasarladığı Qosmio dizüstü serisiyle önemli bir işe imza atmış. Güçlü masaüstü bilgisayar-lardan fazlası olan, eksiği olmayan Qosmio X770’yi bir süre tezgahımdan geçirdim.
17.3 inç büyüklüğündeki X770, 3.4 kilogram ağırlığıyla -kabul ediyoruz ki- dizüstü için hiç uygun bir secenek değil. Toshiba’nın derdi de bu değil.
Üç boyutlu görüntü sağlayan Qosmio X770, portatif bir oyun ve multimedya istasyonu olarak tasarlanmış. Zaten profesyonel oyunları bugüne kadar diz üstünde oynamayı başarabilen bir insan evladına da henüz rastlamadım. X770’in özellikleri kabaca şunlar;
* 1080p HD, 3D görüntü
* Sandy Bridge i7 işlemci
* Nvidia GeForce GTX 560M grafik kartı
* 1 TB sabit disk
* Harman/Kardon hoparlör
* Blu-ray çalar/DVD yazar
Tamamen eğlence için planlanan X770, atandığı görevi canavar gibi yerine getiriyor. X770’de zevkimi gıdıklayan yegane unsur, ön yüzünün garip metalik/bambu tasarımı oldu. X770’in ses kalitesi de en ciddi oyuncuları bile tatmin edecek düzeyde. Genel performans yerine göre artı, eksi 4 bin TL’lik fiyatının hakkını veriyor.
VODAFONE SMART TAB 10
Vodafone’un ‘24 ay 49 TL taksitle’ piyasaya sürdüğü Smart Tab 10, ilk bakışta iPad’e benzerliğiyle dikkati çekiyor. Tabletin şık, kaymayı engelleyen oluklu arka yüzeyi ve ön yüzünde fiziki bir tuş olmamasına, iPad’le karşılaştırıldığında avantaj bile denebilir. Smart Tab 10, performansı ve ergonomisiyle -abartmadan yazıyorum- fiyatının karşılığını hakkıyla veriyor.
Ses, açma gibi fiziki tuşlar tabletin üst kısmında yer alıyor. SIM card yuvasıysa adamı zorlayacak şekilde tasarlanmış; kartı yerleştirebilmek için dışarıdan sivri uçlu bir şey yardımı almak zorunda kaldım. Neyse, kart bir kere girdikten sonra taksitleri bitene kadar da çıkmaz zaten. Bazı özellikler şunlar;
* 1.2 GHz çift çekirdekli işlemci
* Android 3.2 gingerbread işletim sistemi
* 10.1 inç 1280x 800piksel çözünürlüğünde ekran
* 16 GB dahili hafıza
* HD Kayıt, 5MP arka, 2MP ön kamera
* Ağırlığı 700 gram
Sözün özü, Smart Tab 10, sınırlı bütçeyle tablet sahibi olmak isteyenlerin her türlü tablet ihtiyacını karşılayacak bir ürün.
Galaxy BeamGalaxy Beam
İSTANBUL’DA SAMSUNG ŞOV!
Samsung, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da faaliyet gösterdiği tüm ülkelerden -gazeteci ve iş ortağı- çok sayıda konuğu önceki günden bu yana ‘Samsung Forum’ kapsamında İstanbul’da ağırlıyor. Etkinlikte TV’lerden cep telefonlarına, tabletlerden dizüstü bilgisayarlara, fotoğraf makinelerinden, elektrikli ev aletlerine kadar birçok cihazın birbirine bağlanabilmesi ve içerik paylaşımı yapabilmesi için geliştirdiği teknolojiler aktarılıyor. Organizasyonda dikkatimi en çok Galaxy cep telefonu serisinin son üyesi Beam çekti.
Galaxy Beam, kullanıcıların multimedya içeriklerini diledikleri yerde, geniş projektör perdesinde görüntülemelerine ve paylaşmalarına olanak sağlayan projektör özellikli bir cep telefonu. Galaxy Beam’in 15 lümenlik projektörü, kullanıcılara klip, harita, işle ilgili bilgiler, oyun ve diğer tüm multimedya içeriği 50 inçe kadar geniş bir perdeye/yüzeye yansıtabiliyor.