Televizyon teknolojisinde gündem 4K Ultra HD TV! Las Vegas’ta 4K’nın büyüsüne kapılmış, hipnotize şekilde bakınırken, 10 yıl sonrasını düşünmeden edemedik
Çok değil üç yıl önce, teknolojinin gündemi üçüncü boyuttu. CES’ten IFA’ya en önemli teknoloji etkinlik-lerinde 3D’nin emrine amade edilmiş dev alanlar, bu yeni teknolojiyi tanımak isteyen meraklı kitleleri ağırlıyordu. Sinemalarda ‘Avatar’la başlayan 3D, artık cepten cüzdan çıkarma hareketi kadar kolay erişilebilir.
3D video oyunları, ardından TV’den üç boyutlu canlı yayınlar geldi. Ancak mağazalarda kimse 3D TV için kuyruklara girmiyordu. Geçen nisanda Samsung, 3D TV satışlarında sektörde beklentinin ancak yüzde 30’unun karşılandığını duyurdu. Evet, 3D televizyonların satışı yükseliyor. Ancak 3D, o TV’lerin satılmasının tek nedeni değil, sadece engin özellik listesinde bir madde.
İşlev mi, büyüklük mü?
Şimdi gündemimizde Ultra HD TV (UHD) var. Mevcut 1080p Full HD televizyonlardan tam dört fazla, 4K çözünürlük sunan Ultra HD televizyonlarla önce LG (40 bin TL) ve Sony’nin (80 bin TL) İstanbul’a getirdiği 84 inçlik modelleriyle tanıştık.
Sonra dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES, Las Vegas’ta daha kapılarını açmadan, Samsung kendi Ultra’sını ilan etti; hem de rakiplerinden 1 inç daha büyük, 85 inç olacak şekilde. Tasarım olarak rakiplerinkinden üstün gördüğüm Samsung, şirketin dünya TV pazarında 7 yıl üst üste birinciliğini işaret edecek şekilde Ultra’sını Güney Kore’de 38 bin dolar etiketle 77 adet piyasaya sürecek.
Yeni görüntü formatının yarattığı abartılı heyecan, fantastik görüntü kalitesinin etkisinin sonucu, gelir geçer bir durum. HDTV’lerini geçen birkaç yıl içinde satın almış kalabalıklar mutlaka görüntüden etkilenecektir. Ama dönüp, dolaşıp, oturacakları yer, evlerinde 1080p’nin karşısında duran rahat kanepeleri olacaktır.
Ultra ve ötesi
4K, TV’nin yatay çözünürlüğünü işaret eden bir terim. Bu ekranların tek bir satırında 4 bin piksel var. 1080p HD standardından tam dört kat iyi görüntü anlamına gelen ‘ultra yüksek çözünürlük’e bu fiyatlarıyla erişebilmek için şişkin de bir cüzdan gerekiyor; çünkü en ucuzunun Tükiye fiyatı 40 bin TL’den başlıyor.
CES’te Ultra bombardımanının arasında, firmalar kendi alanlarını daha zengin renkler vaat eden OLED’ler ve uçuk başka modellerle de bezemişti. Samsung’un, aynı anda tek ekranda iki kişinin iki farklı TV programı izleyebilmesini sağlayan OLED’inden bahsetmeyeceğim, zaten Milliyet’te okudunuz.
Gel vatandaş, 8K’ya geeel...
Daha 4K televizyonları yeni özümsemeye başlamışken, ve CES’te Samsung, Sony, LG, Toshiba arasında mekik dokurken duyduğumuz “Koşuuun, burada 8K’lısı var” mealindeki bir çağrı, rotayı Sharp’a çevirmemize neden oldu. Sharp’ın 8K TV’si 7680x4320 gibi muazzam bir çözünürlüğe sahip. 85 inç TV (216 ekran), 33 megapiksellik bir fotoğraftakinden daha fazla detay veriyor. 1080p televizyonlar yalnızca 2MP çözünürlük sunuyor! Sharp Sözcüsü Brad Lyons, “Bizim 8K’mızda ekranı dörde bölüp, dört farklı TV programını full çözünürlükte izleyebilirsiniz” diyor.
Peki, ikna olduk mu? Diğer yeniliklere de göz atalım.
Nemlendirici mi TV mi?
Ancak LG’nin, yeni bir ürünü, TV’nin geleceğinde yalnızca ekran teknolojisinin belirleyeceği olmadığını gösterdi. LG’nin lazer projektörü Hecto, yalnızca 56 santimetre mesafeden duvara 100 inç büyüklüğünde bir görüntü yansıtıyor. Bilgisayar oyunu tutkunlarının, adeta duvara tapınmasına neden olabilecek bu teknolojiyi edinebilmek için ABD’de 20 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor.
Rus firması Displair’ın prototipi de çekici. En önemli parçası bir nemlendirici olan cihaz görüntüyü, küçük su partiküllerinden oluşan bir hava perdesinin üzerine veriyor; parmağınızı görüntünün içine sokabiliyorsunuz. ‘Sulu TV’, ‘Fruit Ninja’ testini başarıyla geçmiş. Displair Sözcüsü Kim Terca, atıkların büyük bir sorun olduğu çağımızda kendi televiz-yonlarının çevreci duruşuna dikkat çekiyor; kullanılan nemin cilde iyi geldiğini de eklemeyi ihmal etmiyor.
CES 2013’te tanık olduğumuz haliyle TV teknolojisinin geldiği nokta nefes kesiciydi. Peki 10 yıl sonra ne göreceğiz; 16K holografik nemlendiriciler mi?