Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TELEFONDAN BANKA iŞLEMi YAPMAYIN



Son dört yıldır milyonlarca PC’ye bulaşarak bilgisayarların kontrolünü ele geçiren, kişisel banka hesap detaylarını çalan Zeus, en tehlikeli ‘Truva Atı’ olarak biliniyor. İnternette bir ‘uygulama taklidi yapan’ Zeus’u kimin yarattığı bilinmese de bir Rus olduğu sanılıyor.
Tespit edilmesi en zor kötü yazılımlardan (malware) Zeus’a karşı Microsoft birçok cephede savaş veriyor. Ancak uzmanların şu andaki en büyük korkusu akıllı telefonlar. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre Zeus’un bir varyasyonu olan ‘Zitmo’ telefonlara bulaşarak banka detaylarını çalıyor.
‘Zitmo’ şimdilik Android işletim sistemine sahip telefonları hedef alıyor. Daha önce bu köşede de yazmıştık; internet güvenlik sağlayıcısı Amerikan şirketi Trusteer’e göre, Google’ın Android’i siber suçlular için bir cennet. Trusteer’dan Mickey Boodaei, ‘hacker’ların cep telefonlarında en büyük güvenlik krizini yaratmak için tüm araçlara sahip olduğunu düşünüyor.
Bir diğer güvenlik kuruluşu MWR InfoSecurity’den Alex Fidgen de müthiş bir rekabet içindeki cep telefonu şirketlerinin güvenliğe önem vermemesinden şikayetçi. Cep telefonlarının 7/24 virüs tehdidi altındaki bilgisayarlarla entegre kullanımı, kamuya açık kablosuz erişim alanları (wi-fi hotspot), hepimizi öldürücü şekilde kırılgan hale getiriyor.
‘Truva Atları’ akıllı telefonlara birçok yolla bulaşabilir. Virüslü link ya da eklentiye tek bir tık işimizi bitirebilir. ‘Tık’ ve birkaç saniye içinde cep telefonunun kontrolü sizin farkına bile varamayacağınız şekilde yaban ellerde! O ‘kötü’ link Twitter’daki bir ‘tinyurl’; o ‘kötü’ eklenti telefondan telefona kartvizit göndermenin standart formatı vCard olabilir. Durum budur!

YABANCILARA GÜVENME

1- Tanımadığınız insanlardan gelen link ve eklentilere güvenmeyin. Tanıdıklarınızdan gelenlere tıklamadan önce yasallığını kontrol edin.
2-Kamuya açık kablosuz erişim alanlarını kullanarak bankacılık işlemi yapmayın.
3-Cihazınızın işletim sistemi güncellemelerini aksatmayın.Yalnızca güvenilir, bilinen yayıncıların uygulamalarını telefonunuza kurun.
4- iPhone’unuzu kırmayın! iPhone’un Jailbreak edilmesi, cihaz üzerinde özgürce kullanım imkanı verse de cihazınız artık daha az güvenli demektir. Kendimle çelişmiyor muyum? Hayır. İki hafta önce habercilik görevimi yerine getirmiştim.

GOOGLE PLUS ADAM SEÇiYOR

Üyeliğe davetiye yoluyla kabul eden Google’ın sosyal iletişim ağı Plus’ın, profilinde takma isim kullananları şutladığını yazmıştık. Uygulamayı kısmen doğru buluyorum. Google+ bu yolla kendini sahte profil, kimlik cenneti Facebook ve Twitter’dan ayrıştırabilir. Ancak şimdi isimleri çok kısa, çok uzun ya da şüpheli olanların da sahte isim şüphesiyle üyeliklerinin iptal edildiğine ilişkin haberler geliyor. Gizmodo’nun haberine göre soyadı argoda penis anlamına gelen Matthew Cock da Google+‘dan şutlananlardan. Adam haklı olarak “Adımı değiştiremem” diyor.


TELEFONDAN BANKA iŞLEMi YAPMAYIN


SAHTECiLER KRALI

Avusturya’da bir dağ kasabasını bile kopyalayıp ülkeye kuran Çin, sahte Apple Store’larla kopyacılıkta rakipsiz olduğunu bir kez daha kanıtladı. Önceki günkü haberi kaçıranlar için: Çin’in Kumming kentinde yaşayan Amerikalı blogger ‘birdabroad’, internet günlüğünde şehirde iPhone’undan MacBook’una sahte Apple ürünleri satan iki ‘Store’ tespit ettiğini yazmış, daha sonra ülkede üç sahte mağaza daha olduğu anlaşılmıştı. Şimdi Hırvatistan’dan Venezuela’ya, Burma’dan İspanya’ya dünyanın dört bir yanından sahte Apple Store haberleri geliyor.

HAVADAN ÖĞRETMENE

Öğrenci cephaneliklerinin değişmez silahı el yapımı kağıt uçaklar, iliştirilmiş özel bir motor sayesinde tam anlamıyla ‘havadan öğretmene’ füzelere dönüşecek. Tailor Toys’un 20 dolara piyasaya sürdüğü motor, gücünü mini minnacık bir bataryadan alıyor. 20 Saniyede sarj olan batarya, uçağı 1.5 dakika havada tutabiliyor.

331

Dünyadaki resmi Apple Store sayısı.