Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TEK HATA SONLARI OLUR



Yaşam biçimimizi kökten değiştiren Microsoft, Apple ve Google, her cebe, eve ve ofise girmek için büyük savaş veriyor.Bu kansız savaşı hangi şirket kazanacak?


Önce uzaktaki insanlarla yazılı iletişim kurmak istediğimizde en güzel el yazımızı donanarak kelimeleri özene bezene dizdiğimiz mektuplara yanıt gelmesi için günlerce beklediğimiz, telefon kulübelerinin önünde sıra beklediğimiz eski güzel günleri analım. Çok değil, 20, 25 yıl öncesini; bilgisayarların henüz üniversite laboratuarlarının, seçkin kuruluşların tekelinde olduğu günleri...
Daha küresel bir köy olmayan dünyanın Türkiye için öbür ucunda ABD’de iki şirket, gelecekten bihaber kendi geleceklerini temellerini sağlamlaştırmaya çalışıyordu.
Bahsimiz her eve, çantaya ve cebe girmek için bugün çetin bir savaş içinde olan Microsoft ve Apple. Yaklaşık 20 yıl sonra temeli atılan Google da artık savaşın bir tarafı.
Daha yakındaki eski güzel günlere bir göz atalım: Microsoft neredeyse her PC’deki işletim sistemi Windows ile masaüstünün hakimiyetini sürüyordu. Google “arama” işinde bir numaraydı. Apple ise beyaz yakalılar için oyuncaklar yapıyordu; daha fazlası değil...
Teknolojinin süpergüçleri artık savaşta ve savaş birçok cephede, masaüstünde, cep telefonlarıyla, internet arama motorunda, hatta evin salonunda bile sürüyor...

Haberin Devamı

En büyük cephe masaüstünde
Microsoft, çok sorun çıkaran Vista işletim sistemiyle şöhretini biraz lekelese de masaüstündeki hakimiyetini koruyordu. Yeni nesil işletim sistemi Windows 7, Windows’çuların Microsoft’a olan sadakatini tazeledi. Ancak Microsoft için herşey toz pembe değil. ABD’de satılan bin dolar üzeri sistemlerde pazar payı büyük bir üstünlükle Apple’a ait. Apple’ın dünyada büyük sükse yapan tablet bilgisayarı iPad ise devrim niteliğinde bir girişim. Dünyada birçok dergi ve gazete iPad versiyonlarını da çıkardı.
Google’ın Chrome isimli bedava işletim sistemi ucuz netbook’ları hedefliyor. Bir işletim sisteminin normal PC donanımını destekleyebilecek düzeye gelmesi zor.

Haberin Devamı

İstikbal göklerdedir
Son birkaç yıldır gündemde olan bir kavram var: ‘Cloud Computing.’ bilgisayarlarda internet tabanlı çalışmayı işaret ediyor. ‘Cloud’, bulut anlamına geliyor. Bazı çevrelerin ‘Net-işlem’ adını taktığı ‘Cloud computing’, bilgisayarda yapılan işlemlerin bilgisayar kasalarında değil, ‘Uygulama Servis Sağlayıcı’sı adı verilen sunucularda yapılması esasına dayanıyor. Dökümanlar uzaklardaki bir sunucu aracılığıyla yazılıp, depolanıyor. Bu alanda üstünlük Google’ın. Microsoft da Office’in internet üzerinden kullanılabilir versiyonunu hizmete sokarak Google’a bu alanda da rakip oldu. Ancak Micrsoft’un bulutların üzerindeki en büyük rakibi Google değil bu hizmete duyulan güven. Birçok insan belgelerini uzaktaki bir servis sağlayıcı aracılığıyla yazıp depolamaya şüpheyle yaklaşıyor. Güvenlik uzmanı Bruce Scheier, “Önemli verilerinizin, sahibi iflas ettiği için ortadan kaybolacabilecek bulut bir bilgisayarda olmasını istemezsiniz” diyor.

Tek bir atış savaş başlatabilir
Savaşta zaferi kimin kazanacağını tahmin etmek zor. Apple milyonlarca iPhone satmayı sürdürecek. Android de o kadar olmasa satacak. Windows Mobile’ın satışlarındaki düşüşse Windows Phone 7 çıkana kadar sürecek.
Chrome işletim sisteminin masaüstünde etkinlik kazanması olası değil. Windows 7’nin satışlarıysa artarak sürecek. Apple ise pahalı bilgisayarlardaki pazar üstünlüğünü koruyacak. Microsoft’un internet uygulamaları artsa da manşete çıkacak haberler Google’dan gelecek. Zune asla iPod gibi bir üstünlüğe sahip olamayacak. Windows ise hala büyük kuruluşların seçimi kalacak.
Savaşların sonucu asla öngörülemez. Savaşta birçok değişken vardır ve zafere çok yakınken tesadüfler hezimete neden olabilir. Tek atış savaş başlatabilir ve tek hata yıllarca süren ilerlemenin sonunu getirebilir. Gerçek dünya sürprizlerle dolu.


Atom bombası
Bugün Microsoft, Apple ve Google aynı cephelerde savaşıyor. Ancak Apple’ın 2007’de piyasaya sürdüğü iPhone, tüm cephelerde büyük sarsıntı ve yıkıma yol açan bir atom bombası etkisi yarattı. iPhone’u cep telefonu diye tanımlamak haksızlık. Bugün milyonlarca insanın vücutlarının ayrılmaz bir parçası haline gelen iPhone, Microsoft’un mobil iletişim sektöründeki hırslarını törpüledi. iPhone ile oyunun kuralları yeniden yazıldı! Google ise geliştirdiği Android platformuyla sektörde önemli bir oyuncu haline geldi. Bugün dünyada hergün 200 bin android’li telefon satılıyor.

Savaşın müziği
Her savaş filminin bir müziği vardır. Ve bu müzik de büyük olasılıkla Apple sunucularından indirilerek, Apple yazılımıyla çalınıyordur. Apple’ın iTunes hizmeti bugün dijital müzik sektörünü domine ediyor, ki ABD’de en çok müzik satışı iTunes’dan yapılıyor. Microsoft’un medyaçaları Zune ise, şirket için büyük bir hayal kırıklığı oldu. İnternetten video izleme konusunda Microsoft’un bir üstünlüğü var. Özellikle ABD’de çok sayıda insan PC’lerin medya merkezleri ve Xbox aracılığıyla video izliyor. Google, olağanüstü çabalarına rağmen eğlence firmalarını YouTube’a içerik yüklemeleri konusunda ikna edemedi, ki NBC, ABC ve Fox içeriklerini YouTube’ın rakibi Hulu’ya yüklemeyi tercih ediyor. Microsoft’un tartışmasız üstünlük sağladığı alansa oyun. Mac uygun bir oyun platformu olarak algılanmazken, iPhone basit ama zeki oyunlarıyla tercih edilen bir oyun aracı oldu.