Geçirdiği motosiklet kazasında bir bacağını kaybeden Mustafa Kemal Çelikkol’un hikayesi, engellere takılanlar için ilham verici
Samsung’un 9 yıldır sponsorluk yaptığı ‘Boğaziçi Kıtalararası Yüzme’ yarışları 6-7 Temmuz’da düzenlenecek. Samsung çalışanlarından Mustafa Kemal Çelikkol da yarışmacılardan biri. Onun bu satırlara konu olmasının nedeniyse, 2007’de geçirdiği motosiklet kazasında bir bacağını kaybetmiş olması.
Kaza ardından doktorların hayatta kalmasını mucize diye yorumladığı Çelikkol, hayatını yüzde 57 bedensel engelli bir şekilde sürdürüyor. Ama bu dönüşüm onu güçlendirmiş; İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçen Çelikkol, su kayağı, rüzgar sörfü yapıyor, protez bacakla dağa (Emler Zirvesi 3.723 metre) tırmanıyor, su altını keşfediyor.
Başarılı kariyerine Samsung Elektronik Türkiye’de Adana Bölge Servis Müdürü olarak devam eden Mustafa Kemal Çelikkol sırrını şöyle açıklıyor: “Geçirdiğim kaza sonrası yüzde 57 bedensel engelli oldum ve 107 gün hastanede tedavi gördüm. Tüm bu sürede cevabını bilmediğim tek soru neleri yapamayacağım oldu. İnsanlar kafalarında yaratıyor engelleri. Bunlar zamanla mazaretlere dönüşüyor ve sahip olunabilecek tüm güzellikleri alıp götürüyor hayattan. Bu yüzden hayattaki tek engel, bir engel olduğunu düşünmek bence.”
ÖNCE ÇOCUKLAR: SKYLANDERS
Yayıncısı olduğu ‘Guitar Hero’nun dağıtımıyla parsayı toplayan Activison, yine ‘hard’ oyuncaklarla ‘soft’ bir programın etkileşimiyle oynanabilen ‘Skylanders’la müthiş bir ekonomi yarattı. Serinin son oyunu ‘Skylanders: Giants’ çıktığı geçen sonbahardan bu yana 1 milyar dolar ciro yaptı.
Konsola bağlanan güç portalına (Portal of Power) yerleştirilen oyuncak, Skylanders’da belirerek çocuğunuzun parmaklarının ucundaki kahraman oluyor. Oyun sırasında değişen rengiyle ortama atmosferik katkısı olan plastik portal, oyuncağın etiketini NFC yani yakın alan iletişimiyle okuyarak onunla etkileşime geçiyor.
Oyunda her figür yani Skylander, Toprak, Hava, Su, Büyü, Yaşam diye devam eden sekiz element kategorisinden birinin mensubu. Özellikleri, vuruş güçleri buna göre değişiyor.
Platform oyunlarını severim ama Skylanders doğrudan çocukları ve onların ‘alım gücünü’ hedefliyor. ‘Skylanders: Giants’ın başlangıç paketinin Türkiye satış fiyatı 250 TL. Paketten yazılım, güç portalı ve üç oyuncak çıkıyor. Ama bununla kalsa iyi; çocuk bu, mutlaka farklı özelliklere sahip diğer oyuncaklara da sulanıp, koleksiyonunu genişletmek istiyor. Satılan Skylanders oyuncaklarının sayısıysa 100 milyon!
Oyunlarla ilgili kişiler, ‘Medal of Honor’, ‘GTA’ gibi oyunların birkaç günlük cirolarını hesaba katarak, “1 yılda 1 milyar dolar da bir şey mi?” diye sorabilir. Bu kadar sınırlı bir yaş aralığını hedefleyen bir oyun için 1 milyar dolar müthiş bir rakam. Dahası ekimde çıkacak ‘Skylanders: Swap Force’ta, oyuncaklar parçalanıp, farklı oyuncaklarla birleştirilebilecek. Yani bir kahramanın gövdesi başka bir oyuncağın bedenine yerleştirileabilecek. Ve böylece yepyeni özeliklere sahip yeni kahramanlar doğacak. Tanrı velileri korusun!
PS3’TE BiR ZiRVE
‘THE LAST OF US’
Bu hafta bahsedeceğim diğer oyun, hedef kitlesi +18 olan ‘The Last of Us’,
‘Uncharted’ efsanesinin yaratıcısı Naughty Dog’un eseri ‘kıyamet sonrası’ macera, PlayStation 3’e özel. Oyun, artık ömrünün sonuna yaklaşan PS 3 için bir saygı duruşu; çünkü grafikleri konsolun tüm gücünü sömürerek adeta zirve yapıyor.
‘The Last of Us’, bir virüsün insanlığı mahvettiği salgından 20 yıl sonra, radikal bir dönüşüm geçirmiş dünyada, çağrışımlarla dolu bir yolculuk sunuyor. Ana karakterler Joel ve Ellie üzerinden insanlığın derinliklerinde keşfe çıkıyoruz. Şans eseri bir araya gelen ikilinin hayatta kalma mücadelesine tanıklık ederken, sadakat, sevgi ve kefaret duygularını da tadıyoruz.
Joel, Ellie’yi askeri karantina bölgesinden çıkartmak ve Ateşböcekleri diye bilinen bir gruba ulaştırmak zorunda. Kıtlığın hakim, kaynakların kısıtlı olduğu bir dünyada strateji, hayatta kalmayı başarmış diğer insanlara ve cordyceps virüsünün kontrolündeki enfekte olanlara karşı hayatta kalmanın temel bir bileşeni.
PlayStation 3’ü olan kaçırmasın...