‘Seyahat Özgürlüğü’ ve ‘Sırtçantalılar’, TC pasaportunun ‘dünyanın en pahalısı’ olması gerçeğini Guinness Rekorlar Kitabı’na tescil ettirmeye hazırlanıyor
Seyahatlerimde mobilite adına sırt çantamı yüklenip yola düşmeyi severim. Bu yüzden siz bu satırları okurken bulunduğum Münih’teki basın gezisinin davetinde, bir etkinlik için takım elbiseyi işaret eden ‘business casual’ ifadesini görünce moralim bozulmuştu. Tabii ki ‘takım elbisesiz sırt çantası’ ilkemden taviz vermedim; şimdi onlar düşünsün!
Ama yurt dışı gezilerinde asıl tadımı kaçan durum, 15 TL’lik yurt dışı çıkış harcı. Yüksek pasaport ücretleri ve yurt dışı çıkış harcı bana Deli Dumrul’u hatırlatıyor.
TC, dünyanın en yüksek pasaport harçlarıyla seyahat özgürlüğünü resmen kısıtlıyor. Bir de üstüne üstlük abuk subuk uygulamalarıyla insanı çileden çıkarıyor.
2010’da süresi dolan pasaportumu yenilemek için randevumu alıp, gerekli harcı ödemek için bankaya gittim. Amacım 5 yıllık pasaporttu. Veznede, o günlerde aşağı yukarı 500 TL olan 5 yıllık harca kıyamayıp birden harcı 300 TL’lik 3 yıllık pasaporta meylettim.
Harcın astronomikliği dışında buraya kadar her şey normaldi. Üç gün sonra olansa resmen tepemi attırdı. Devlet, 500 TL’nin yüksekliğine gelen şiddetli tepkiler üzerine fiyatı 310 TL’ye indirmiş, üstelik bir de süreyi 10 yıla çıkarmıştı. Yani ne olmuştu? Devlet bir kısım vatandaşına göz göre göre kazık atmıştı!
70’in üzerinde ülkeye vizesiz ve ‘sırt çantalıysan’ elini kolunu sallayarak girebildiğin bir iklimde, en büyük sorun hâlâ yüksek pasaport harçları. 10 yıllık pasaportun vatandaşa maliyeti 384 TL’lik harç ve 62.50 TL’lik defter ücreti. Ki bu rakamlar Türkiye’yi pasaporta dünyanın en fahiş tarifesini uygulayan ülkesi yapıyor.
Bu gerçekten yola çıkan gezgin platformları ‘Seyahat Özgürlüğü’ ve ‘Sırtçantalılar’, Türkiye’yi ‘dünyanın en yüksek pasaport ücreti alan ülkesi’ diye Guinness Rekorlar Kitabı’na tescil ettirmeye hazırlanıyor. Yanlış anlamayın; her şey Türkiye’nin tanıtımı için!
KURTULUN MAKiNALARI TAŞIMAKTAN!
Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle, önce iPad/iPhone uygulaması olarak çıkan albümü ‘Sinyal’ şerefine CADDE sayfalarına konuk ettiğimiz Demirhan Baylan (DB) boş durmuyor; şimdi de Türkiye’de pek örneği olmayan bir türde, siber-punk romanı ‘Kurtulun Makinaları Taşımaktan!’ı (KMT!) takipçilerine önce internette okuyor.
DB, ‘KMT!’yi her hafta 10’ar dakikalık bölümler halinde blogu ‘demirhanbaylan.blogspot.com’dan aktarıyor. Bilimkurgu, felsefe ve gelecek hakkında düşünmekten zevk alanları hedefleyen DB, normal şartlarda ‘adamı bayabilecek’, ağır konuları mizahi bir kurguyla anlatıyor.
DB, 60 haftada tamamlamayı planladığı ‘siber okuma’sını, uzmanlık alanı ses mühendisliğinin hakkını vererek efektlerle de süsleyecek.
DB, “Bilinç bir maddedir” teziyle, aşırı-materyalizm ve aşırı-gerçekçilik kavramlarının olası tuhaf sonuçlarını ‘KMT!’de incelemeye çalışmış. Kahramanlardan bazıları gerçekte yaşayan kişiler, ancak isimleri değiştirilmiş.
‘KMT!’, üç farklı zaman ve yerde yaşanan olayların birbirlerine etkileri ve iç içe geçişlerini anlatıyor. İlk hikaye 2090’lı yıllarda yaşayan bir adamın monologları üzerine inşa edilmiş. İkinci hikaye, belirsiz bir zaman/mekanda yaşayan ve kendilerinin ‘insan’ olduğunu düşünen canlıları konu alıyor. Üçüncü hikayeyse günümüzde İstanbul’da yaşayan, Deniz ve Serap isimli iki genç kızın başlarına gelenleri anlatıyor.
Heyecan verici değil mi? O halde Kurtulun Makinaları Taşımaktan!
BiR ORTAKLIĞIN SONU!
‘Beats By Dr. Dre’ yalnızca dört yıllık bir geçmişi olmasına rağmen, on yıllarını bu işe vermiş markaları gölgede bırakacak şekilde kulaklık işine damgasını vurdu. Bunda göze batan tasarım ve ses kalitesinin yanı sıra ‘Beats’in pahalı ses/video bağlantı kabloları üreten Monster’la ortaklığının eseri reklam/pazarlama stratejisinin da payı vardı.
Her neyse, ortaklık sona eriyor. Her iki şirket de geçen ocakta, beş yıllık kontratlarını yenilememe kararı almış. Sızan dedikodulara göre Beats’le Monster kârı paylaşamamış ve “Benim adım önde olacak” kavgasına tutuşmuş. Pahalı kablolarıyla bilinen Monster, yola yalnızca kendi adını taşıyan kulaklıklarla devam edecek.