Dünyada tablet bilgisayar fırtınası eziyor. Herkes düşünüp taşınmadan bir iPad sahibi olmak istiyor. Ancak piyasadaki tek alternatif iPad değil. Öne çıkan beş tabletin de birbirine üstünlük sağladığı özellikler var
Geçenlerde Milliyet Yayın Danışmanı Nurcan Akad bir iPad edindiğini söyledi ve aynen şu ifadeyi kullandı: “‘Bir kitap okudum, hayatım değişti’ denir ya aynen onun gibi iPad aldım hayatım değişti.” Nurcan Hanım elinden düşürmediği iPad’ine uygulama aramakla meşgul şimdi, onu rahatsız etmeyin...
iPad’in başlattığı tablet bilgisayar furyası hayatımızı radikal bir şekilde değiştirecek. Rahatça çantamıza atabileceğimiz hatta ceket cebimize sığdırabileceğimiz tabletler, medyayı da değiştiriyor. Geçenlerde New York Times’ın sahibi Arthur Sulzberger yakında matbu olarak yayınlanmayacağız derken, aslında gazetenin tablet versiyonuna ağırlık verileceğini işaret ediyordu. Bir tablet her şeye bedel. Ben ikinci nesil tabletleri bekleyeceğim.
Her neyse iPad birçok alanda oyunun kurallarını değiştirdi. Piyasaya birbiri ardına tablet bilgisayarlar çıkıyor. Arena bunlardan öne çıkan beşinin savaşına sahne olacak. Yazıda özelliklerini göreceğiniz tabletlerin her birinin üstün olduğu farklı özellikler var. Bir göz atalım.
SAMSUNG GALAXY TAB
Ekran: 7 inç Super TFT-LCD, 1024X600
Depolama: 16 GB dahili, 32 GB’a kadar micro SD harici
İşlemci: Cortex A8 1.0 Ghz
İşletim Sistemi: Android 2.2
Yaklaşık 15 gün önce Berlin’de düzenlenen elektronik fuarı IFA’nın adeta assolistiydi. Herkesin merakla lansmanını merakla beklediği Galaxy Tab, hayalkırıklığı yaratmadı. Samsung’un cep telefonu Galaxy S ile benzer iç donanıma sahip olan Galaxy’nin, video sohbet için önündeki kamerası, fotoğraf çekmek için arkasındaki kamerası, telefon olarak kullanılabilmesi ve boyutu İpad’e üstünlük kurduğu özellikler. 7 inçlik boyutu Galaxy’yi iPad’e oranla daha biraz daha cebe sığabilir hale getiriyor.
TOSHIBA FOLIO 100
Ekran: 10.1 inç 1024x600
Depolama: 16 GB Flash
İşlemci: Nvidia Tegra 2
İşletim Sistemi: Android 2.2
Görünüş ve boyut olarak iPad klonu gibi duran bu tableti Nvidia Tegra 2 işlemci gerçekten güçlü kılıyor. Önündeki 1.3 MP kamera video sohbet şansı tanıyor. Mini HDMI portu, HD televizyonlara bağlantıya izin veriyor. Bu tabletin 3G versiyonu 2011’in ilk çeyreğinde çıkacak.
VIEWSONIC VIEWPAD 100
Ekran: 10 inç LED backlit LCD, 1024x600
Depolama: 16 GB SSD, 32 GB micro SD
İşlemci: Intel Atom N455 1.66 Ghz
İşletim Sistemi: Windows 7 Home Premium, Android 1.6
İki işletim sistemi kullanabilmesi bu tabletin vurucu özelliği. Bu sayede tableti cep telefonu veya iş amaçlı kullanıp bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Tabletin en büyük çelişkisiyse Android için fazla güçlü, Windows içinse zayıf kalması. Bu da bir önceki cümledeki avantajı gölgeliyor.
ARCHOS 7O INTERNET TABLET
Ekran: 7 inç TFT LCD, 800x480
Depolama: 8GB flash, 250 GB’a kadar HD
İşlemci: Arm Cortex A8
İşletim Sistemi: Android 2.2
Medya çalarlarıyla meşhur Archos’un bu tableti, yine aynı kitleyi hedeflemiş. 250 GB’a kadar genişletilebilen deposu bir MP3 arşivine yetecek kapasitede. USB ve HDMI bağlantıları var. 720p HD MP4 dosyalarını saniyede 30 kare hızla gösteribiliyor. Eğer küçük bir tabletten çok, büyük bir medya çalar diye bakarsanız, kazanan o olur.
IPAD
Ekran: 9.7 inç LED backlit
Depolama: 16, 32, 64 GB flash
İşlemci: Apple A4 1 Ghz
İşletim Sistemi: iOS
Moda arayüzü ve kullanış kolaylığı onu tabletlerin şu anki kralı yapıyor. Eline bir kere alan bırakmak istemiyor hatta iPad’iyle aşk yaşayanlar bile var. Cidden!
Uygulamalar açısından iPad şu anda rakiplerine büyük fark atmış durumda. Herşey için bir uygulama, binlerce oyun var. Kim iPad’ini bir duvar terazisi olarak kullanmak ister ki? Aynı soru iPhone için de geçerli. Uygulama geliştiricilerin gözdesi olması, krallığının yıllar sürmesine neden olabilir. En büyük eksileri, kamerası USB girişi ve Flash desteği olmaması.