Her kuşaktan insanın belki de tek ortak noktası Facebook, her ay milyonlarca üyesini kaybettiği bir süreç içinde
Hesaplar, Facebook’a yalnızca İngiltere’de geçen ay 1.4 milyon kişinin daha az girdiğini gösteriyor. Değeri 16 milyar doları aşan sosyal iletişim ağının ABD’de kaybettiği üye sayısı son altı ayda 9, İngiltere’de 2 milyonu buldu.
Yeni medya uzmanı Ian Maude, bu kan kaybını, yeni sosyal iletişim ağlarının türemesi ve birçok insanın Facebook’tan sıkılmasıyla gerekçelendiriyor. İnsanların artık yeni şeyler denemek istediğini söyleyen Maude, küçük bir risk olsa da Facebook’un Myspace’in rotasına girebileceği uyarısında bulunuyor. Hatırlarsanız bir zamanların en büyük sosyal iletişim ağı MySpace, Facebook’un çıkmasıyla önemini yitirmişti.
Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, kaybettiği üyeleri geri kazanmak için kurmaylarını harekete geçirdi. Şirket özellikle genç akıllı telefon kullanıcılarını hedefliyor. İnsanların, Android’li telefonların kilitli ‘home’ ekranından bile haber akışını görebileceği Facebook Home uygulaması da bu girişimin bir parçası.
Türkiye 6’ncı sırada
Türkiye, nüfusun yüzde 42.05’inin penetrasyonuyla, Facebook’un dünyada en çok kullanıldığı altıncı ülke konumunda. Sosyal iletişim ağına ilişkin dikkat çeken birkaç rakam şöyle:
1.06 milyar - Aylık aktif kullanıcı
618 milyon - Günlük aktif kullanıcı
32.7 milyon - Türkiye’deki Facebook kullanıcısı
LiSELERARASI MÜZiK YARIŞMASI
Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması’nın, Türkiye’nin kültür yaşamında önemli bir fonksiyonu vardı. Çok sayıda grup ve müzisyen, bu yarışma sayesinde müzik sektörüne adım atmıştı. Sonra ne olduysa gazetem yarışmayı bitirdi. Şimdi Vodafone, iki yıldır aynı ismin başına Vodafone’u ekleyerek bir liselerarası bir müzik yarışması düzenliyor. Yarışmanın geçen cuma Hilton Parksa’daki gala yemeğinde, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt’le ayaküstü sohbet ettim. Aynı kuşağın mensubu olarak Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması’nın, düzenlendiği yıllarda müzik dünyasında ne kadar önemli bir rol oynadığını hatırladık. Öğrendiğim kadarıyla Vodafone da, yarışmayı düzenlemeye başlamadan önce Milliyet’le bir süre görüşmüş. Ancak anlaşma sağlanamayınca Vodafone, yola tek başına devam etme kararı almış.
Bu arada yarışma jürisinin başkanlığını yapan Anthrax solisti Joey Belladonna’yla da tanıştım. Zamanında Anthrax müziğiyle az kafa sallamamıştık. “Çocukken sizin müziğinizi çok severdim” dediğimde, Belladonna’nın suratının düştüğünü fark ettiğimde artık çok geçti. Kızılderili-İtalyan melezi Belladonna, hemen konuyu değiştirdi, “Bu da benim karım” diye eşini tanıştırdı. Ardından muhabbe-timize kaldığımız yerden, rakı, kebap ve Boğaz’dan devam ettik.
ATLAS’LA SOKAKLAR DİLE GELİYOR
Tasarım/proje evi The Hive Cluster bünyesinde dokuz yıldır faaliyet gösteren interaktif sözlük İTÜ Sözlük, sıra dışı özellikleriyle lokasyon bazlı servis deneyimini bir üst seviyeye taşıyan İTÜ Sözlük Atlas projesini mart başında hayata geçirmişti.
İTÜ Sözlük yazarlarının 2004’ten beri aktardığı tüm bilgileri dünya üzerindeki koordinatlarıyla buluşturan Atlas, mobil ve internet uygulamalarıyla kısa zamanda vazgeçilmez olacak. The Hive Cluster İcra Kurulu Başkanı Emre Dirağ, Atlas’ı ‘sokaklar dile gelecek’ sözleriyle özetliyor.
www.itusozluk.com/atlas adresinden erişilebilecek Atlas’la çevredeki bir rock konserinden haberdar olmak, dünyaca ünlü bir modacının defilesini kaçırmamak veya yabancı bir ülkenin sokaklarında yürürken yakınlarda gerçekleşen bir yangın haberini öğrenmek mümkün. Atlas’ın Android ve iOS için mobil uygulamaları mayıs sonunda çıkacak.
İTÜ Sözlük’ün yaratıcısı Çağatay Gürtük, 2004’ten bu yana İTÜ Sözlük’te yaklaşık 100 bin kullanıcının 1 milyondan fazla konu hakkında 6 milyonun üzerinde tanım yaptığını belirtirken, İTÜ Sözlük’ün ayda ortalama 4.5 milyon tekil ziyaretçiye ulaştığını, yani Türkiye’nin internet nüfusunun yüzde 18’inin İTÜ Sözlük kullandığını belirtiyor.