Arama motoru Yandex, Rusya’nın tarihi sıcak denizlere inme hayalini gerçekleştirecek gibi. Geçen eylülden bu yana Trafik ve Panorama uygulamalarıyla Türkiye’de hatırı bir kitle edinen Yandex’in hedefi, siteyi kullanıcıların açılış sayfası yapmak
CADDE Yandex merkezinde
Dünyanın en büyük beş arama motorundan biri olan Yandex, Türkiye’ye kelimenin tam anlamıyla bir çıkarma gerçekleştiriyor. Rusya’yla Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri dışındaki ilk büyük operasyonunu Türkiye’de başlatan Yandex, geçen ekimden bu yana Trafik ve İstanbul’u sokak sokak bilgisayar monitörlerine taşıyan Panorama uygulamalarıyla hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesi edinmişti.
Önceki günden itibaren 170 bini yerli, 2.5 milyon şarkıyı arama motorundan dinletme hizmetini de devreye sokan şirket, ne yer, ne içer Moskova’daki merkezinde öğrendik. Yandex’in davetlisi yaklaşık 30 Türk gazeteci, şirketi ve ideallerini en yetkili ağızlardan dinledi.
Genişlemesini dipten ve derinden ama ani çıkışlarla sürdüren Yandex, Rusya dahil BDT ülkelerinin yanına Türkiye’yi de ekleyerek Doğu Avrupa, Kafkasya ekseninde aşağı yukarı 500 milyon nüfuslu geniş bir coğrafyaya hükmetmeyi hedefliyor.
Önce Yandex merkezinden izlenimlerimizi aktaralım; Rusya’da pazarın yüzde 64’ünü elinde bulunduran en büyük internet şirketinin bir zamanlar Tolstoy’un da yaşadığı L’va Tolstovo Caddesi’ndeki yedi katlı binası, çalışanları gönülden işyerine bağlamak için tasarlanmış.
İç dekorasyonu, konforu, tekno/ekolojik tasarımıyla Google, Facebook merkezlerinden farksız olan Yandex’in ışıklandırması, ev duygusunu iyice perçinliyor. Çalışma masaları genellikle pencere kenarlarına yerleştirilmiş. Bilardo, langırt masaları, fitness aletleri, 11-23 arasındaki mesai saatlerini cazip kılıyor. Her biri ayrı renkte boyanan katlar sayesinde 3 bine yakın insanın çalıştığı şirket merkezi, bir ofis için olağan sayılabilecek tekdüzelik duygusundan iyice arınmış.
TÜRKiYE NEDEN ÇEKiCi?
Yandex’in kurucusu Arkady Volozh’la, Rusya’ya ayak basar basmaz Moskva Nehri’nde bir tekne gezisinde bir araya geldik. Rusya dışındaki ilk büyük operasyon için Türkiye’yi tercih etmelerinin nedeni olarak 30 milyonun üzerindeki internet kullanıcısıyla pazarın büyüklüğünü işaret eden Volozh, amaçlarının Yandex’i Türklerin açılış sayfası yapmak olduğunu söyledi.
Bilgisayar bilimleri konusunda öğrenim gören atılgan bir girişimci olan Volozh, Rus kablosuz ağ şirketi InfiNet Wireless’la ağ ve telekom donanımlarının en büyük dağıtımcı-larından CompTek International da dahil olmak üzere birçok başarılı BT firmasının kurucu ortağı. 2000’de, CompTek International’da CEO olarak yürüttüğü görevini bırakarak Yandex’te CEO olarak göreve başlamış.
Yandex’in kurucu ortaklarından olan İlya Segalovich’se, 2000’den bu yana şirketin BT Direktörü (CTO) ve yöneticisi.
TÜRKiYE EKiBi
Yandex’in İstanbul’daki Türkiye ofisinde analistler, teknik destek uzmanları, çevirmenler ve diğer alanlarda uzmanlaşmış, çoğu Türk olan 50’den fazla kadrolu çalışanı bulunuyor. Moskova’daki ofiste de Türkiye servisleriyle ilgili 100’den fazla kişi görevlendirilmiş.
REKLAMDAN KAZANIYOR
Yandex, gelirinin önemli bir bölümünü içeriğe dayalı reklamcılıktan elde ediyor. Bu sistemde reklamlar, kullanıcıların arama sorgularıyla eşleştiriliyor. Bu da reklamlar yayınlanırken doğru kitlenin hedeflenmesini sağlıyor. Ayrıca Yandex’in reklamları şirketin çözüm ortağı olan binlerce web sitesinde de gösteriliyor.
Yandex’in 2011 net geliri 2010’a göre yüzde 51 artarak 179.3 milyon dolara ulaşmış.
Yandex hisseleri, Mayıs 2011’de NASDAQ’ta halka arz edildi. Bu, bir Rus şirketi tarafından NASDAQ’ta son 5 yılda yapılan ilk ve 2011’de teknoloji şirketleri tarafından yapılan en büyük halka arz işlemi olarak kayıtlara geçti.
DAMARDAN FETiH
Yandex, kullanıcılardan gelecek her türlü soruya yanıt bulmayı misyon olarak belirlemiş. Türkiye’yiyse, Trafik, Panorama, arama motorundan doğrudan müzik dinlemek, ‘hayatın anlamını basit sorularla anlamaya çalışmak’ gibi ‘damardan uygulamalar’la fethetmeyi hedefleyen Yandex, bu kez Rusya’nın tarihi sıcak denizlere inme hayalini gerçekleştirecek gibi!
Arama motorunda soruların yanıtları, Yandex’in arama ve diğer bilgi servisleri aracılığıyla bulunuyor. Yandex Türkiye’nin ana servisi arama, Türkçe’nin dil yapısını dikkate alarak çalışıyor; yazım hatalarını düzeltiyor ve eşanlamlı kelimelerle çalışabiliyor. Yandex web aramanın ayrıca, görsel, video ve diğer formatlarda dosya arayabilme özelliği de var.
MOTORA ‘AŞK KAÇ BEDEN GİYER’ YAZ...
Yandex Türkiye’nin önceki gün başlayan ‘Müzik’ hizmeti 170 bini yerli, 2.5 milyon şarkıyı arama sonuçları sayfasından dinleme imkanı sunuyor. Mesela arama motoru hanesine istediğiniz şarkının adını yazıp arattıktan sonra dinlemeye başlıyorsunuz. Ücretsiz bu hizmet, Yandex’in Mü-Yap,
MESAM, MÜYORBİR, MSG gibi kuruluşlar, EMI ve Warner’ın yanı sıra The Orchard, Ingrooves, Dance All Day ve Symphonic Distribution gibi büyük bağımsız müzik dağıtım şirketleriyle yaptığı telif anlaşmaları sonucunda ortaya çıkmış. Yandex, yakın gelecekte arama sayfalarına Universal ve Sony kataloglarını da eklemeyi de planlıyor.
4 BİN KM. İSTANBUL!
Web üzerinden ve mobil uygulama olarak çalışan Haritalar, kullanıcıların sokak planları üzerinde aradıkları adresleri, binaları ve bunlara karayolu üzerinden ulaşılabilecek rotaları bularak onların panoramik görüntülerini almalarına yardımcı olan coğrafi bir bilgilendirme servisi. Sürücülerin yolculuk planlamasında kolaylık sağlamak amacıyla sokak ve caddelerdeki trafik yoğunluğunu sıkışıklık derecesine göre yeşil, sarı veya kırmızı olarak gösteren trafik servisinin mobil sürümü sayesinde her kullanıcının trafik durum haritasının güncelleştirilmesine de katkıda bulunması mümkün. Panorama ve Trafik hizmeti şimdilik İstanbul ve Ankara’da mevcut.
Yandex.Haritalar üzerinden sunulan Panorama servisi, 840 km.’lik cadde ve sokağın eklenmesiyle güncellendi. Böylece İstanbul kapsamında toplam 4 bin km. yüksek çözünür-lüklü ve 360 derece gezilebilen 130 binden fazla panorama hizmete girdi. Artık kentin tarihi yerlerinin yanı sıra, ücra köşeleri ve hatta Adalar’ı bile bilgisayar başında gezmek mümkün.
ÇEVİRİ DE YAPIYOR
Çeşitli metinleri İngilizce’den Türkçe’ye ve Türkçe’den İngilizce’ye çevirebilen bir bilgisayarlı çeviri sistemi.
EPOSTA KOTASIZ
Kullanıcıya sınırsız kapasite ve kullanışlı bir arayüz sunan, ücretsiz eposta servisi. Yüzlerce megabyte’lık bir dosyayı, bir filmi ya da sunumu tek postayla göndermek mümkün.