İki caninin Facebook hesabı olmamasından yola çıkanlar, bu sosyal ağda yer almayanların psikopat olabileceğini düşünecek kadar ileri gidiyor
Tam Facebook hesabımı kapatıp, bu sosyal ağda sırra kadem basmayı düşündüğüm bir dönemde, okuduğum bir iki yazı fikrimi askıya almama neden oldu.
İş başvurularında, çalışan adayının önce Facebook hesabının kontrol edilmesi insan kaynakları cephesinde artık rutin bir uygulama. İşe alacağı kişinin sosyal hayatındaki eylemleri, patronları ilgilendiriyor. 1 milyar üyeli Facebook’ta hesabı olmayanlarsa, bir çırpıda ‘olağan şüpheli’ diye bile yaftalanabiliyor.
Aurora, Colorado’da Batman gösterimi sırasında sinemayı basarak 12 kişiyi öldüren James Holmes’la geçen yıl Norveç’te 77 kişiyi katleden aşırı sağcı Anders Behring Breivik’in Facebook profillerinin olmaması Batı medyasında şöyle bir argümanı tetikledi: Facebook’ta yer almamak, psikopatlığın bir işareti olabilir.
Alman Der Taggspiegel dergisi, Holmes’la Breivik’in Facebook profili olmayışını, iki caninin tek ortak noktası olduğunu vurguladı.
Forbes’un internet sitesinde yer alan bir haberdeyse, ABD çapında işverenlerin, Facebook’suz iş adayları hakkında bir şüphe refleksi geliştirdiğini yazıyor. Patronlar, Facebook hesabı olmayan kişinin, geçmişine ait ‘belalı’ izleri ortadan kaldırmak için profilini kapattığını düşünecek kadar ileri gidiyor. Yazı ve yorumlardaki en önemli ortak nokta, Facebook hesaplarını kapatarak sosyal ağdan silinenlere özellikle dikkat edilmesi gerektiği. Alarm, alarm, alarm...
Neyse, tartışma dinene dek sosyal ağlardaki mevcudiyetimi düşük yoğunluklu olarak sürdürmekte fayda var. Ne olur olur, ne olmaz...
iKi ÜRÜN BiRDEN
MUSA BU TABLETi GÖRSEYDi KIRMAZ, ELiNDEN DÜŞÜRMEZDi
Asus’un tabletler alemindeki medar-ı iftihar serisi Transformer’ın ‘Prime’ını yıl başında 20 gün denemiştim. Android imkanlarını büyük iştahla sömüren Transformer’ın, teknik kapasitesinin yanında, sağlam şaşesi ve istendiği anda tabletle bütünleşen şık klavyesiyle bir ultrabook katili olabileceğini öne sürmüştüm. Bilgisayarla ağırlıklı işi yazı/çizi olan benim gibiler için o iddia hiç de uçuk değildi, arkasında duruyorum. Tekrarlıyorum, Asus’un Transformer serisi, istendiğinde klavyesi, 14 saate varan pil ömrüyle bilgisayarı yazı odaklı kullananlara ilaç olacak.
Şimdi yine bir Trasformer’la karşınızdayım: Infinity.
Tecrübem sonucu gördüm ki Infinity “Piyasadaki en iyi Android tablet” tanımını son molekülüne kadar hak ediyor. Otoriteler Infinity’yi “iPad’den sonra en iyi tablet” diye tanımlıyor. Benim gibi iPad’ini çoktan duvara asmış (bu bir gerçek) olanlar içinse o değerlendirmenin zaten bir hükmü yok.
Doksuz fiyatı 599 dolar artı KDV olan Infinity’ye doklu, yani ekstra batarya hücreleri içeren klavyeyle sahip olmak için fazladan bir 100 dolar ödemek gerekiyor. Bu bilanço, Infinity’yi otomatikman piyasadaki en pahalı tablet yapıyor. Şık tabletin şimdilik tespit edebildiğim en önemli kusuru fiyatı...
Temel özelliklere göz atalım:
İŞLETİM SİSTEMİ: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
İŞLEMCİ: NVIDIA Tegra 3 Quad-core T33 (1.6GHz)
BOYUT: 263x180.8x8.5 mm, 598 gram
DEPOLAMA: 64GB + 8GB ASUS WebStorage sabit depolama alanı
EKRAN: 10.1 inç WUXGA Full HD (1920 x 1200) LED arka aydınlatmalı
KAMERA: 8MP otomatik odaklamalı, w/LED arka flaş, F/2.2 açıklık, 1080p video kaydı. Video konferans için, 2MP ön kamera
GİRİŞ/ÇIKIŞ: İkisi bir arada ses jack’i, 1 x Micro-D HDMI 1.4a port, 1 x microSD kart slotu, çift mikrofon, stereo hoparlör
İş ayrı, aşk ayrı
Önce meraklısına bir not; yaklaşık 7 yıldır cep telefonu başta olmak üzere elektronik cihaz testleri yapıyorum. Ve inanın cep telefonu oldukça yorucu aktivite. Kullandığın hizmetleri test telefonuna aktar, şifre, kullanıcı adı gir, kart tak, çıkar falan filan... Bu yüzden yalnızca uzaktan beğendiğim, merak ettiğim, satın almak isteyebileceğim telefonları deniyorum.
Turkcell’in iş dünyasını hedefleyerek, 849 TL fiyatın yanı sıra tarifelere ayda artı 24-40 TL fiyatlarla piyasaya sürdüğü MaxiPRO 5’i merak etmemin birinci nedeniyse, şirketin daha önce iPhone, Blackberry gibi akıllı telefonlar dağıttığı çalışanlarına onu zorunlu kılmış olması.
Turkcell’in Huawei’yle birlikte geliştirdiği MaxiPro 5, iş profesyonellerinin akıllı telefon ihtiyacını hesaplı şekilde karşılamak üzere tasarlanmış. Telefonun dikkat çeken özelliği, tek telefon, tek hatta, kurumsal ve bireysel profil oluşturmayı sağlayan ‘İşim/Özelim’ uygulaması. Bu sayede, kullanıcı telefonda, iş ve sosyal hayatını kesin hatlarla birbirinden ayırabiliyor.
Mobil asistan da ayrı parantezi hak ediyor. Bu uygulama fatura, hava durumu, en yakın eczane gibi sesli sorulara yanıt veriyor. Bir nevi Siri.
Dikkat çeken teknik özellikleri şunlar:
İŞLETİM: Android 4.0
İŞLEMCİ: 1.4 GHz Qualcomm
BOYUT: 121x61.5x11.1 mm, 140 gram
DEPOLAMA: Dahili 512 MB ROM, 4 GB ROM ve 32 GB microSD opsiyonu
EKRAN: 4 inç, 854x480 piksel,
KAMERA: 8 MP. HDR, 4X dijital zum
BU SiTEYE GiRENZi
Sevgili dostum karikatürist Farukane Bayraktare, tüm çalışmalarını ‘farukenbayraktare.com’ çatısı altına taşımış. Gayet başarılı bir tasarımı olan sitede, Bayraktare’nin gelmiş, geçmiş bütün eserlerine ulaşılabiliyor. Yoğun mesai günlerinde keyifli bir mola için yalnızca bir tık ötede. Yüzde 100 tavsiye edenzi...