Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Müziği nasıl dinliyorsunuz



Müziğin plaktan dinlendiği günleri özlüyorum. Devasa bir plak koleksiyonum olmadı ama o kadar plaktan da birini alıp, özenle pikaba yerleştirme ve arşivleme eyleminin bir ayin olduğunu hala hatırlıyorum.
Baskın müzik dinleme formatı bugünlerde CD; ancak onun da sonu geliyor. Ki bu da o ayinin plaktan yadigar arşivleme geleneği tarih olacak anlamına mı geliyor?
Rakamlara göre 2007’de dünyada CD formatında 449 milyon, dijital formatta 50 milyon albüm satılmış. Hala en çok albüm fiziksel formatta satılıyor. Ancak CD satışlarındaki bir önceki yıla göre yüzde 19’luk düşüş, birkaç yıl içinde CD’lerin de nostaljik nesneler hale geleceğini gösteriyor.
Canımı sıkan da bu işte. Her şey dijital oluyor; bu arada ruhumuzu da bir gün dijital ortama aktarmak mümkün olacak mı? Eğer olacaksa geleceğe sesleniyorum: Beni bulun.
Umarım merak beni öldürmez...  

1 GB microSD
Her şeyin dijital olması şimdilik rahatsız edici.
Hafıza ürünü üreticisi SanDisk, dört müzik şirketi Universal, Sony BMG, Warner ve EMI ile anlaşmış; bu şirketlerden çıkan bazı albümler 1 GB kapasiteli microSD hafıza kartı formatında da satılacak. slotMusic adındaki hafıza kartında yüksek kalite mp3’lerin yanı sıra  albümle ilgili başka dökümanlar da olacak.
Fikir, herkesin yanında bu tip bir kartı çalıştıracak cep telefonu gibi bir cihaz taşımasından doğmuş.
CD kapaklarına benzeyen paketlerle satılacak olan slotMusic albümlerinin, böylece mevcut CD arşivleri içinde yer bulabilmesi hedeflenmiş.
Bu formatta çıkacak 1 GB’lık kopya korumasız slotMusic albümleri 10 dolar civarında olacak.
Bir hafıza konusu geçince aklıma hemen şu Keanu Reeves’in oynadığı Johnny Mnemonic filmi geliyor. Hatırladığıma göre film kısaca şunu söylüyordu: Hafıza bir insanın her şeyidir ve dijital gelecekte de bu böyledir. Satır arası diyeceğim şu; “hafıza sektörü”ndeki gelişmeleri merakla takip ediyoruz. 

Önce 30 albüm çıkacak
Kutunun içinden çıkan USB dongle sayesinde slotMusic bilgisayarlarda da kolayca kullanılabileck.
Bu formattaki albümlerin ne zaman satışına başlanacağını  ve bunların neler olacağını SanDisk açıklamadı. Ancak Universal’den Rio Caraeff, bu formatta 30 albüm hazırladıklarını ve Akon’un yeni albümünün de slotMusic olarak raflardaki yerini alacağını söyledi.
MP3’ten ve korsandan büyük darbe yiyen müzik endüstrisi, müziği satmanın yolunu ve yeni satış yolları arıyor. Ancak yine de slotMusic’in müzik dinleyicisini müzik mağazalarına çekebileceğini düşünmüyorum
Ne mi yapıyorum? Albümü önce mp3 formatında indirip dinliyorum, beğendiysem mutlaka satın alıyorum. Yıllardır takip ettiğim hayranı olduğum şarkıcı ve grupların CD’sini mutlaka alıp, arşivliyorum. Keşke bu devirde plak dinleme alışkanlığı kazanıp arşiv yapsam, gelecek için arşivlercesine... 

Müzik sektöründe dijital isyan hareketi
İngiliz rock yıldızları, müzik şirketlerinin hegemonyasından kurtulmak için harekete geçti. Radiohead, Kaiser Chiefs, Iron Maiden, Robbie Williams gibi İngiliz müzisyenlerden oluşan 12 grup ve şarkıcı,” Featured Artists’ Coalition” (FAC) isimli bir baskı grubu kurdu.
“Yeter! Söz müziği yapanındır” diyen hareket, şarkılarının nasıl yapılacağı, nasıl satılacağı konusunda daha fazla söz hakkı ve gelirlerden daha fazla pay istiyor.
Radiohead son albümü In Rainbows’u yapımcısı EMI’den ayrılarak internette “gönlünden ne koparsa” mantığıyla yayınlaması dijital çağda müziğin satışına ilişkin önemli ve ilham verien ilk isyan hareketlerinden biriydi.
Müziğin bu kadar kolay yayınlanabilir olması da müzik şirketlerini köşeye sıkıştırıyor. Anlayacağınız dijital çağ, müzisyenler için “İnternet, minternet varken bir de yapımcı şartı, şurtu mu çekeceğim” çağını müjdeliyor. Ha gayret, müziğiniz güzel olsun da... 

Müziği nasıl dinliyorsunuz