Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nokia’nın Lumia serisi, iPhone ve Android karşısında yıllardır eriyen Nokia’ya istediği ivmeyi kazandıracak gibi duruyor

Yaklaşık bir aydır Nokia’nın yeni amiral gemisi Lumia 920’yi ve dolayısıyla Microsoft’un yeni telefon işletim sistemi Windows 8’i deniyorum. Şu ana kadar Lumia 920’den ve Windows 8’den bahsetmemin nedeni daha önceki testlerimde de gördüğüm gibi 3-5 günün bir telefon hakkında kesin yargıya yarmak için yetersiz olması. Görüşlerim demlendi ve kararımı verdim; yıllarca kullanıcıları müthiş telefon donanımı ve estetiğine rağmen Symbian gibi geleceği karanlık bir işletim sistemine mahkum eden Nokia, Lumia’larla bu kez başarmış.

LUMIA 920’NiN ANATOMiSi

Her şeyden önce Windows 8, iOS ve Android’den sıkılanlara ilaç gibi gelecek. İşletim sistemi, Android’in görece karmaşıklığından şikayet ederek basitliğiyle iPhone seçenleri tavlayacak sadelik ve estetikte.
Sarı, kırmızı, siyah gibi renk seçenekleri olan Lumia 920, düşme ve darbelere dayanıklı, tecrübeyle sabit. Yine de çekiç niyetine kullanmayın.
Tek parça polikarbonat gövde ve Gorilla camın gövdeyle bütünleşmesi göz alıcı.
4.5 inç, PureMotion HD+ dokunmatik ekrana eldivenle bile hükmedilebiliyor. Ekran bulunulan ortama göre parlaklığı en iyi görüş için ayarlıyor. Lumia 920, doğrudan güneş ışığı altında da vizyoner!
Ekran, teoride iPhone’un 4 inç Retina ekranından daha iyi. iPhone, inç başına 326 piksel sunarken, Lumia da inç başına düşen piksel sayısı 332.
8.7 megapiksellik f2.0 kamera, Carl Zeiss mercek ve Nokia’nın gurunu ‘PureView’ teknolojisi, titrek ellerde ve loş ortamlarda bile net fotoğraflar çekiyor. ‘Cepte fotoğraf makinesi’ konusunda kimse Nokia’yla boy ölçüşemez.
Windows 8’in kullanıcı arayüzü Metro’nun kutucukları canlı. Mesela ana ekrandaki Twitter’ın kutucuğu , ‘mention’ları Twitter’a girmeye gerek kalmadan duyuruyor. Ajanda, haber sitelerinin ana ekran kutucukları da canlı. Bu arada Windows 8’in Twitter uygulaması zayıf!
Lumia’nın en büyük sıkıntısı Windows 8 aplikasyonlarının henüz çok sınırlı olması. Popüler birçok uygulamanın Windows 8 versiyonu olsa bile sayı yetersiz. Zamanla düzelecektir, Android’i hatırlayın...
Lumia’nın kalbinde 1.5 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon bir çip yer alıyor. Bir aylık tecrübemde telefonun hızının gayet iyi olduğunu gördüm.
Lumia 920’nin 185 gramlık ağırlığından şikayet edenler var. Bu ağırlık telefonu Galaxy Note II’den sonra piyasadaki en ağır akıllı telefon yapıyor. Ben şikayet etmedim; 30-40 gramın lafı olmaz.
Telsiz sarj özelliği Lumia 920’yi, rakiplerinden farklı kılıyor. Lumia’yı yastığına yerleştirdiğiniz de sarj olmaya başlıyor.
32 GB depolama kapasitesi yeterli. Buna bulutta 7 GB SkyDrive desteğini de ekleyin.

Haberin Devamı

Sonuç;
Lumia 920 donanımı, özellikleri, Windows 8’i, görüntü ve fotoğraf katilesiyle beni tatmin etti.

Haberin Devamı

TRAFiK TIMARHANESi

LUMIA 920’NiN ANATOMiSi

Yandaki fotoğrafı önceki akşam Nişantaşı’nda çektim. Hemen beş adım ötede trafik polisi vardı. Trafiği yönetenlere soruyorum; scooter’la su taşımacılığı yasal mı? Arka çantaları ruhsata işlenmeyen motosikletleri bağlamayla tehdit eden Emniyet, neden bu rezalete bir son vermiyor? Ayrıca bir motosiklet kullanıcısı olarak soruyorum, motosikletlerin ters yönde gitmesi, kaldırımdan yol alması serbest mi?

Haberin Devamı

DÜZELTME

Mumbai ve kaldığım Taj Mahal Palace Oteli’yle ilgili izlenimlerimi geçen hafta aktardığım iki yazıda iki hatam var; 4.5 yıl Hindistan’da yaşayan okuyucum Şeniz Özbey Yörük uyardı. Taj Oteli’in Genel Müdürü Karanbir Kang Singh, otele düzenlenen terör saldırısında ölmemiş. Olaylar sırasında çıkan yangında eşi ve iki çocuğunu kaybetmesine rağmen otelden ayrılmayarak kurtarma çalışmalarına devam etmiş. Bu gerçek, yaşananları daha da trajik kılıyor.
Diğer hatam şu; teröristler şişme botla ulaştıkları Mumbai’de karaya ‘Hindistan Kapısı’ndan değil, Colaba’daki balıkçı köyü Koli’den çıkıp, Taj’a şehir içinden yürüyerek ulaşmış.
Düzeltme için Şeniz Hanım’a teşekkür ediyorum.