Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

FDA’in ‘manyetik sağlık cihazı’ diye sınıflandırdığı Colantotte, kas sertleşmeleri ve ağrılarına önlem olarak sporculardan büyük ilgi görüyor. Hayat kalitesini artırma iddiasındaki Colantotte’nin adı, Japonca “Omuzlarınız tutulmasın”dan türemiş!

Kata korantotte’den Colantotte’ye...

Performans artırdığını, ruhani denge sağladığını öne sürerek pazarlanan bileklik ve türevlerine hep mesafeli durdum. ‘Hologram teknolojisi’yle vücudun doğal enerji alanını düzenlediğini iddia eden Power Balance’ın gerçekte bir fayda sağlamadığı ortaya çıkınca üretici şirket, Avustralya’da mahkeme kararıyla pazarlama yöntemini rafa kaldırmak zorunda kalmıştı.
Bu kez Japonya’da tıbbi malzeme olarak sınıflandırılan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) bile manyetik tedavi cihazı kapsamında onayını alan Colantotte’yi anlamaya çalışıyorum. Colantotte’yi Japonya’dan Türkiye’ye getiren Arzu Nizamoğlu’nu dinleyince faydaları aklıma yattı.
Genellikle bileklik, dizlik, kolye, tişört formunda olan bu ürünler, kullanıldıkları bölgeyle vücut genelindeki kan akışını artırarak kas sertleşmelerini, ağrıları ve performans kaybını önemli oranda önlüyormuş. Ürünleri özellikle amatör ve profesyonel sporcular, golfçüler, tenisçiler tercih ediyor.
Herhangi bir ağrım olmadığı için bir haftadır sağ kolumda duran bilekliğin somut bir faydasını görmedim. Ancak sanki motosikletimle münasebetimde gaz hakimiyetimin arttığı gibi bir algıya kapıldım. Placebo etkisi de olabilir; bilmiyorum.
Ancak ortada, onayını almak için 40 dereden su getirmeniz gereken FDA ve Japonya Sağlık Bakanlığı’nın değerlendirmesi varken durup bir düşünmek gerekiyor.
Hikayesi ilginç; Katsumi Komatsu 1998’de omuzlar, sırt ve bele aynı anda iyi gelecek bir manyetik cihaz yapmanın mümkün olup olmadığını düşünmüş. Amacı ağrılardan şikayet eden yatalak babasına iyi gelecek bir cihaz yapmakmış. Komatsu bu amaçla mıknatısların kuzey-güney kutuplarını sırayla değiştirdiği yeni bir teknoloji icat etmiş.
Sonunda babasının “Kendimi daha iyi hissediyorum” demesiyse en büyük ödülü olmuş. Komatsu şunları anlatıyor: “Mıknatıslar hakkında biraz bilgim vardı, böylece yatalak babamın kaslarındaki tutulmayı azaltacak bir manyetik tedavi cihazı tasarlamak için araştırma yaptım. Piyasada mevcut manyetik tedavi cihazlarının etkilerinden memnun değildim, çünkü manyetik kutupları sabitti. Mıknatısların kuzey-güney kutupları sırayla değiştirilirse manyetik alanın daha geniş bir yüzeye yayıldığını fark ettim. İlk yaptığım prototip, babama iyi geldi, bu sonuç beni bu ürünü pazarlamaya teşvik etti.”
Komatsu, ‘Colantotte’ adınıysa Japonca’nın Kansai lehçesinde “Omuzlarınız tutulmasın” anlamına gelen “Kata korantotte”den türetmiş.
Colantotte başta dünyaca ünlü golf ve tenisçiler olmak üzere birçok profesyonel ve amatör sporcuyla yaşam kalitesine önem veren kişiler tarafından tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Kata korantotte’den Colantotte’ye...

DIABLO SIKINTISI

Haberin Devamı

Dünyada işinde, gücünde, okulunda olan milyonlarca kişinin bugünlerde en büyük derdi bir an önce mesaiyi bitirip evde Diablo peşinde koşturmak. 10 yıldır beklenen ‘Diablo III’ müthiş ambiyansı, aksiyonu ve senaryosuyla bu beklentinin karşılığını verdi. Ancak Houston, we got a problem...
‘Diablo III’ oynayabilmek için kesintisiz bir internet bağlantınız olmalı ve sürekli yapımcı Blizzard’ın online oyun platformu ‘Battle.net’e bağlı kalmak zorundasınız. Yok öyle “Alırım bilgisayarımı takılırım Sanctuary’de tek başıma” demek... Yoğunluk yüzünden ‘Battle.net’e bir türlü sızamamak da cabası.

Üç gün önce tek kişi takılacağım oyuna ‘bağlanabilmek’ için iki saat uğraştım. Yok yoğunluk, yok sistem bakım derken uykum geldi uyudum. Önceki günse iki saat elektrik kesintisi vardı. Dizüstümün sarjı full olmasına rağmen internetim olmadığı için bağlanamadım.
Diablo III’te online olma zorunluluğu kısaca DRM denilen ‘Digital Rights Management’ten (Dijital Hak Yönetimi) kaynaklanıyor. Firmalar, bu yolla korsanı engellediklerini düşünüyor. Ancak Blizzard ve diğerleri çok iyi farkında ki ‘online zorunluluğu’na karşı dünyada büyük tepki var.

Haberin Devamı

Kata korantotte’den Colantotte’ye...

STARCRAFT’TA BÜYÜK FiNAL 26 MAYIS’TA SATURN TAKSiM’DE

Saturn Taksim ve StarCraft Türkiye işbirliği ile gerçekleştirilecen GGcUp Turnuvası büyük finali 26 Mayıs’ta Saturn Taksim’de oynanacak. 8 oyuncunun kapışacağı final, ‘starcraftturkiye.com/tv’ adresinden de canlı yayınlanacak.

Kata korantotte’den Colantotte’ye...

BUNDAN İSTİYORUM: MOTO GUZZI V7

Hayran olduğum motosiklet markalarından İtalyan Moto Guzzi, efsane modeli V7’yi baştan yarattı. 1960’lı, 70’li yıllarda Avrupa’da motosikleti özgürlüğün bir simgesi haline getiren V7’nin Racer, Special ve Stone olmak üzere 3 farklı versiyonu var. 750 cc’lik motoruyla dikkat çeken V7’deki güncellenen klasik iki silindirli motorun maksimum torku yüzde 12 artırılmış. Yakıt tüketimi ve emisyon salınımı yüzde 10 düşürülen motora sahip yeni V7’de beş vitesli fakat kontrolü daha yumuşak ve sessiz hale getiren yeni bir şanzıman yer alıyor. V7, 22 litre yakıtla 500 km.lik bir menzile ulaşma fırsatı sunuyor.

GOOGLE CHROME EXPLORER’I GEÇTi

Google’ın internet tarayıcısı Chrome, Microosoft’un Explorer’ını (IE) geçerek en çok kullanılan tarayıcı oldu. StatCounter’ın hesabına göre internet kullanıcılarının yüzde 32.76’sı Chrome’u tercih ederken, IE kullananların oranı yüzde 31.94’te kaldı. Dört yıl önce internet kullanıcılarının yüzde 70’inin tercihi IE’ydi!