mWomen’in araştırması, az gelişmiş ve geliş-mekte olan ülkelerde cep telefonu kullanımında kadınlar aleyhine bir uçurum olduğunu gösteriyor. Kadınlar cep telefonunun güven verdiğini söylüyor
Mobil iletişimin gücüyle kadınları sosyal ve ekonomik yaşama dahil etme amacıyla GSMA (Dünya GSM Birliği) çatısı altında yapılanan mWomen programı için yaptırılan küresel bir araştırma, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde cep telefonu sahibi olan kadınların sayısının erkeklerden 300 milyon daha az olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırma kapsamında, kadınların yüzde 93’ü cep telefonu sayesinde kendisini daha güvende, yüzde 85’i daha özgür hissettiğini belirtti. Araştırmanın yapıldığı az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadınların yüzde 41’i ise cep telefonu edindikten sonra gelirinin arttığını ifade etti.
Rapor, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın inisiyatifiyle, Türkiye’de de bu alanda farkındalık yaratmak ve model oluşturmak adına tanıtılmıştı.
Kadınlar ve erkekler arasındaki cep telefonu sahipliğine yönelik sayısal uçurumu kadınlar lehine kapatmak adına yapılanan mWomen Programı’nın en temel çıktısı olan araştırma, GSMA ve Cherie Blair Kadın Vakfı tarafından destekleniyor. Rapordan çarpıcı veriler şunlar:
* Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 1.4 milyar erkek cep telefonu abonesi var. Kadın abonelerin sayısıysa 1.1 milyar.
*mWomen Programı, üç yıl içinde 150 milyon kadını ilk kez cep telefonuyla tanıştırarak, bu farkı yüzde 50 azaltmayı hedefliyor.
*Cep telefonu sahibi kadınların sayısı erkeklerden Afrika’da yüzde 23, Ortadoğu’da yüzde 24 ve Güney Asya’da yüzde 37 düşük.
*Kadınların yüzde 93’ü, cep telefonu edindikten sonra kendisini daha güvende hissettiğini,
*Yüzde 85’i kendisini daha özgür hissettiğini,
*Yüzde 41’iyse gelirinin arttığını belirtiyor.
Dolayısıyla kadınlar cep telefonlarıyla tanıştıkça bir yandan bağımsız bireyler haline geliyor, aile ve arkadaşlarıyla daha iyi bağlantı kuruyorlar ve güvenlik düzeyleri yükseliyor. Öte yandan, cep telefonları kadınların iş bulma imkanlarını artırdığı gibi, e-sağlık ve e-eğitim imkanlarından, profesyonel ve finansal hizmetlerden daha iyi yararlanmalarını da sağlıyor.
TÜRK KADINI 3G’YE ALIŞAMADI
Araştırma Türkiye verilerini kapsamıyor. Ancak, her ay 26 ilde 1.100 kişi ile yapılan telefon anketinin sonuçlarına dayanarak oluşturulan Tüketicinin Nabzı raporu Ağustos 2010-Ocak 2011 sonuçlarına göre Türkiye’de cep telefonu kullanımında cinsiyetler arası fark yüzde 14 erkekler lehine. 3G abonelerinin yüzde 67’si erkek ve yüzde 33’ü kadın. 3G kullanımındaki yüzde 50’lik fark, Türk kadınlarının en yeni teknolojilerden yararlanmadığı anlamına geliyor.
90 TL’YE 5.1 SES SiSTEMi
Genius’ın 6 parçalı ses sistemi SW-5.1 1005, 90 TL’lik fiyatıyla dikkat çekiyor. 26 watt (RMS) ses çıkışı olan sistemin sert ahşap kasalı, 13.5 watt ses çıkışlı subwoofer’ı güçlü bir bass ve net ses sunuyor. Her biri 2.5 watt ses çıkı-şına sahip olan özel tasarım uydu hoparlörlerse 50x50mm boyutla-rındaki yüksek performanslı konileri ile surround efektinin tam olarak hissedilmesini sağlı-yorlar. SW-5.1 1005’nın fiyat-performans karnesi pekiyi; hem de yıldızlısından...
HABER HIRSIZLARI!
Geçen hafta, Ubisoft’un müsteh-cen konsol oyununu “Seksi oyun haftaya Türkiye’de” başlığıyla CADDE’ye manşet yaptık. Haber internette sükse yaptı. Bazı siteler haberi CADDE’yi kaynak göstererek kullanırken, birçoğu kaynak göstermedi. “Haberin doğru adresi” sloganıyla yayın yapan bir siteyse “CADDE’ye konuşan Tiglon oyun müdürü” ifadesindeki ‘CADDE’ye konuşan’ kısmını bile çıkarmış. Hem hırsızlık yapıyorlar hem de utanmazlık! Türkiye’de internet içeriği yerlerde sürünüyor. Mesela geçenlerde Marmara Bölgesi’nin yüzölçümü gerekti; “Marmara Bölgesi’nin yüzölçümü” diye google’ladım. Gelen yüzlerce sitenin içeriği birbirinden kopyalanmıştı. Çıldırdım! Ve işin komiği hiçbirinde Marmara’nın yüzölçümü yoktu...
Türk internetinde herkes birbirinden çalıp çırpıyor; bizim de özelliğimiz bu işte...