Dizüstü alırken ‘hesaplı’olmazsanız, gereğinden pahalı ya da yetersiz bir bilgisayarınız olabilir. Bu büyük alışverişte dikkat etmeniz gerekenler aşağıda...
Karikatürist Selçuk Erdem’in neden MacBook’a geçtiğini pazartesi CADDE’de okudunuz. Doğrusu ben de sekiz ay önce üzerindeki 15 yıllık PC hegemonyasına son vererek Mac’e geçtim. Zırt pırt çökme, 3-5 ayda bir zorunlu format, periyodik mavi hata ekranı beni buna zorladı.
Her neyse şimdi Mac kullanmayı bir İskandinav ülkesinde yaşamaya benzetiyorum; yaşam standardı yüksek ama çok sıkıcı! Her işe muktedir, aynı zamanda uslu ve uysal. Kullanıcısının donanıma müdahalesine sıfır izin. Apple ne derse o! İşte otokrasi...
Her neyse, artık evde, köşede bir PC’nin de elzem olduğunu düşünüyorum.
Hezeyanlarımdan yola çıkarak çip üreticisi Intel’in hazırladığı ‘dizüstü satın alma rehberi’ni, artı, eksi müdahalelerimle paylaşıyorum:
Uygun dizüstü bilgisayarı seçerken işlemci, bellek, ağırlık, aksesuar gibi unsurları dikkate almak gerekiyor. Önceliklerinizi doğru ve net belirleyememek, bütçeyi aşan bazen de yetersiz bir bilgisayar almanıza neden olabilir. Her şeyden önce “Bilgisayarımı ne için kullanacağım?” diye sormak gerekiyor.
VERİ DEPOLAMA SABİT DİSK
Kapasite size kalmış. Bilgisayarınızda müziklerinizi, fotoğraflarınızı, hayatınızı da saklamak istiyorsanız, yüksek kapasite tercih edin.
İŞLEMCİ
Dizüstü bilgisayarın stilini, pil ömrünü, tepki hızını ve ağırlığını belirlemede önemli rol oynadığı için doğru işlemciyi seçmek önemlidir. İşlemci bilgisayarın temel beliyleyici öğesidir.
İşlemcinizi belirlerken şunlara dikkat edin:
* Yazı, internet ve DVD izlemek için giriş seviyesi.
* Aynı anda birkaç uygulama, müzik indirip dinleme, resim paylaşma, blog oluşturma için orta seviye.
* İleri düzey çoklu kullanım, oyun ve multimedya meraklılarına güçlü bir işlemci gerekir.
AĞIRLIK
Standart dizüstüler 2-3 kg ağırlığındadır. Oyuncu bilgisayarları 7 kiloya kadar çıkabilir. Uygun fiyata hafif bir bilgisayara sahip olmak için bazı işlevlerden vazgeçmek durumunda kalabilirsiniz. Bunun için de yine önceliğinizin hafiflik mi, yoksa performans mı olduğuna karar vermelisiniz. Masaüstünüzün yerini alacak ve sık seyahat etmeyecekse, hafif olması gerekmez. Ama sizinle mekik dokuyacaksa hafiflik kesinlikle önemli.
PİL SÜRESİ
Pil süresini işlemci, ekran boyutu ve multimedya kullanım süresi belirler. Pil konusunda iştahlıysanız bilgisayarınızı daha büyük bir pille de alabilirsiniz.
GRAFİK
Grafik canavarı veya gerçek bir oyunseverseniz, çok yüksek çözünürlüklerde, yüksek ayrıntılarla oyun performansı istiyorsanız, güçlü bir grafik kartı da gerekiyor.
RAM
Bilgisayarınızın verileri kullanım sırasında sabit diske kaydetmeden önce geçici olarak hafızasında tutmak için kullandığı bölümüdür. Gigabyte’larla (GB) ifade edilen RAM miktarı, birden çok uygulamayı aynı anda açtığınızda bilgisayarınızın tepkime süresini belirler. Temel işlemler için 1 GB bellek yeterlidir. Birkaç dosya aynı anda açık olacaksa 2-4 GB arası RAM, video ve fotoğraf işleme, oyunlar içinse 8 GB RAM tercih edilmeli.
BOYUT
Dizüstü bilgisayar ekranları çaprazlama bir köşeden ters köşeye genellikle 12-20 inç olur. Büyük ekranların çözünürlükleri daha yüksektir; böylece görüntü daha keskin olur. Ancak daha ağırdırlar ve pil ömrü de kısadır. Dizüstünüzü masaüstünüzün yerine kullanacaksanız büyük ekran tercih edin. Yanınızda taşıyacaksanız küçük ekran seçmelisiniz.
EFSANE GERi DÖNÜYOR
Babamın sınıf geçme hediyesi aldığı ilk bilgisayarım ZX Spectrum’un 30’uncu doğum günü şerefine, 2012’de özel bir versiyon piyasaya çıkıyor. Nostaljik oyuncuları hedefleyen ZX Spectrum, aslında iPhone ve diğer akıllı telefonlardaki oyunların TV’den oynanmasını sağlayacak wireless klavye işlevi görecek.