Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Saniyeler içinde binden fazla havayolu şirketinin, uçak biletlerini fiyat ve mekân bazında karşılaştırarak, kullanıcılarına en uygun uçak bileti alternatiflerini sunan Skyscanner’ı mercek altına alıyoruz.

GÖKLER HAKiMi

Geçenlerde Skyscanner’ın yeteneğini test etmek için cep telefonu uygulamasıyla bir hafta sonrası için New York’a gidiş-dönüş uçak bileti aradığımda çıkan sonuç şaşırtmıştı. Normal şartlarda en az 3 bin TL’ye alabileceğimi düşündüğüm bileti, yaklaşık 1.200 TL’ye hem de THY’den bulmuştum. Bu şaşkınlıktan yola çıkarak Skyscanner’ın Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök’e birkaç soru yönelttim.

Skyscanner’ın kullanıcı sayısı, yıllık Skyscanner aracılığıyla satılan uçak bileti, vb. açısından hacmi ne?
Aylık ziyaretçi sayısı dünyada 50 milyonu geçiyor. Mobil uygulamasıysa tüm dünyada 20 milyondan fazla indirildi. Skyscanner üzerinden jenere edilen para miktarı 3 milyar doların üzerinde; bu da yılda 9 milyon uçak biletine denk.

Türkiye’de ilgi ne boyutta?
Aralarında Tayca, Japonca, Rusça’nın da bulunduğu 30’dan fazla dil seçeneği olan Skyscanner, bugün tüm dünyadaki seyahat-severlere en ucuz uçuşları, otelleri ve araç kiralama seçeneklerini ek ücret ödemeden sunan bir seyahat arama motoru konumunda. Skyscanner’ın Türkiye’de çok istikrarlı büyüdüğünü söyleyebilirim. 2012’de sadece Türkiye’de yüzde 106 büyüdük. Türkiye’de bizim iş konseptimizle çalışan bir şirket yok, tüm karşılaştırma siteleri bilet satıyor. Bizse sadece fiyatları karşılaştırıp kullanıcıya en uygun seçenekleri sunuyoruz. Online uçak bileti satanlar bizim iş ortaklarımız.

Skyscanner en çok hangi platformda kullanılıyor?
Türkiye trafiğimizin yüzde 46’sı şu an mobil uygulamalarımızdan geliyor. Türk halkının mobil kullanım alışkanlığı, Avrupalı kullanıcıların alışkanlığına yakın, yani mobil cihazdan araştırıp masaüstü bilgisayardan satın almayı tercih ediyorlar. Ama mesela Japonya ve Kore gibi ülkelerde mobil uygulamalardan satın alma daha sık görülüyor.

Skyscanner’ın aynı alanda hizmet veren diğer platformlardan diğer avantajları neler?
Skyscanner’a seyahat dünyasının Google’ı diyebiliriz. Son derece gelişmiş bir teknolojiye ve ağa sahibiz. Küçük-büyük ayrımı yapmadan, kullanıcılarımıza en kısa sürede tüm uçak bileti alternatiflerini sunuyoruz. Nereye gitmek istediğinden emin olmayan kullanıcılarımızaysa ‘Her Yere’ arama özelliğimizle ilham veriyoruz.

Haberin Devamı

GÖKLER HAKiMi
HESAPLI 3D Z100

Haberin Devamı

Gerçek anlamda üç boyutlu çekim yapabilen kameraların fiyatları, üç aşağı beş yukarı 3 bin TL’den başlıyor Türkiye’de. Bir hafta denediğim Toshiba Camileo Z100’se 999 TL’lik resmi etiketiyle, 3D film kayıt imkanını kısıtlı bütçeler için erişebilir kılıyor. Teknoloji marketlerinin kampanyalarında daha uygun fiyatlara da bulunabilir.
Z100’de, diğer 3D kameralarda kullanılan tek sensör, iki lens formülünün aksine, her biri 1/3.2 inç büyüklüğünde iki sensör ve iki ayrı lens kullanılmış. Maalesef optik zumu olmayan Z100, 2D modunda 10x, 3D modunda 4x zum kudretinde. Ancak full zumlamada görüntü kalitesi, dijital zuma kurban giderek düşüyor.
Z100, Full HD kaydı saniyede 30 kare şeklinde yaparken, 720p HD’de saniye başına düşen kare sayısı 60’a kadar çıkıyor. 16 MP kapasitesinde fotoğraflar elde edebileceğiniz Z100, dahili 128 MB flash bellekle geliyor. Uzun metraj kayıt, SDXC yuvasına sokacağınız kartın kapasitesi bağlı. Z100’ün öne çıkan özelliği, çektiğiklerinizi gözlüksüz 3D şekilde izleyebileceğiniz 2.8 inçlik ekranı. Kameranın ikon tabanlı basit menüsü, herkesin kolayca hakim olabileceği şekilde tasarlanmış.

Haberin Devamı

GÖKLER HAKiMi
AKROBAT ULTRABOOK DELL XPS

Dell’in XPS serisi, bütçesi olanlar için ultrabook sınıfında en iyi seçeneklerden biri. Bu yargıya XPS 12’yle bir haftalık tecrübenin ardından vardım. Bendeki modelin temel özellikleri, i5 işlemci, 4GB RAM ve 128GB SSD’ydi. Ancak XPS’in farkını ortaya koyan yanı, tasarımı ve gerektiğinde tablet olabilen ‘convertible’ bünyesi. Windows’un performansına, ortalama bir not, 5.5 verdiği XPS 12’nin fiyatı 2.999 TL’den başlıyor. Etiketiyle MacBook’larla yarışıyor. Windows 8 pastasından önemli bir pay kapmaya aday XPS, bir tablet ve bir dizüstü fiyatına ikisini bir arada sunuyor. Gorilla Glass koruması altındaki ekranın çözünürlüğü 1920x1080. XPS’in, Windows 8 arayüzü Metro’ya çok yakıştığını vurgulamalıyım.