Büyük fotoğraf makinesi üreticileri artık ‘full frame’ makinelere ağırlık veriyor. Kabaca gerçek film boyutunu (24x36mm) işaret eden ‘full frame’i Fotoğraf dergisi Yayın Yönetmeni Ömer Serkan Bakır’a sordum
Full frame nedir?
Tüm dijital fotoğraf makinelerinde eskiden kullandığımız film yerine bir dijital görüntü algılayıcı ya da diğer tanımıyla sensörler kullanılır. Sensörler dijital fotoğraf makinelerinin kalbidir. Bu sensörlerin temel olarak iki çeşidi ve birçok da fiziksel boyutu mevcuttur. Piyasadaki neredeyse tüm dijital fotoğraf makinelerinde iki çeşit sensör kullanılır. Bunlar; CCD ve CMOS olarak adlandırılır. Bu iki sensör çeşidi arasında bazı farklar olsa da, bu farklar özellikle son kullanıcılar tarafından pek önemsenmez.
Sensörler konusundaki diğer önemli bilgiyse fiziksel boyutlarıdır. Kompakt fotoğraf makinelerinden DSLR makinelere kadar farklı birçok sınıf oluşmuştur. Bu farklı sınıflarda da farklı sensör boyutları kullanılır. Sensör üretimi pahalı bir süreçtir ve sensörlerin fiziksel boyutu büyüdükçe üretim süreci de zorlaşır ve fiyatları artar. Bu yüzden kompakt fotoğraf makinelerinin uygun fiyatlı olabilmesi için çok daha küçük sensör boyutları kullanılır.
Analog fotoğraf makinelerinde kullanılan film boyutu ile aynı büyüklüğe sahip olan sensörlereyse, full frame (tam kare 24x36mm) adı verilir.
Full frame’i kimler tercih etmeli?
Full frame sensör, daha kaliteli fotoğraflar anlamına gelir. Tabi burada fotoğrafın temelini oluşturan unsurları ve ışık, kompozisyon gibi ayarları konuşmuyoruz. Sensör boyutu büyüdükçe görüntü kalitesi artar, nispeten noise (dijital kirlilik) oranı düşer. Ayrıca full frame DSLR makineler diğerlerine göre daha sağlam ve dayanıklı bir yapıda tasarlanır.
Full frame makineleri günümüzde daha çok profesyonel fotoğrafçıların kullandığını görebilirsiniz. Reklam, moda, seyahat, gezi fotoğrafçılarının yanında gazeteciler de full frame DSLR makineler kullanmaya başladı.
Full frame DSLR makinelere takılan objektifler üzerlerindeki ‘mm’ değerleriyle kullanılabilir. Full frame sensör boyutundan daha küçük DSLR makinelerdeyse fokal çarpan söz konusudur. Full frame sensörden örneğin yüzde 50 daha küçük bir sensör için fokal çarpan 1.5x’dir. Yani böyle bir makineye takılacak 100mm’lik bir objektif, 150mm olarak kullanılabilir.
Piyasadaki en iyi full frame makineler hangileri?
Günümüzde Canon, Nikon, Sony ve Leica gibi firmaların full frame fotoğraf makineleri var. Full frame DSLR makinelerin fiyatları geçtiğimiz haftalarda çıkan yeni modellerle daha da düştü. Canon ve Nikon çıkardıkları orta seviye full frame makinelerle artık ileri amatör fotoğrafçıların da bu tip makineler kullanmasına imkan sağladılar. Bu yeni makineler, Canon EOS 6D ve Nikon D600.
Canon EOS 5D Mark III ve Nikon D800’se full frame yarışının önde giden iki modeli. Sony, full frame sensör konusunda bir yenilik yaparak dünyada ilk kez bir kompakt makinede (objektifi değişmeyen) full frame kullandı. Bu yeni modelin adı ise, Sony DSC-RX1.
Tüm bu modellerin dışındaki diğer öne çıkan full frame DSLR makineler ise şunlar: Nikon D4, Canon EOS 1D-X, Sony A99.
G5: CEBE SIĞAN PROFESYONEL
Fotoğraf makinesi denerken benim için en önemli değerler, ergonomisi, kolay ayarlar, gövdesinde kullanılan malzeme ve otomatik ayarlarda verdiği sonuç. Yani testlerimi ‘genelde’ manuel değil otomatik ayarlarla yapıyorum. Panasonic DMC-G5K da, pazartesi ve salı aktardığım Rize maceram sırasında tezgahımdan geçti. Bir amatör gözünden işte sonuçlar:
* DSLR makinelerin bütün fonksiyonlarına sahip G5, 14-42mm objektifle birlikte geliyor. Lens aralığı, birçok ihtiyacı yeterince karşılıyor. Ancak artık standart hale gelen panorama çekim özelliğinin bu makinede yoksunluğunu Rize’nin muhteşem doğasında hissettim.
* Kompakt kamera boyutlarına yakın bu küçük dev, sınıf atlamak isteyen amatörlere daha güzel fotoğraflar vaat ediyor. Test edilip, onaylandı. Eminim ‘küçülmek isteyen’ profesyoneller de tatmin olacak. Ancak makinenin ebatı, sanki küçük ellere daha uygun. Bunu lensle oynarken belirgin şekilde hissettim.
* Arkadaki 3 inçlik LCD monitor, farklı pozisyonlara girebilme özelliğiyle, zor koşullarda fotoğraf çekilebilmesine olanak tanıyor.
* 23 bölgeli autofocus gayet hızlı ve doğru sonuç veriyor. Hatta kurup, yere koyduğum makinenin tam önündeki çiçekler yerine bana odaklanması şaşırttı.
* Ancak kesintisiz autofocus’ta hareketli objeleri takip ederken kafası biraz karışıyor. Ki bu Micro Four Third makinelerin genel bir sorunu.
LUMIX G VARIO 14-42mm lensle birlikte satış fiyatı 2.499 TL.