Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çarşıdan aldım 1 tane eve geldim 3Dane

Şimdilik 650 milyon dolar hasılatla eğlence sektöründe bu kadar kısa sürede en çok iş yapan ürün olan 'Call of Duty: Black Ops'u üç boyutlu denedik, yazdık...

Aslında çarşıdan almadım; oyunun ithalatçısı Aral denemem için bir tane ‘Call of Duty: Black Ops’ (COD) göndermiş. Diğer gezegenlerde neler döndüğünü bilemediğimiz için şimdilik kainat tarihinin beş günde 650 milyon dolar hasılatla eğlence sektöründe birkaç günde en çok iş yapan ürününü masamda görünce ilgimi çekmedi; mazeretim var, ‘first person shooter’ türünü hiç sevmem.
Yine de oyunun konusu merak uyandırıcıydı. İlk görev genç Fidel Castro'nun öldürülmesi. Buna Küba yönetimi anında tepki gösterdi; Havana'dan yapılan açıklamada "COD'un, ABD'nin katil eğilimlerinin bir kanıtı olduğu" öne sürüldü.
Kayıtsız kalamazdım. Oyunu PS3'üme taktım, elimde 'pad' TV'nin karşısına kuruldum. Aa, bir de ne göreyim, televizyonda "Oyun 3D'dir, TV'nizin 3D ayarlarıyla oynamayınız" mealinde bir yazı belirdi. COD ile ilgili haberlerde oyunun 3D olduğuna ilişkin bir bilgi okumamıştım. Promo diskin üzerinde de 3D notu yer almıyordu. Kalp atışlarım hızlandı, ilk kez bir 3D oyunu doyasıya oynayacaktım. Kutusundan, 3D gözlüğü çıkarıp, düğmesine bastım. Ekipman artık hazırdı.

Haberin Devamı

Soğuk Savaş'ın sıcak günleri

Hikaye şöyle; 60'lı yıllar, Soğuk Savaş'ın en sıcak olduğu dönemdeyiz. Askeri protokollerin ve yasaların da dışına çıkarak gizli operasyonlar (literatürde Black Operation-Kara Operasyon diye geçiyor) gerçekleştiren bir birimden Alex Mason'u oynuyoruz. Mason'a görevlerinde birkaç asker de eşlik ediyor. Operasyonlar Kazakistan'daki Sovyet uzay üssü Baykonur, Vietnam, Küba, Laos gibi yerlerde gerçekleştiriliyor. John F. Kennedy, Robert McNamara, başlarda öldürmeye çalıştığımız Fidel Castro, oyundaki tarihi figürlerden bazıları. Aksiyon, Sovyetlerin 'Nova-6' kod isimli bir kimyasal silahı çevresinde gelişiyor.
Oyun 25 Şubat 1968'de başlıyor. Alex Mason bir sorgu odasında sandalyeye bağlı, nerede olduğunun farkında değil bir halde görünmez kişilerce soru bombardımanına uğruyor. Mason'un görevlerinin birçoğu da 1961-1968 arasında, geriye dönüşler şeklinde gerçekleşiyor.
İlk görev 'Domuzlar Körfezi' çıkarması sırasında Fidel Castro'yu öldürmek. Görev Havana'da bir barda başlıyor ve 3D de ilk etkisini burada gösteriyor. Mason, arkadaşlarıyla suikast planı yaparken Küba askerleri barı basıyor ve çatışma çıkıyor. Mermiler havada uçuşuyor, silahımdan çıkan kovanlar TV'den üzerime doğru geliyor. İlk izlenim mükemmel!
Castro'yu sarayında, odasında manitasıyla basıp öldürüyorum. Bu sırada gizlediği tabancayla taarruza kalkan kadın da kurşunlara hedef oluyor. Oyunda sivillerin öldürülebilmesi de dünyada tepki konusu olmuştu.

Haberin Devamı

İki yıl Gulag'da geçiyor

Her neyse kaçmaya çalışırken, gerçek Castro'nun adamları tarafından yakalanıyorum. Ölen dublörmüş.
Castro'nun General Nikita Dragociç'e teslim ettiği Mason, iki yılını Gulag'da geçirmesinin ardından 'parmaklarıma kuvvet' sayemde kaçmayı başarıyor.
Sonraki görevi Kennedy bizzat veriyor: Mason'un belalısı Dragoviç'in öldürülmesi.
Yıl 1963. Baykonur'a yollanıyoruz. Orayı da toz duman edip, bir Soyuz'u havada imha etmeyi başarıyoruz.
1968'e ışınlanıyoruz. Görev bölgedeki Sovyet varlığını soruşturmak. Öyle pis bir zaman ki, Tet saldırısı başlamış. Her yerden Vietnam askeri fışkırıyor.
Bu bölümü henüz geçemedim.

Haberin Devamı

Seslendirmede dev kadro

3D, oyunun etkisini gerçek anlamda katlamış. Normalde bu tip oyunlardan hazzetmeyen ben bile, öldürülüp öldürülüp yeniden başlamaktan sıkılmıyorum. 3D oyuncuyu içine alıyor.
Şık bir ayrıntıdan daha bahsedelim: Seslendirmeler önemli oyuncular tarafından yapılmış. Alex Mason'u Sam Worthington, CIA ajanı Jason Hudson'ı yılların Ed Harris'i, Dr Clarke'ı yılların Gary Oldman'i seslendiriyor. Seslendirenler arasında Ice Cube, Emmanuelle Chriqui gibi daha birçok ünlü var.

iPAD GAZETESİ 2011'DE ÇIKACAK
Medya devi Rupert Murdoch ve Apple CEO'su Steve Jobs, iPad'e özel yeni dijital gazeteyi bu ay sonunda ilan etmeye hazırlanıyor. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre New York'ta birkaç aydır süren gizli ortaklığın meyvesi tablet bilgisayarlara özel dünyanın ilk dijital gazetesinin hayat bulmasıyla sonuçlandı. 2011 başında yayın hayatına başlaması planlanan 'Daily' (Günlük) isimli gazetenin matbu ya da basılı versiyonu olmayacak. Gazetenin haftalık abonelik ücretiyse 99 cent.

100 gazeteci işe alındı

Murdoch'un New York'taki News Corp. binasının 26'ıncı katı 'Daily'ye ayrılmış durumda. Gazetede çalışmak üzere bazıları ünlü 100 muhabir ve editör işe alındı.
iPad'in oyunun kurallarını değiştirdiğini daha önce dile getiren Murdoch, 2011 sonuna kadar dünyada 40 milyon iPad satılacağı tahmininde bulunuyor.