Nevi şahsına münhasır insanların yaşadığı dünyanın en teknolojik ülkesi Japonya’nın son yıllardaki en önemli sorunu yaşlanan nüfus ve her geçen gün daha da göbeklenen bireyler. Bu olgudan yola çıkan teknoloji firmaları da yetişkinlerin stresin üstesinden gelebilmesi, yağlarını eritebilmesi ve yalnızlıklarından kurtulabilmeleri için peşi sıra zımbırtılar geliştiriyor. Hatta oyuncak firmaları artık çocuklardan çok yetişkinleri hedefliyor.
Şu anda nüfusunun beşte biri 65 yaş üstü olan Japonya’da bir hükümet raporuna göre, bu yaş grubunun nüfusa oranı 2055’te yüzde 40.5 olacak. Ülkenin yaşlanma dışında diğer ciddi sorunuysa şişmanlama. Tokyo’da geçen nisan ayında kabul edilen bir yasayla, işyerlerinin 40-74 yaş arası çalışanlarının bellerini ölçmesi bir zorunluluk haline getirildi. Yasaya göre, bel ölçüsü erkeklerde 83.75 santimi, kadınlardaysa 88.50 santimi geçenler “hasta” diye sınıflandırılacak ve işyerleri cezalandırılacak.
Yaya taksimetresi
Çalışanları taksiye binmek yerine işyerine yürüyerek gelmeyi teşvik etmeyi amaçlayan Bandai Namco, gerçek pazar fiyatı ayarlarına sahip “Taxi Walker” isimli bir taksimetre geliştirdi. 710 yen (yaklaşık 9 YTL) açılış rakamına sahip olan taksimetre her 280 metrede 90 yen artıyor. Böylece kullanıcı, iki kilometrelik yürüyüş sonunda ne kadar tasarruf ettiğini öğrenebiliyor.
Oyuncak devi Sega Toys’un geliştirdiği “Pekoppa” isimli bitki oyuncak ise insan sesine verdiği reaksiyonla dikkat çekiyor. Yalnız yaşayan insanlar hedeflenerek geliştirilen Pekoppa’nın yaprakları, insan sesi duyduğunda oynuyor, alkış gibi birbirine çarpıyor. Sega Toys’un bir diğer ürünü olan humanoid (insanımsı) müzik robotu A.M.P. bir müzik seti işlevi görüyor; iki tekerleğinin üzerinde hareket eden robotun satışına yıl sonunda başlanacak.
Yeni konsept: Freecorder