2014’te dünyada satılan tüm cep telefonu, tablet ve bilgisayarların yarısı Android’li olacak
Amerikan IT araştırma/danışmanlık şirketi Gartner’ın önceki gün açıkladığı verilere göre cep telefonundan, tabletlere, masaüstü bilgisayarlardan dizüstüne, 2013’te dünya çapında 2.35 milyar cihaz üretilecek. Bir önceki yıla oranla yüzde 5.9’luk bir artışı işaret eden bu rakamın, daha mobil ve ucuz cihazların da piyasaya çıkmasıyla önümüzdeki yıl 2.5 milyar olması bekleniyor.
İstatistiklere dayanan araştırmanın kaydadeğer bir diğer sonucu, bu yıl üretilen cihazların üçte birinin Android işlemine sahip olacağının hesaplanması. 2014’teyse, dünyada satılan tüm cihazların yarısı Android’li olacak!
Gartner, konvansiyonel bilgisayar satışlarındaki düşüşün sürmesine de dikkat çekiyor. Bu yıl 300 milyon PC üretilmesi bekleniyor, önümüzdeki yılsa beklenti 289 milyon PC’nin dünya çapındaki fabrikaların üretim bantlarından çıkması.
Yani son birkaç yıl olduğu gibi masaüstü/dizüstü PC’lerin satışları azalacak. Tablet/cep telefonu gibi mobil cihazlar, insanların ana bilgisayarı olacak.
Bu yıl satılması beklenen 1.8 milyar cep telefonunun, PC’ler için öngörülen rakamın neredeyse 6 katı olması tabloyu net şekilde ortaya koyuyor.
Bir de Gartner’ın ‘ultramobil’ kategorisi var. Şirket, chromebook, tablet/PC melezleri, phablet gibi cihazları bu isimle sınıflandırıyor. 2013’te satılacak 2.35 milyar cihaz içinde yalnızca 20 milyonu ultramobil. Geçen yıl 9.7 milyon ultramobil cihaz satılmıştı. 2014’teyse bu rakamın 40 milyonu bulması bekleniyor, ki rakamlar yılda yüzde 100’lük bir artışı işaret ediyor.
iPHONE 5 HIZDA SINIFTA KALDI
Cep telefonlarının performansını ölçen Geekbench’te yapılan testlerde, iPhone 5 hızdan sınıfta kaldı. İngiltere’de en popüler 7 telefon değerlendirmeye alındı. Testten şu sonuç çıktı:
BiZ TÜRK’ÜZ BiZE BiR ŞEY OLMAZ
Global proaktif koruma lideri ESET’in yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye’de akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 56.2’si online tehditlerden korunmak için herhangi bir yazılım kullanmıyor. Dünyadaysa akıllı telefonlarında güvenlik yazılımı bulundurmayanların oranı yüzde 35.9.
Hızla yayılan Android platformu, siber suçluların iki yıldır en çok yöneldiği alan haline geldi. Sosyal medyanın daha yoğun kullanılmasına neden olan uluslararası gelişmeler, toplumsal olaylar veya sansasyonel etkinlikler, siber suçlular tarafından harekete geçmek için fırsat. Böyle dönemlerde çeşitli oltalama teknikleriyle kullanıcılar, sahte ve virüslü sitelere yönlendirilebiliyor ve telefonlara zararlı yazılım bulaştırılmasına yönelik tuzaklara düşebiliyor.
Ne yapılmalı?
Öncelikle bilinmeyen kişilerden gelen her eklentinin açılmaması gerektiğini vurgulayan ESET güvenlik uzmanları, imkansız ve alakasız hediye-ödül vaat eden mesajlara itibar edilmemesini istedi. Tanınmayan kişi ve numaralar tarafından gönderilen SMS’lere kesinlikle “Evet” cevabı verilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, telefon kullanıcılarının bu şekilde kaynağı bilinmeyen servislere üye yapıldığı ve telefon faturalarının şişirildiği uyarısında bulundu.