Türkiye’de Samsung, Panasonic, LG, Sony ve Philips’in 3D televizyonları bulunuyor.İşte bütün mesele bu! ‘Ya bunların gözlüksüzü de çıkarsa’, kuşkusu kitleleri bir 3D?televizyon almak konusunda şüpheye düşürüyorUzun süredir 3 boyutlu (3D) televizyon sahip olma düşüncesinin kıyısında dolaşıyorum. Teknolojinin yeni olması, “Ya yarın bunların gözlüksüzü de çıkar mı?” kuşkusu böyle devasa bir alışveriş içine girmemi engelliyor.
“Birinci nesil 3D TV almak doğru mu?” diye soruyorum; kimse net bir yanıt veremiyor. Her türlü teknolojik yeniliğe aç, mağazaların önünde ‘ilk alan olmak için’ çadırların kurulduğu Japonya’da bile 3D TV satışları beklenenin çok altında. Bir de setinizi zaten 5-10 ay önce yenilediyseniz, o ‘yeni/eski’ televizyonu iyi fiyata ‘okutabileceğiniz’ bir platform bulmadığınız sürece, birkaç yıllığına 3D TV fikrini rafa kaldırmanızı öneririm. Para sokakta bulunmuyor.
Ama almaya niyetlendiyseniz, Köln’deki Gamescom oyun furanıda birkaç 3D TV’yi oyunlarla test eden biri olarak tavsiyem, en az 55 inç olan bir televizyon almanız. Daha azı kesmez.
Şahsen gözüme kestirdiğim 60 inçlik televizyonun üzerindeyse gözlük, blu-ray gibi hediyeleriyle 10 bin liralık bir etiket duruyor. Büyük alışveriş!..
Amerikan New York Times gazetesine göre, TV üreticileri müşterileri 3D televizyona ikna etmek için büyük uğraş içinde. Ve beş yıl içinde ABD’de satılan tüm televizyonlarının en az yarısının üç boyutlu olacağını hesaplıyorlar. Günümüze ait veriyse bugün satılan televizyonların yalnızca yüzde 2.5’inin 3D olduğunu gösteriyor.
Benzer bir durum ABD’de HDTV’ye geçiş sürecinde de yaşanmıştı. 2004’te bu ülkede satılan televizyonların yalnızca yüzde 6’sı HD’ydi. Nitekim önce ‘HD Ready’, ardından ‘Full HD’, Led TV’ gibi birbiri ardına piyasaya çıkan teknolojiler, ilk müşterileri kaçınılmaz şekilde derin üzüntülere sevk etti. Şu anda 3D TV’ler, iki boyutlu televizyonlardan bin 200-bin 500 dolar daha pahalı. Yapılan hesaplar 2014’te bu fiyat farkının 300 dolara düşebileceğini gösteriyor.
3D TV sahibi olmanın gizli bir maliyeti de var. Televizyon üreticileri görüntüyü 3 boyutlu algılayabilmek için gereken gözlüklerin her birini yaklaşık 150 dolara satıyor. 3D film izleyebilmek için gerekli blu-ray oynatıcıların da en ucuzu 200-300 dolar. İki gözlük, blu-ray derken maliyet 600-800 dolar yükseliyor.
Bu arada gözlüklerin kalitesi de tartışmaya açık. New York Times, San Francisco’daki Costco mağazasında test için kullanılan gözlüklerin bir süre sonra kırılmasını örnek veriyor. Eğer 3D TV üreticileri ortak bir gözlük standardı üzerinde anlaşabilirse hem fiyatları düşer, hem de ortak bir kalite tutturulur.
Problem, yanıtsız bir şekilde duruyor.
Benim durumumsa bir ara gazına bakar...
Türkiye’nin Avatar’ı 1 Ekim’de gösterimdeAvatar dediğime bakmayın 3 boyutlu olmasının dışında bir alakası yok; Biray Dalkıran yönetimindeki Türkiye’nin 3 boyutlu ilk filmi ‘Cehennem’ 1 Ekim’de gösterime giriyor. 3 boyutlu film teknolojisi ‘Cehennem’e kadar dünyada yalnızca dokuz ülkede kullanılıyordu. Fono Film yapımcılığındaki gerilim filmi ‘Cehennem’de Ogün Kaptanoğlu, Tuğba Melis Türk, Pelin Eriş, Serhan Süsler rol alıyor. Şahsen, nasıl bir film olduğunu, üçüncü boyutun bir Türk filminde nasıl durduğunu çok merak ediyorum.
İNGiLTERE’DE?OYUN?ŞOKUPopüler video oyunu serisi ‘Medal of Honor’un yakında piyasaya çıkacak sonuncusunda oyuncunun Taliban rolüne bürünüp İngiliz ordusuna karşı savaşabilmesi İngiltere’yi karıştırdı. İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox bir savaş simülasyonu olan oyunu ‘mide bulandırıcı’ diye tanımlarken, yapımcı Electronic Arts, bakanın gerçekleri çarpıttığını duyurdu.
Adamı yüzünden tanıyan programİnsanları internete postaladıkları fotoğraflardan tanımlayan program yüzde 90 doğruluk oranıyla büyük yankı buldu. Face.com sitesinde incelenebilecek program, göz aralıkları burun ve ağız arasındaki ölçülerden yola çıkarak fotoğraftaki kişinin kim olduğunu tespit edebiliyor. Programı şu anda 5 bin kişi kullanıyor.