Üç boyutlu üç oyunu tezgahımızdan geçiriyoruz
Birkaç ay önce üç boyutlu televizyonları "Zamanı mı?" diye sorgularken bir anda 3D TV sahibi oldum. Şimdi oyun ve film arşivimin en nadide parçaları üç boyutlu olanlar. Ancak ne var ki envanterimdeki iki gözlük, 3D partilere imkan tanımıyor.
Her neyse, PlayStation Network'ten 77 milyon kullanıcıya ait bilgilerin çalınmasıyla konsol dünyasının üzerinde dolaşan kara bulutları dağıtmak için kendi çapımda bir girişimde bulunuyorum. İşte karşınızda son ayların en iyi 3D konsol oyunları...
ÖLÜMCÜL DÖVÜŞ
MORTAL KOMBAT
Vurdulu-kırdılı oyunlara atari salonları çağında 'Street Fighter' seviyesinde ve genellikle sanal bedenime işleyen 'pata-küte' modunda ilgim olmuştu. Dayak canıma tak edince, bu oyun tarzını tarihimin derinliklerine gömdüm; az biraz daha akıl-zeka gerektiren sanal eğlencelere meylettim.
Arada gelen test oyunlarına göz attığımda sonuç hep aynı oldu: Pata-küte, yapma, duur...
20 yıldan uzun süredir oyunları ve filmleriyle kitleleri peşinden sürükleyen Mortal Kombat (MK) serisinin dokuzuncusu üç boyutlu olarak masamda dururken, "Artık dayak yemeyeceğim" şeklindeki sözüme bağlı kalamazdım.
Zaten 'kan ve pıhtılaşmış kan' ziyafeti olan serinin son oyunu, -işin içine 'eh işte' değişik bir hikaye ve üçüncü boyut da girince- her zamankinden beter bir şiddet şöleni haline gelmiş. 20 yaşındaki serinin dokuzuncusu, MK'nin benim de tanık olduğum ilk dönem ruhunu yansıtan bir atmosfere sahip: İnce bir mizahla bezeli tonlarca alçak ve hain saldırı, kasıklara tekmeler ve feci ölümler...
Üç boyutlu grafiği ve sesleri doyurucu MK'de öldürücü hamleleri yapabilmek için kombo vuruş sistematiğini iyi öğrenmek gerekiyor, ki benim buna hiç vaktim yok.
CEHENNEM YARIŞI
MOTORSTORM APOCALYPSE
Milleti inim inim inleten son Gran Turismo'nun bile -üç boyutlu olmasına rağmen- konsolumdaki ömrü pek uzun olmamıştı. İşin içine fantezi girince durum değişiyor. BurnOut'ları ve MotorStorm'ları işte bu yüzden seviyorum.
'MotorStorm Apocalpse' hem uçuk senaryosu hem de üçüncü boyutuyla gönlümde 'koltuk' kuruyor. Oyun, Kaliorniya Körfezi bölgesinde dev bir deprem sonrası çete yarışlarını konu alıyor. Amaç motosiklet, kamyon, otomobil, atv veya tır; artık ne düşerse, yıkılan binaların, çöken yolların, ekrandan fırlayan otomobil lastikleri, enkazın arasından sıyrılarak ilk beş içinde finişe ulaşmak.
Artçılar bölgeyi yerle bir ederken, parkurlar da depremlerden nasibini alıyor. Bir parkurun bir sonraki yarışta asla eskisi gibi olmaması şık bir özellik. Kendi oyun modunuzu yaratıp, kurallarınızla online oynayabiliyorsunuz. Müziğini ve animasyon sinematikleriniyse beğenmedim.
BİR?TÜRK FANTEZİSİ
CRYSIS 2
1999'da üç Türk kardeşin kurduğu Crytek'in son eseri 'Crysis 2'de Alcatraz isimli bir askeri kontrol ediyoruz. Silahlarımızı ve özelliklerimizi kişiselleştirebiliyoruz. Olaylar 2023’te New York'ta geçiyor. Bir virüs ve yaratıklar New York'ta düzen namına her şeyi yok etmiştir. Kahramanımızın giydiği nano elbise, ona görünmezlik, yükseklere zıplama, çabuk iyileşme gibi avantajlar sağlıyor. Grafiklerle konu ve ortamın hipnotize ettiği Crysis 2'de canımı sıkan tek şey düşmanların yapay zekasının yerlerde sürünmesiydi. Gerçi aksi halde dayanma sürem dakikalarla sınırlı kalırdı.