05.07.2023 - 01:22 | Son Güncellenme:
Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve konuk şef Osman Sezener'in jüri koltuğuna oturduğu, TV8'de izleyiciyle buluşan 'MasterChef Türkiye All Star'ın yeni bölümünde, 2022 sezonunun yarışmacıları ana kadroya giren üçüncü isim olabilmek için kıyasıya mücadele etti.
ANA KADROYA GİREN 18'İNCİ İSİM BELLİ OLDU
MasterChef'in, Güzide Mertcan, Suna Aydın, Eda Karabulut, Batuhan Bayır, Rıfat Yurttaş, Sefa Okyay Kılıç, Tanya Kilitkayalı, Esra Tokelli, Eray Aksungur, Berker Başmanav, Sergen Özen, Burcu Önal, Tahsin Küçük, Dilara Başaran, Mert Yılmaz, Çağatay Akgül ve Büşra Zambak'tan oluşan ana kadrosuna, 2022 sezonundan dahil olan üçüncü isim belli oldu.
2022 KADROSUNDAN 16 İSİM YARIŞTI
MasterChef'in 2022 sezonunda yer alan ve Ayaz Geçer, Yağız Özçelik, Vural Burnaz, Gamze Tosun, Barış Demir, Fatma Nur Uçar, Şeyma Müjdeci, Görkem Ünal, Tayfun Genç, Melih Berkay Gündüz, Burak Revanbahş, Dilan Karataş, Şule Yaman, Kaan Noyanalpan, Tolga Şener ve Serpilay Salkım'dan oluşan 16 isim, ana kadroya giren 18'inci kişi olabilmek için kıyasıya mücadele etti.
''SİZE ERKEN FİNAL YAŞATACAĞIZ''
Mehmet Şef programın başında yaptığı açıklamada, ''Evet arkadaşlar biliyorsunuz daha öncede söylemiştik. Buradaki seçimlerimiz zor oluyor ve günden güne zorlaşıyor. Bir de tabii sürprizlerimiz olacak demiştik. Biliyorsunuz biz şef tabağına normalde çok sonra geçiyoruz. Ama MasterChef Türkiye All Star’a katılmak için biraz zorlamamız gerekiyor. Size erken final yaşatacağız arkadaşlar'' dedi.
YARIŞMACILAR 'EGE KUZUSU' HAZIRLADI
Şefler, yarışmacılardan ilk olarak, Ege kuzusu hazırlamalarını istedi. Yarışmacılardan istedikleri yemekle ilgili açıklama yapan Mehmet Şef, ''Osman Şef’ten harika bir tabak geliyor. MasterChef Türkiye All Star’a yakışır bir tabak geliyor'' derken, Osman Şef de şu açıklamayı yaptı:
Niye bu tabağı seçtik? Çünkü bizim Ege’nin kuzusu güzel. Hem yeşili güzel, hem sebzesi güzel, hem de narenciyesi güzel. Yani biz bütün Ege’yi tek tabakta toplamak istedik burada. Şimdi bunu yaparken en basit pişirme yöntemleri. Hepiniz mangal kullanacaksınız. Tabağın en altından başlayalım isterseniz. En altına bir tane tereyağlı bir sos yapıyoruz. Bu tereyağlı sosu yaparken limon, portakal suyu hazırlayıp bunların suyunu sıkıyorsunuz. Fermente üzüm suyu ile beraber iyice çektiriyorsunuz. Macun kıvamına gelince çektirirken tereyağı atmaya başlıyorsunuz içine ama tereyağınız özellikle buz gibi olsun. Sonra tek tek tereyağı atmaya başlıyorsunuz çırpa çırpa. Ondan sonra üzerinde bir yeşil yağ var. Yeşil yağı da şöyle yapacaksınız. Taze ıspanaklar var. Taze ıspanakla zeytinyağını bir blenderdan geçiriyorsunuz. Sonra bağlıyorsunuz. Sonra kalan yeşil kısmını alıyorsunuz yağın. Burada enginar çanağının püresi var. Hem bebek enginar kullandık hem çanağını kullandık. Çanağı da çok basit. Soğan, krema ve enginar çanaklarını kaynatıyoruz ve blenderdan geçiriyoruz ve bunları pürüzsüz istiyoruz. Onun için tekrar bir süzgeçten de geçiriyorsunuz. Tabağı seçmemdeki bir diğer neden de ayrı ayrı teknikler kullanıp, hepsini bir tabakta birleştirmeniz olacak. Bezelyeyi soyuyorsunuz ayrı bir yerde ve haşlıyorsunuz. Haşlamaktan ziyade yine su, tereyağıyla beraber de pişirebilirsiniz. Enginarı yine narenciye ve portakal suyu ya da kabukları, limon, enginar, zeytinyağı çok az su biraz soğan. Ondan sonra burada enginar çanağından bir çıtır var. Enginar çanağını mandolinden kesiyorsunuz bıçakla. Ondan sonra da kızartıyorsunuz. İki tane şişe kuzuyu takıyorsunuz tel olmadan direkt ateşin üzerinde kebap gibi telde pişiriyorsunuz kuzuları. Yanına başka bir tek telde kuzu göbeğini şişe takıyorsunuz. Onu da ızgarada kebap gibi pişiriyorsunuz. Üzerine de rezene yaprağıyla süslüyoruz. Aslında çok fazla teknik barındıran ama doğru yapıldığında çokta basit olan güzel bir tabak.
Daha sonra Mehmet Şef, ''Her zaman olduğu gibi bu turda şef tabağı yapacaksınız. Daha sonra size ürün vereceğiz. Oradan da kendi yapacağınız tabakla yukarıya çıkmak için bir şansınız var. Şef tabağından sonraki etapta yine her zaman olduğu gibi en iyi yapan bir arkadaşımız yukarıya çıkacak. Süreniz bir saat'' dedi ve tüm yarışmacılar verilen süre içinde istenilen yemeği hazırlayabildi.
''ÇOK KESTİM PARMAĞIMI''
Fatma Nur Uçar, şeflerin istediği tabağı hazırlarken enginarı rendelediği sırada parmağını kesti. Sol elinin baş parmağını derinden kesen Fatma Nur, ''Çok kestim parmağımı. Geç kalacağım. Her şeyim hazır'' diyerek ağlamaya başladı. Balkondaki arkadaşları Fatma Nur'a alkışlarla moral verdi. Parmağına pansuman yapılan Fatma Nur, yaşanan kaza sonrası vakit kaybetmesine rağmen, tabağını vaktinde ve eksiksiz hazırladı.
İKİNCİ TURA GEÇEN İSİMLER
İstenen tabağı başarılı bir şekilde hazırlayan ve bir sonraki tura geçen isimler böylelikle belli oldu. En beğenilen tabağı hazırlayarak yaratıcılık etabına geçen on isim Ayaz Geçer, Yağız Özçelik, Vural Burnaz, Barış Demir, Şeyma Müjdeci, Görkem Ünal, Tayfun Genç, Melih Berkay Gündüz, Kaan Noyanalpan ve Serpilay Salkım oldu.
EN İYİ 'YARATICI TABAK' İÇİN YARIŞTILAR
Şeflerin yaratıcılık tabağı için verdiği iki ürün kuzu işkembesi ve yeşil zeytin oldu. Mehmet Şef, yaratıcılık etabıyla ilgili yaptığı açıklamada ''Bu bir kuzu işkembesi. Bu kuzu işkembesinden bir gram daha ilave vermeyiz. Gördüğünüz gibi bütün bıraktık, yüzde 70'ini haşladık. Her şekilde kullanabilirsiniz bunu. Yanında da yeşil zeytin verdik arkadaşlar. Bunu vermemizin sebebi şu; birincisi değerlendirme. İkincisi de, gördüğünüz gibi yeşil zeytinleri çekirdekli verdik. Burada tamamen sizden istediğimiz şey bu iki ürünü ön plana çıkaracaksınız. Ama bu ürünleri de doğru kullanmanız gerekir. Çekirdeklerini kendiniz ayıklayacaksınız. İşkembe 10 gram dahi isteniz vermeyiz'' dedi.
On ismin hazırladığı tabaklar arasında en beğenilen iki tabak Ayaz Geçer ve Tayfun Genç'in tabağı oldu. Gecenin en iyi tabağını hazırlayarak MasterChef Türkiye'nin 'All Star' kadrosuna giren yarışmacının ismini Mehmet Şef açıkladı.
EN YARATICI TABAĞI HAZIRLAYAN İSİM AYAZ OLDU
On ismin hazırladığı tabaklar arasında en beğenilen ve ana kadroya giren 18'inci isim Ayaz Geçer oldu. Ayaz, ismi açıklandıktan sonra yaptığı açıklamada, ''Üçüncü olarak bitirmiştim MasterChef’i. Şampiyonlar Ligi’ne de üçüncü olarak girdim. Çok mutluyum, çok gururluyum. Bu sene daha fazlası için daha çok savaşacağım daha çok çalışacağım. İnşallah dilediğim yere gelirim'' açıklamasında bulundu.
TABAĞI DEĞERLENDİRİLMEYE ALINMADI
Öte yandan; Ayaz Geçer'in bir önceki bölümde yaratıcılık etabı sırasında hazırladığı yemeğin içinden yabancı bir madde çıkmıştı. Yemeğin tadına Danilo Şef baktıktan sonra Mehmet Şef ve Osman Şef tadım yapmamıştı. Böylece Ayaz'ın tabağı, şefler tarafından değerlendirilmeye alınmamıştı.