02.12.2013 - 20:49 | Son Güncellenme:
YAZI DiZiSi - 1
Tarihte makarnanın ilk nerede yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, Çin, Arap ve Eski Roma dönemlerinde üretildiği bilgisine ulaşılır. İtalyanca maccarruni-hamura dönüştürmek-kelimesinden türeyen makarnayı 9’uncu yüzyılda Araplar, erişte olarak üretmiş. Günümüzde kullanılan makarnaya en yakın olanıysa 12’nci yüzyılda Palermo-Trabia’da yapılmış, buradan satış amaçlı olarak farklı şehir ve ülkelere gönderilmiş.
Makarna üretmek için sert durum buğdayından elde edilen irmik (triticum durum) kullanılır. Bu buğday cinsinin nem oranı oldukça düşük olduğundan diğer buğday türlerinden ayrılır. Öğütülen ve saf hale getirilen buğdaya, su eklenerek makarna hamuru elde edilir ve pek çok işlemden geçirilerek sofralarımıza ulaşır. Dünyada en fazla tüketilen beslenme öğelerine bakıldığında, ekmekten sonra makarna ikinci sırada gelir.
Makarna A, B1, B2, demir, fosfor, kalsiyum, potasyum ve protein bakımından oldukça zengin. Aynı zamanda glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için vücutta yüksek oranda yağ ve şeker depolanmasının önüne geçer. İçeriğindeki linoleik asidin kolesterolü düşürücü etkisi var. Pişmiş makarnanın sindirilme süresi uzun olduğundan tok tutma süresi de uzundur. Makarna mutluluk hormonunu artırır, kişiyi iyi hissettirir.
YEŞiL MERCiMEKLi &CEViZLi SALATA
Malzemeler (6 kişilik)
* 1 su bardağı yüksük makarna
* 3 adet yumurta
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* Yarım demet maydanoz
* Yarım demet taze soğan
* 1 adet kırmızı biber
* 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
* 1 tatlı kaşığı kişniş
* 1 çorba kaşığı kimyon
* 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı kekik
* Yarım su bardağı ceviz içi
* 1 adet limon suyu
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 3 çorba kaşığı sirke
* Tuz
Hazırlanışı: Makarnayı tuzlu suda 9 dakika haşlayın ve süzün. Yumurtayı katı kıvamda haşlayın, kabuklarını soyun. Mercimekleri, yıkadıktan sonra suyunu ekleyerek, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Maydanoz ve soğanı kıyın, süzülmüş mercimek, makarna, baharat, ezilmiş sarımsak ve tüm malzemeyi karıştırın. Limon suyu, sirke ve zeytinyağını karıştırarak mercimeklerin üzerine dökün. Ceviz ve dilimlenmiş yumurtayla servis yapın.
KURU KABAK MANTISI (KARADENiZ)
Malzemeler
(6 kişilik)
* Yarım paket yumurtalı kırpık
* 100 gr. kuru kabak
* 50 gr. kuru biber
* Tuz
* 8 su bardağı su
Üzeri için
* 4 çorba kaşığı tereyağı
* 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
* 1 çorba kaşığı kuru nane
* 2 su bardağı yoğurt
* 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
* Tuz
Hazırlanışı: Kabak ve biberleri 8 su bardağı suda yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün. Aynı suya tuz ve makarnayı koyun, 8 dakika haşladıktan sonra süzün. Süzülmüş sebze ve makarnayı harmanlayın. Üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt dökün. Ayrı bir tavada, tereyağında kırmızı biber ve naneyi köpürterek üzerine ekleyin.
KUSKUSLU ZEYTiN AŞI (EGE)
Malzemeler (6 kişilik)
* 1 paket kuskus
* Yarım kg. çekirdeksiz kırma zeytin
* 2 adet kuru soğan
* 3 adet domates
* 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 1 adet limon suyu
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı tarhun
* Yarım demet maydanoz
* 1 çay bardağı kıyılmış taze fesleğen
* Yarım su bardağı badem içi
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı bademler için
Hazırlanışı: lt. tuzlu kaynamış suda kuskusu 8-9 dakika haşlayın ve süzün. Küp doğranmış soğanları, zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun. Doğranmış domates ve sarımsağı ekleyerek soteleyin. Zeytini ekleyin ve kapağını kapatarak kısık ateşte yarım saat pişirin. Limon suyu, baharat ve doğranmış yeşillikleri ekleyerek harmanlayın. Haşlanmış ve süzülmüş kuskusla harmanlayın. Bademi 2 çorba kaşığı zeytinyağında soteleyin. Bademi aşla birleştirerek servis yapın.
Not: Bademin kabuklarını kolayca soymak için 20 dakika sıcak suda bekletin.
YARIN: ACUKALI MAKARNA
Twitter: @ebruomurcali