01.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
MUTLU MUTFAKLAR YAZI DiZiSi?2 Elif Edes Tapan
ÇITIRLI PİLAV
(6 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 10-15 dakika
Malzemeler: 3 ölçü (450 gr) yasemin pirinç, 4+ 1/2 ölçü (675 ml) su,
4 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 ölçü tel şehriye, 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı: n Tereyağı orta boy pilav tenceresinde eritilir, su ve tuz ilave edilir. n Yıkanmış pirinç kaynayan suya atılır, kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10-15 dakika pişirilir. n Piştikten sonra tencere ile kapak arasına kağıt havlu konur, kapak kapatılarak 10 dakika demlenmeye bırakılır. n Şehriye erimiş tereyağı ile kavrulur, pilavın üzerine serpilerek servis edilir.
Chef’in önerisi: Pilava safran ilave ederek farklı bir çeşit hazırlanabilir.
Püf noktası: Safran kaynayan suya ilave edilir.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR SALATASI
(6 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 15-20 dakika
Malzemeler:
6 adet ayıklanmış enginar, 1 kuru soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 limon suyu, 1 çay kaşığı tuz, 2 ölçü (300 ml) su, 1 tutam toz şeker, 1/2 demet dereotu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
- Enginarlar, soyulmuş dörde kesilmiş kuru soğan, zeytinyağı, limon suyu, su, toz şeker ve tuz tencereye konur, kapağı kapalı olarak orta ateşte 15-20 dakika pişirilir.
- Enginarlar ve soğan tencereden çıkarılır, kalan sosa ince kıyılmış dereotu ve 1 kaşık zeytinyağı eklenir.
- Enginarlar dilenen şekilde dilimlenir, üzerlerine sos dökülerek servis edilir.
KREMALI PIRASA ÇORBASI(6 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Malzemeler:
6 pırasa, 2 büyük boy patates, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 litre su, 1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 3 yemek kaşığı krema
Yapılışı:
- Pırasaların yeşil bölümlerinin uçları kesilip atılır. Kalan pırasalar 5 cm lik parçalara bölünerek uzunlamasına ortasından kesilir, yıkanır ve ince uzun doğranır. Bu kesine ‘jülyen kesim’ denir.
- Pırasalar tencerede tereyağı ile biraz sotelenir.
- Soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış patatesler eklenir.
- Su ve tuz ilave edilir, kapak kapalı olarak 40 dakika kısık ateşte pişirilir.
- Mikserden geçirilerek püre haline getirilir, krema ve karabiber ilave edilerek servis edilir.
Püf noktası: Çorba koyu olursa sıcak su ilave edilebilir.
KUZU İNCİK
(6 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 60 - 90 dakika
Malzemeler:
-6 adet kuzu incik, 1 ölçü (150 gr) domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı taze çekilmiş kara biber, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1/3 ölçü (50 ml) sızma zeytinyağı, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı kuru kekik, 2 orta boy soğan, 1 ölçü (150 ml) ılık su, 1 adet et bulyon, 1 demet taze kekik
Yapılışı:
- Salça, tuz, biber, sarımsak, zeytinyağı, yoğurt, kekik karıştırılır ve inciklere sürülür.
- İncikler, soyulmuş ve ikiye kesilmiş soğanlar ile fırına girebilir kaba dizilir, üzerlerine sıcak suda eritilen bulyon ilave edilir.
- Alüminyum folyo kapatılarak, 180 derece ısıtılmış fırında 60 -90 dakika pişirilir.
- Taze kekik ile servis edilir.
2025 yılının ilk üç ayında, birçok ünlü isim aramızdan ayrıldı. Kendi alanlarında büyük başarılara imza atmış usta sanatçılar, müzisyenler ve diğer ünlü figürler hayatını kaybetti. İşte, 2025 yılının ilk üç ayında aramızdan ayrılan o değerli isimler...