CaddeKAÇUV GÖNÜLLÜ PSiKOLOGLARI BEKLiYOR

KAÇUV GÖNÜLLÜ PSiKOLOGLARI BEKLiYOR

13.06.2011 - 19:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de her yıl 2 bin 500 çocuğun kanser olduğunu belirten Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız, İstanbul’da bir ‘Çocuk Kanser Hastanesi’ne ihtiyaç olduğunu söylüyor

KAÇUV GÖNÜLLÜ PSiKOLOGLARI BEKLiYOR

* KAÇUV ne zaman kuruldu? 2000’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Servisi hastalarının anne babaları ve hekimlerinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bu sürede yaklaşık bin çocuğa destek verdik. Amaç hastalara daha iyi bir yaşam ortamı kurmak, sosyal güvencesi olmayanlara ilaç yardımı sağlamak ve kanser alanında bilimsel çalışmalara destek olmak.

* Çocuklara nasıl destek oluyorsunuz?Devletin sağlayamadıklarını sağlıyoruz. İlaç ve tıbbi malzeme yardımı yapıyoruz. Hasta ve ebeveynlerine psikolojik destek veriyoruz. Sanat terapisi, oyun terapisi adı altında programlar hazırlıyoruz. Çok güzel projeler yaptık. Cerrahpaşa Çocuk Kliniği Türkiye’deki en iyi çocuk odasına sahip oldu. Son projemiz de Aile Evi.

* Aile Evi hangi ihtiyacı karşılıyor?ABD’de, Fransa’da, Almanya’da çalıştım ve gördüm ki hastanelerin yakınında, ailelerin 5-10 dolara kalabildiği ‘apart ev’ gibi yapılar var. Bu ev-otellerin yapılabilmesi için firmalar sponsor oluyordu. Bizde benzer bir yapıya daha fazla gereksinim var. Ülkenin dört yanından hasta geliyor. Anne hastanede çocukla yatıyor ama baba sokakta kalıyor. Bazen bankların üzerinde uyuyor. Kanser tedavisi kısa sürmez. Bu yüzden konaklama evini hayata geçirme aşamasındayız. Binanın bulunması, alınması, yıkılması, yapılması tamamlandı.

* Ne kadara mal oldu? Bir milyon TL’yi buldu. Bağışlarla başardık. Cerrahpaşa’nın yakınında 260 bin TL’ye bina aldık. Mimar Naim Arnas ücretsiz planlarını çizdi ve takibini yaptı. Fatih Belediyesi olanaklarını seferber etti. Geçen sene Aya İrini’de Kültür Bakanlığı ve Maltepe Belediyesi desteğiyle konser düzenledik, 100 bin TL’ye yakın gelir elde ettik. İstanbul Valiliği de destekte bulundu. Dostlarımızdan bağış aldık. Birçok yerde bağış kutumuz var.

* Ne zaman hayata geçecek? Bir ay içinde açmayı planlıyoruz. Türkiye için bir ilk. İsmi KAÇUV Aile Evi olacak. 14 oda, 17 yataklı. Çocukların oyun odası var. Giderlerin karşılanması için firmaların sponsorluğunu almayı planlıyoruz. n KAÇUV’un yeni hedefleri neler?
Anadolu yakasına da benzer bir ev gerekebilir. Bir de İstanbul’a Çocuk Kanser Hastanesi lazım. Her gün kaç hastayı üzülerek geri çeviriyoruz bilemezsiniz. Tüm hastaneler için aynı durum geçerli. Bundan sonraki hedef, kanser önleyici programlar olmalı. Nükleer santraller, hormonlu besinler, toksik maddeler hep kanserojen. Çocuklarımız bunlara maruz kalıyor.

* Türkiye’de kaç tane kanser hastası çocuk var?Her yıl Türkiye’de 2000-2 bin 500 çocuk kanser hastası oluyor. Bunların yüzde 60-70’ini yaşatıyoruz. Çocuklarda kanser iyileşiyor, lösemi iyileşiyor. Ama toplam sayıyı söylemek zor. Türkiye’de istatistikler sağlıklı değil. Kanserli hasta ilk üç yıl yakın izlenip sonra da yılda bir izleniyor. Kanser geçirmiş kişi sayısı artıyor.

* Kanser hastaları için psikolojik desteğin önemi nedir? Çocuklara da, anne babaya da durumu açıklıyoruz. Şok yaşıyor anne baba. Hastalığın iyileşme oranlarını verip tedaviyle iyileşeceğini anlatıyoruz ama anne baba kendini suçluyor. “Hastalık benden mi geçti? Genetik mi? Çocuğuma iyi bakamadım mı? İyi koruyamadım mı?” diyorlar. Bu aşamada psikolog önemli. Psikologun bu kişilere yoğun destek vermesi gerekiyor.

* Bu desteği alamayanlar nasıl etkileniyor? Psikolojik destek kanser hastasının en temel tedavilerinden. Aileler destek alarak bu süreci daha kolay atlatabiliyor. Çocuğun ve ailenin psikolojisi iyi olursa, her şey iyi gidiyor. Birçok anne baba tedavi süreci sonunda ayrılabiliyor. İkisi de çok yıpranıyor ve boşanıyorlar. Bizim için küçük çocukların tedaviyi kabullenişi daha kolay, çünkü annesi her an yanında, sadece ona ait ve onunla ilgileniyor. Küçük çocuklar hastalığın ciddiyetini anlamıyor ve oyun odasına gidiyor. Ama ergen çocuklara tedaviyi kabullendirmek daha zor. Ölüm korkusuyla tedaviyi kabul edemiyorlar. Odadan çıkmıyorlar. Birçoğu içine kapanıyor. Onları her gün konuşarak açmak gerekiyor.

* KAÇUV’da kaç psikolog var?4-5 tane düzenli gelen var. Gönüllü psikologlarımız var. Ayrıca gönüllü psikoloji öğrencilerimiz var. Her gün hastalarımızı dolaşıyorlar. Zorlandıklarında hastayı psikiyatra da yönlendirebiliyoruz. Şu anda Uzman Psikolog Halil Yıldız, maaşından kesinti karşılığı işinden bir gün izin alıyor ve bize gönüllü destek veriyor. Çok sevecendir, çocuklarımız da onu çok seviyor.

Haberin Devamı
KAÇUV GÖNÜLLÜ PSiKOLOGLARI BEKLiYOR


“PiYANO iSTiYORUZ”
* Gönüllü psikologlar KAÇUV için ne yapabilir? Elemanımız artarsa daha çok hastaneye yardım götürme şansımız olacak. İstanbul’da birçok onkoloji merkezi var. Hepsine destek sağlamaya çalışacağız.

* Psikologlar dışında kimler gönüllü destek olabilir? Cerrahpaşa’ya bir piyano istiyoruz. Müzik öğretmenine ihtiyacımız var. Gönüllü annelere her zaman gereksinim var. Annelerin 1-2 saat çocuklarını bırakıp kendilerine zaman ayırabilmeleri için bu gönüllü anneler çocuklarla ilgilenebilir veya annelerin ihtiyaçlarına yardımcı olabilirler. Gönüllü hizmette önemli olan devamlılık. Hastalar bir gelenin bir daha gelmesini bekliyor, gelmedi mi üzülüyor.

* Yardım etmek isteyenler ne yapmalı?
İnternet sitemizden (www.kanserlicocuklaraumut.org) bize başvurabilir, telefon edebilir (0 212 291 31 10) veya Harbiye’deki merkez ofisimize (İnönü Mah. Cumhuriyet Cad. Babil Sok. Babil Apt.
No. 29 K.2 D.6) gelebilirler. İster bağış yapabilir, ister gönüllü psikolog ya da gönüllü anne, resim, müzik, yoga ve yabancı dil öğretmeni olabilirler. Hedefimiz İstanbul’da diğer onkoloji merkezlerini iyileştirmek ve oyun odası yapmak.

KAÇUV GÖNÜLLÜ PSiKOLOGLARI BEKLiYOR


“Gönüllülere ihtiyacımız var” Kültür Üniversitesi, İtalyan Liseleri, Işık Okulları bize her yıl yardım ediyor. Okul aile birlikleri yardım ediyor veya öğrenciler kek yapıyor, okulda satıyor ve parasını bize bağışlıyorlar. Eğitmenleri onları güzel yönlendiriyor. Belki devam ederler diye internet sitesinden gönüllük formu gösteriyoruz. Küçükken başkalarından kendilerini sorumlu duymaları ve yardımı öğrenmeleri çok güzel.

Bağış için:Denizbank - Zincirlikuyu Şubesi
IBAN: TR08-0013- 4000-000-439719-00004
Vakıfbank - Mecidiyeköy Şubesi
IBAN: TR69 0001- 5001-5800-7287- 98 2053
5686’ya boş mesaj atın, KAÇUV’a 5 TL bağışta bulunun