CaddeHEMOROiDi HAZIRLAYAN FAKTÖRLER

HEMOROiDi HAZIRLAYAN FAKTÖRLER

21.06.2012 - 21:28 | Son Güncellenme:

Kişinin uzun süre ayakta durması makat bölgesinin toplardamarlarında ciddi basınç yaratarak dışarıya sarkmalarına neden olabilir.

HEMOROiDi HAZIRLAYAN FAKTÖRLER

Hemoroid tanısı hekim muayenesinin yanı sıra anoskopi, rektoskopi, sigmoidoskopi ya da kolonoskopi adı verilen tetkiklerle konuyor

Haberin Devamı

Kişilerin en sık karşılaştığı hastalıkların biri de ‘Hemoroid’. Her sağlıklı insanın makat bölgesinde, dişli çizginin hemen üzerinde yastıkçıklar bulunur ve bunlar içinde damarlar, bağ dokusu ve düz kası barındırırlar. Ancak, sürekli kabızlık veya ishal, aşırı ıkınma, yanlış tuvalet alışkanlıkları veya hamilelik nedeniyle bu yastıkçıklar hemoroid şekline dönüşebilir. Bu hastalığa yakalanan insanların hekime başvurmadan en az iki yıl boyunca sıkıntı çekip, sonra doktora başvurdukları görülüyor. Bunun sebebi, hastaların muayeneden utanma, çekinme nedeniyle hekime gitmemesi. 50 yaş üzeri nüfusun ortalama yarısında hemoroid meydana geliyor. Hemoroid; basur, mayasıl ya da babasıl olarak da adlandırılır. Günümüzde hemoroid hastalığının etkili bir şekilde tedavisi mümkün. Geliştirilen yeni yöntemlerle kişi daha çabuk günlük yaşamlarına dönüyor. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla rastlanılıyor!
Hemoroid, 50 yaş civarındaki her iki kişiden birinde ortaya çıkabiliyor. Erkeklerde kadınlara oranla 1.3 kat daha sık görülüyor.

Belirtileri

Ikınma sırasında makattan kan gelmesi, ıkınma sırasında makattan dışarıya sarkma olması, makat bölgesinde kaşıntı hissi, makatta ağrı, makat bölgesinde ele gelen ağrılı şişlik.

Neden oluyor?

Hemoroidin gerçek oluşma nedeni bilinmiyor. Kişinin uzun süre ayakta durması makat bölgesinin toplardamarlarında ciddi basınç yaratarak dışarıya sarkmasına yol açabiliyor.
Uzun süre oturmayı gerektiren meslekler; sekreterlik, mimarlık, mühendislik, bankacılık, vb, bazı sporlar; vücut geliştirme, bisiklete binme, motosiklete binme, at binme, kürek çekme vb., kronik kabızlık, kronik ishal, gebelik, lohusalık, genetik, dışkılama sırasında aşırı ıkınma, fazla dışkı yumuşatıcı ya da lavman kullanımı, tuvalette uzun süre oturma alışkanlığı, kitap okuma, vb. nedenleri arasında sayılabilir.

Hastalığın teşhisi

Hekim muayenesinin yanı sıra anoskopi, rektoskopi, sigmoidoskopi ya da kolonoskopi adı verilen tetkiklerle konulur. Rahatsızlıktan kısa süren, acısız yöntemlerle kurtulmak mümkün. Ancak erken dönemde tedaviye başlamak rahatsızlığın ilaçla tedavisini sağlıyor. Bu tetkikler sayesinde hemoroidle karışabilen diğer hastalıklar dışlanmış olur.
aşamaları
I. Evre hemoroid: Kanamaya yol açan ve dışarı çıkmayan iç hemoroidler,
II. Evre hemoroid: Dışarı çıkıp kendiliğinden içeri giren iç hemoroidler,
III. Evre hemoroid: Dışarı çıkan ancak kişinin elle içeri itebildiği hemoroidler,
IV. Evre hemoroid: Dışarı çıkan ancak kişinin elle içeri itemediği hemoroidler.

Tedavisi

Hemoroid hastalığı derecesine bağlı olarak, ameliyatsız veya ameliyatla tedavi edilebilir.

Haberin Devamı

Ameliyatsız yöntemlerle hemoroid tedavisi

BASiT ÖNLEMLER
1-Lif bakımından zengin diyet: Mısır, mısır gevreği, esmer pirinç, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, fındık, ceviz, lahana, karnabahar, havuç, patates, ıspanak, kuşkonmaz, kabak, şalgam, brokoli, brüksel lahanası, bakla, fasulye, nohut, soya, mercimek, bezelye, elma, kayısı, muz, yabanmersini, kavun, karpuz, kiraz, vişne, üzüm, şeftali, armut, ananas, erik, çilek, ahududu, kereviz, salatalık, kıvırcık salata, mantar, soğan, yeşil biber, domates, tahıllı ekmek, yulaflı ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, buğdaylı ekmek, keten tohumu ve şeker pekmezi tüketilmesi önerilir.
2-Lif takviyeleri: Her gün karnıyarık otu tohumundan (Psyllium) iki çay kaşığı destek olarak alınması önerilmektedir.
3-Probiyotikler: Normalde sindirim sisteminde yer alan, sindirim için yararlı mikroorganizmaların verilmesidir.
4-Oturma banyosu: 10-15 dakika süreyle günde 3-6 kez sıcak su içine oturma ağrıların azalmasında ciddi oranda yarar sağlar.
5-Kremler: sıklıkla nitrogliserin, kortizon, çinko oksit içerikli kremlerle makata masaj yapılması yarar sağlar.

Korunmak için neler yapılmalı?
* Posa açısından zengin beslenme tarzını benimsemek (meyve, sebze, baklagiller, corn flakes vb.)
* Tuvalette uzun zaman geçirme, tuvalette gazete okuma veya bulmaca çözme, aşırı ıkınma gibi alışkanlıkları terk etmek.
* Çocuklara tuvalete ihtiyaç duydukları anda gitmeleri ve orada uzun zaman geçirmemeleri gerektiğini öğretmek.
* Spor ve düzenli egzersiz yapmak.
* At, motosiklet veya bisiklete bin-menin hemoroid açısından olumsuz etkilerinin olduğunu bilmek.
* Halter, güreş, kürek gibi ağır sporların zorlanma nedeniyle olumsuz etkiler yarattığını unutmamak.

Haberin Devamı

YARIN: AMELiYAT YÖNTEMLERi