Cadde“HADi KONUŞ DA GÖRSÜNLER” DEMEYİN

“HADi KONUŞ DA GÖRSÜNLER” DEMEYİN

14.06.2012 - 21:24 | Son Güncellenme:

Çocuğu yabancı dil öğrenen anne ve babalara önemli görevler düşüyor: Yabancı dil konuşması için baskı yapmayın. Onu sınamayın. Aksanını düzeltmeye çalışmayın. Eleştirmek yerine övün ve cesaretlendirin

“HADi KONUŞ DA GÖRSÜNLER” DEMEYİN

Dünya genelinde çocuklara yabancı dil öğretilmesi konusunda yanlışlar yapıldığını gören ve bunun üzerine 1985 yılında kendi adıyla anılan Helen Doron Erken İngilizce Yöntemi’ni geliştiren İngiliz dil bilimci ve eğitimci Helen Doron, çocukların ikinci bir ana dil edinmesine yardımcı oluyor. Doron, çocukları yabancı dil öğrenen ailelere tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

“Yabancı dili bir uzman öğretmeli”
Çocuğun bir uzmanın yönlendirmesiyle yabancı dil öğrenmesi daha doğru. Öğretmen, bu öğrenim sürecini, çocuk için başarılı ve eğlenceli halde sunmak üzere eğitilir. Bunun yanı sıra diğer çocuklarla bir grup içinde öğrenmek, çocuğunuzu iletişim, oyun ve eğlence konusunda cesaretlendirir.

“Eğitime evde devam edin”
Evde çocuğa destek olmak için, hazırladığınız İngilizce CD’yi günde iki kere çalın. Böylece çocuğunuz derslerde gördüğü konuları ve kelimeleri sıkça duymuş olur. Ayrıca onu, etkinlik kitaplarındaki hafıza ve kart oyunlarıyla da meşgul edebilirsiniz. Çocuğunuz ne kadar çabuk ilerlerse öğrenmekten o kadar zevk alır. Öğrenimini hızlandırmak için, çocuğunuzun çalışılan konuyu düzenli olarak dinlenmesini sağlayın. CD’lerdeki içeriğin dinletilmemesi, motivasyon eksikliğine sebep olabilir. Çocuğunuz çalıştığı üniteyi ve bu ünitenin kelimelerinin büyük bir çoğunluğunu öğrendiğinde, bir sonraki üniteye çok daha istekli geçer.

Haberin Devamı

“Aksanını düzeltmeye çalışmayın”
Çocuğunuza yabancı dil konuşması için baskı yapmayın. Onu sınamayın. Eğer çocuğunuzu sınayacaksanız bunu ona fark ettirmeden yapın. Çocuk sınandığını anlarsa kasten yanlış cevap verebilir. Çocuğunuz, telaffuzları yanlış yaparsa bile aksanını düzeltmeye çalışmayın. Hak ettiği her fırsatta onu övün ve cesaretlendirin. Sizin ve çocuğunuzun bu öğretim sürecinden zevk almasına önem verin. Bu süreçten sizin de zevk almanız, öğrenmeyi zevkli bir hale getirir.

ÇOCUKLARA YARDIMCI OLACAK 10 iPUCU

1.ALTI YAŞ, MİLAT: Çocuğun beyni yaklaşık altı yaşına kadar gelişir. Bu süre içinde nörolojik yollarda, bu yaştan sonra asla gelişmeyecek çok önemli bağlantılar kurulur. Bu bağlantılar, çocuğun beyninin uyarılmasıyla oluşur. Uyarılar, duyu organları vasıtasıyla gönderilir.

2.ÖĞRENMEYİ SEVER:
Çocuklar öğrenmeyi sever. Bu, onlar için bir hayatta kalma becerisi. Yeni şeyler görme fırsatı verip, gördüklerini ona açıklayın.

3.DİLE PROGRAMLANMIŞLAR:
Hiçbir şey dil öğrenmek kadar karmaşık değil. Ama yine de onlar, ana dillerini kolayca öğrenir.

4.DİL FIRSATI VERİN:
Bebeğinize en az bir yabancı dil öğrenme fırsatı verin. Bu; beyin kapasitesini çok büyük ölçüde genişletecek, ikinci dil ona verdiğiniz bir hediye olarak ömrü boyunca kalacak.

5.BİRLİKTE ÖĞRENİN:
Çocuğunuza kuşlar, böcekler ve çiçekler hakkında kitaplar alın. Yürüyüşe çıktığınızda bu kitapları yanınızda götürün; gördüğünüz kuş, çiçek ve böcekleri bu kitaplarda arayın.

6.ÖVMEKTEN ÇEKİNMEYİN:
Çocuklarınızı yaptıkları küçük şeyler için bile daima övün. Bu övgü, özgüvenini geliştirmek ve ona ne yapmasını istediğinizi anlatabilmek açısından hayati.

7.BAŞARISINI GÖSTERİN:
Çocukları motive eden başarıdır. Ne kadar küçük olursa olsun çocuklarınızın başarılarını görmelerini sağlayın. Beğeniniz, kendisini daha da büyük başarılara doğru teşvik eder.

8.VERDİĞİNİZ SÖZÜ TUTUN
: Onun evreninin merkezi sizsiniz. Kendini güvende hissetmek için çocuğunuzun size ihtiyacı var. Ona daima doğruyu söyleyin, verdiğiniz sözleri tutun.

9.SAKİN OLUN:
Hiçbir şey çocuğunuzun duygusal refahından daha önemli değil. Kendinize dikkat edin, mutlu ve dinlenmiş olun. Bu; çocuğunuzun da neşeli ve dengeli olmasına yardımcı olur.

10.BİRLİKTE DANS EDİN:
Çocuğunuzun yaşamdaki ilk yılları ölçülemeyecek kadar değerli. Neşe, sevgi ve öğrenimle birlikte olun. Yaşam bir danstır, birlikte dans edin.

Haberin Devamı

YARIN: GRAMER SÜPER, KONUŞMA SIFIR!